De feestdagen komen eraan en dus tijd om een beetje uit te pakken. Dat doe je zeker met deze lamschenkel met risotto! Omdat goed eten en goede wijn samen gaat ben ik een samenwerking aangegaan met Montes wijnen voor een heerlijke foodpairing met twee van hun wijnen
Lamschenkel met risotto
Niet alleen zijn de wijnen heerlijk om naast het gerecht te drinken, het zit ook verwerkt in het gerecht. Een rode wijn uit Chili, een blend van Carignan, Grenache en Mourvèdre druiven, in de lamstoof en een witte wijn, sauvignon blanc, in de risotto.
Cadeautip
Ik weet dus nooit wat ik mensen moet geven, dus wat mij betreft is een lekkere fles wijn de cadeautip! Ik word er zelf in ieder geval altijd heel blij van. En nu kan je meteen een lekker recept erbij aanraden. Klik hier om te kopen.
Lamschenkel met risotto
Lamschenkel met risotto
Porties: 2
Benodigdheden
- (gietijzeren) stoofpan
Ingrediënten
Voor de lam
- scheutje olijfolie
- 2 lamschenkels
- 1 ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 el tomatenpuree
- 150 ml rode wijn
- 500 ml runderbouillon
- 1 takje rozemarijn
- peper en zout
Voor de risotto
- 2 el olijfolie
- 1/2 ui, gesnipperd
- 150 gram risottorijst
- 100 ml witte wijn
- 1 liter kippenbouillon
- 2 el creme fraiche
- 90 gram parmezaanse kaas, geraspt
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden (boven- en onderwarmte).
- Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en bak de lam aan alle kanten aan tot goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
- Voeg de ui en de knoflook toe en fruit 2 minuten. Voeg de tomatenpuree toe, roer door, en bak een minuutje mee. Blus af met de rode wijnen meng goed.
- Voeg nu de runderbouillon en een takje rozemarijn toe en legde lamschenkels in de bouillon. Het is niet erg als het vlees niet helemaal onder staat.
- Zet de pan, met deksel erop, in de oven en laat de lam 2.5 a 3 uur stoven tot het vlees zacht is.
- Haal uit de oven en leg de lam op een met bakpapier beklede bakplaat. Verhoog de temperatuur naar 200 graden en bak de lam in de oven terwijl je de risotto maakt. Dit doen we zodat je een iets wat knapperige buitenkant hebt en je bakt nog wat extra vet weg. Laat de pan met de jus zachtjes inkoken op laag vuur.
- Verhit voor de risotto wat olie in een koekenpan. Fruit de ui aan en voeg de rijst toe. Roer door totdat de rijst er glazig uitziet en blus dan af met de witte wijn.
- Blijf juslepels bouillon toevoegen terwijl je de rijst doorroert. Elke keer als het vocht verdampt moet je weer bouillon toevoegen. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de rijst gaar is, proef af en toe. Je wilt geen harde kern in de korrel hebben, maar nog wel een beetje een bite. (Het kan zijn dat je niet alle bouillon gebruikt)
- Roer op het einde de creme fraiche en de parmezaanse kaas door de risotto heen en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de risotto over 2 borden, zet hier voorzichtig de lamschenkel op en verdeel er wat jus overheen. Serveer direct, ik raad aan om hier de rode wijn bij te drinken.
Joke Frencken zegt:
Oh! Dit is zo lekker!!! Instructies netjes gevolgd en heerlijk gegeten. Dankje, Claudia, voor het lekkere recept!