Vinden jullie Griekse pita ook zo lekker? Deze snij je dus niet open, maar vouw je dubbel of snij je in stukken om te dippen.

Griekse pita

Ik heb er vroeger nooit over nagedacht om dit zelf te maken, maar baalde er wel altijd van dat ze nergens te krijgen waren. Tot ik een Grieks winkeltje in de buurt vond, maar daar waren ze 1 euro per stuk! Beetje overdreven.. Toen ben ik op zoek gegaan naar een recept en gaan testen. Ondertussen maak ik dit zó vaak! En voor 1 euro heb je nu minimaal 8 pita’s.

Makkelijk

Het is eigenlijk zo makkelijk om deze Griekse pita zelf te maken en gelukkig maar dus! Je moet enkel het deeg even goed kneden, dan laten rijzen en vervolgens pak je de pita’s stuk voor stuk in een koekenpan.

In het recept zeg ik dat je het deeg moet kneden tot elastisch. Dit houdt in dat je het deeg ver kunt uitrekken zonder dat het scheurt. Houd er rekening mee dat het met een keukenmachine al meerdere minuten kneden is! Een goede aanduiding van wanneer het deeg goed gekneed is, is als je geen duidelijke structuur meer ziet. Het is dus een gladde bol.

Het deeg is in het begin erg plakkerig, probeer (dit is vooral wanneer je met de hand kneed) geen bloem toe te voegen, maar ga gewoon door met kneden. Door het kneden ontwikkelen de gluten en in de tussentijd neemt de bloem het water goed op. De plakkerigheid neemt af wanneer het deeg goed gekneed is.

Het kan bijna niet mis gaan! Ik vind het altijd lekker om ze op het einde nog even extra op smaak te brengen met zout en oregano.

griekse pita met gyros en tzatziki

Zelfgemaakt is bijna altijd beter

Deze Griekse pita zijn zo lekker fluffy, heerlijk. Zelfs als je ze wel kon krijgen in de supermarkt, dan weet ik zeker dat ze nooit zo lekker kunnen worden als deze zelfgemaakte. 

Veelzijdig

Ik maak deze Griekse pita’s dus heel erg vaak en dat is omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Ik serveer ze bij dips, zoals tzatziki of hummus of ik maak er een pita gyros van met mijn zelfgemaakte gyros marinade. Wat ook heel erg lekker is als je een vegetatische maaltijd wil maken, is met gegrilde halloumi, tomaat en pesto. Echt de moeite waard om ook een keer te proberen! Met leftover gyros kan je dan weer deze ovenschoten van gyros in een metaxasaus maken.

Ik kon het trouwens niet laten om zo’n gyros grill te kopen, je weet wel.. zo’n spit. Wel een mini variant hoor. Benieuwd wat mijn mening daarover is? Bekijk dan onderstaand filmpje. Daarin laat ik ook zien hoe ik de pita’s maak.

Ik heb de variant met halloumi een aantal keer in Santorini gegeten en sindsdien maak ik deze versie ook geregeld. Als het aan mij ligt dan eten we elke dag wel Grieks!

Goed in te vriezen

Ik maak vaak meteen 8 pita’s want je kan ze allemaal afbakken en degene die je niet meteen eet kan je invriezen. Ontdooi en verwarm nog even in de pan voordat je ze dan opdient. Soms heb ik echter geen zin om 8 pita’s te bakken, je moet ze toch stuk voor stuk bakken, en dan halveer ik dit recept. Werkt natuurlijk ook prima!

Wil je grotere pita’s voor bijvoorbeeld een pita gyros, dan raad ik je aan in plaats van 8 6 pita’s te maken.

griekse pita met gyros en tzatziki
Pin recept
Recept afdrukken
4.25 van 4 stemmen

Griekse pita

Griekse pita
Bereidingstijd20 min
Totale tijd1 uur 20 min
Porties: 8

Ingrediënten

  • 7 gram gedroogde gist
  • 350 gram patentbloem
  • 240 gram lauwwarm water
  • 15 gram olijfolie
  • 7 gram zout

Instructies

  • Meng het water met de gist en klop even goed door. Laat dit dan 5 minuten staan totdat het lekker gaat schuimen. Nu is je gist geactiveerd.
  • Meng je bloem met het zout, giet hier de olijfolie overheen en je gist/water. Meng of met de hand of met een keukenmachine totdat er een elastisch deeg ontstaat (zie opmerking boven). Je deeg mag nog iets plakkerig zijn, maar moet wel makkelijk van de rand van je kom of van je handen afkomen. Dek de kom af en laat minimaal een uur rijzen op een warme plek. Ik zet mijn deeg meestal ergens in het zonnetje, dan gaat het rijzen lekker snel.
  • Na een uur is je deeg ongeveer verdubbeld. Druk alle lucht uit je deeg en vorm in 8 gelijke bolletjes. Bestuif je aanrecht met bloem en rol het eerste deegbolletje (deze heeft nu kunnen rusten, dan zijn de gluten ontspannen en kan je het deeg makkelijker uitrollen) uit tot een pita.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak je pita op laag/medium vuur aan beide kanten mooi bruin. Zet het vuur dus niet te hoog want de pan wordt na 2 pita’s erg heet en dan branden ze aan.
  • Herhaal dit met de rest breng als laatste nog even extra op smaak met oregano en een wat zout.