Wanneer je naar mijn recepten kijk, dan zul je zien dat ik vaak een braadpan gebruik, maar waarom is zo’n pan nou de moeite waard om in te investeren?

Braadpan

Een braadpan is een pan met een dikke wand gemaakt van metaal en is vaak afgewerkt met emaille. Verder zit er een deksel op waardoor er geen lucht bij komt en geen stoom kan ontsnappen.

Traditioneel werd deze pan gebruikt voor- je raadt het al – braden, maar ik vind het juist fantastisch dat deze pan zo multifunctioneel ingezet kan worden. Hoe minder apparatuur ik in huis heb, hoe beter namelijk!

Emaille

Wat is het emaille? Emaille is een laag van gesmolten glas dat je pan beschermt tegen roest en zuur. Een gietijzeren pan met emaille anti-aanbaklaag hoef je dus niet in te branden. Een gietijzeren pan zonder emaille anti-aanbaklaag moet je wel inbranden en moet je na het wassen altijd insmeren met een beetje olie om roest tegen te gaan. Iets om op te letten!

Blackwell braadpan

We kennen de Franse klassieker wel, maar ben je al bekend met het Nederlandse merk Blackwell? Blackwell heeft zich gespecialiseerd in betrouwbaar en betaalbaar! Deze pan mag op alle warmtebronnen, kan tot 180 graden Celsius in de oven, en is enkel gemaakt van gietijzer dus het is een puur product zonder chemische lagen. Deze pan moet je dus wel inbranden. Dit doe je door de pan dun in te smeren met een olie met een hoog rookpunt, en ‘m daarna een uur lang op de kop in de oven te doen op 250 graden. Na dit proces heb je een fantastische, niet chemische, anti-aanbaklaag en ook kan je dit proces indien nodig later herhalen.

Braadpan met gietijzer

Mijn voorkeur gaat uit naar de gietijzeren braadpannen met emaille laag. Mijn ervaring is dat de deksel de pan goed afsluit waardoor er geen stoom kan ontsnappen. Dit is voor andere mensen tegelijk juist een nadeel van dit soort pannen, namelijk het gewicht. Een medium gietijzeren braadpan weegt ongeveer 4 kilo, maar ik vind dat geen probleem om op te tillen.

Een ander voordeel is dat gietijzeren braadpannen met emaille is dat ze relatief laag in onderhoud zijn, zoals hierboven vermeld. Je hoeft je geen zorgen te maken voor roest.

Verder, enorm cruciaal, is de optimale warmteverdeling en het kunnen verdragen van hoge temperaturen. Ik begin vaak op het fornuis en laat mijn gerecht daarna verder garen in de braadpan in de oven. Ook mijn brood bak ik in de braadpan in de oven. Dan is het wel fijn dat je pan die temperaturen aankan (250 graden celcius).

Het is een investering, maar als je nagaat hoe vaak je ermee kookt, dan vind ik het elke cent waard. Ik gebruik mijn pannen voor de dagelijkse maaltijden (pastasauzen, curry etc), maar dus ook voor stoven, bakken en frituren en ondanks intensief gebruik gaan ze een heel leven mee.

Braadpan kopen

Mocht je door dit artikel enthousiast zijn en direct een braadpan willen bestellen, bij Cookinglife is het aanbod enorm! Zelf heb ik m’n oog op de Le Creuset braadpan Campagnard. Houd bij de aankoop rekening met waar je de pan voor wil gebruiken en natuurlijk is budget ook niet onbelangrijk, maar gelukkig is er voor ieder wat wils. Wil je de pan ook op hoge temperaturen in de oven kunnen zetten, hou hier dan rekening mee. Vind je zware pannen lastig om te tillen, koop dan een lichtere braadpan van geëmailleerde plaatstaal.

Recepten

Een aantal voorbeelden van recepten waar mijn gietijzeren braadpan onmisbaar was.

(Zuurdesem)brood, Pulled pork, friet, lamschenkel, stoofvlees met noodles.

*Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Cookinglife.