Het maakt me niet uit hoe je het noemt, friet of patat, het is gewoon lekker. De allerlekkerste frietjes zijn degene die je zelf, van verse aardappelen, hebt gemaakt. De smaak is gewoon niet te vergelijken met die diepvries dingen.

Noem me een foodsnob, maar van die diepvries dingen word ik echt niet gelukkig. Jeugdtrauma van toen we vroeger om de week naar mijn vader gingen. Op zaterdag was het standaard frietdag en hij is nog van de generatie die gelooft dat het goed voor je is om elke dag melk te drinken. Wij moesten dus bij elke maaltijd melk drinken, ook bij de friet. Kan je vertellen dat het geen fijne combi is.

Friet

Oke, zelfgemaakt dus. Het is heel simpel. Het liefst laat je de frietjes een half uurtje weken in wat koud water. Daarna maak je ze heel goed droog, water en hete olie gaan niet lekker samen (lees: spetteren en een (frituur)pan die overloopt. Ja, spreek uit ervaring). Dan bak je ze eerst een paar minuten op 150 graden. Haal uit de frituur, verhoog de temperatuur naar 175 graden en bak dan tot goudbruin. Schud na het bakken goed door met zout en serveer direct. Laat liever niet uitlekken op keukenpapier, maar hussel in een grote kom rond. Door het laten liggen op keukenpapier worden ze slap.

Ik heb trouwens geen frituurpan, maar frituur altijd in mijn gietijzeren pan. Ik heb zo’n handige thermometer die je aan je pan kunt vastklikken, deze, dan weet je zeker dat je qua temperatuur goed zit.

friet

Serveer de friet zoals hierboven met een Griekse pita met tzatziki en bifteki of maak er loaded fries van, alles kan. Of gewoon lekker serveren met een klodder mayo. Oh, je ziet hierboven dat ik wat dun gesneden rode uien en oregano erop heb gedaan, dat is heel erg lekker. Echt eens proberen.

Homemade gefrituurde friet
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Homemade gefrituurde friet

Homemade gefrituurde friet
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd50 minuten
Porties: 2

Benodigdheden

  • frituurpan of grote pan met hoge randen

Ingrediënten

  • 500 gram aardappel, iets kruimig
  • zout
  • 1 liter zonnebloemolie (of frituurpan)

Instructies

  • Snij de aardappelen in frietjes, ik hou van dunne friet maar dat laat ik aan jou over.
  • Leg in een bak met koud water en laat een half uurtje staan. Haal uit het water en dep heel goed droog. Je wilt niet dat er water mee gaat de frituurpan in, dat gaat knetteren en spetteren.
  • Verhit de olie tot 150 graden en bak de frietjes 3 a 5 minuten (3 voor dunne, 4 voor medium en 5 voor dikke frieten). Ze blijven heel licht van kleur, ze garen nu alleen maar.
  • Haal uit de pan en laat uitlekken. Verhoog de temperatuur naar 175 graden.
  • Bak de friet nogmaals af en nu tot ze mooi goudbruin zijn. Blijf erbij want de het kan elke keer net wat korter of langer duren.
  • Hussel na het bakken goed in een grote kom met genoeg zout. Serveer daarna direct.