Vinden jullie Griekse pita ook zo lekker? Deze snij je dus niet open, maar vouw je dubbel of snij je in stukken om te dippen.
Griekse pita
Ik heb er vroeger nooit over nagedacht om dit zelf te maken, maar baalde er wel altijd van dat ze nergens te krijgen waren. Tot ik een Grieks winkeltje in de buurt vond, maar daar waren ze 1 euro per stuk! Beetje overdreven.. Toen ben ik op zoek gegaan naar een recept en gaan testen. Ondertussen maak ik dit zó vaak! En voor 1 euro heb je nu minimaal 8 pita’s.
Makkelijk
Het is eigenlijk zo makkelijk om deze Griekse pita zelf te maken en gelukkig maar dus! Je moet enkel het deeg even goed kneden, dan laten rijzen en vervolgens pak je de pita’s stuk voor stuk in een koekenpan.
In het recept zeg ik dat je het deeg moet kneden tot elastisch. Dit houdt in dat je het deeg ver kunt uitrekken zonder dat het scheurt. Houd er rekening mee dat het met een keukenmachine al meerdere minuten kneden is! Een goede aanduiding van wanneer het deeg goed gekneed is, is als je geen duidelijke structuur meer ziet. Het is dus een gladde bol.
Het deeg is in het begin erg plakkerig, probeer (dit is vooral wanneer je met de hand kneed) geen bloem toe te voegen, maar ga gewoon door met kneden. Door het kneden ontwikkelen de gluten en in de tussentijd neemt de bloem het water goed op. De plakkerigheid neemt af wanneer het deeg goed gekneed is.
Het kan bijna niet mis gaan! Ik vind het altijd lekker om ze op het einde nog even extra op smaak te brengen met zout en oregano.
Zelfgemaakt is bijna altijd beter
Deze Griekse pita zijn zo lekker fluffy, heerlijk. Zelfs als je ze wel kon krijgen in de supermarkt, dan weet ik zeker dat ze nooit zo lekker kunnen worden als deze zelfgemaakte.
Veelzijdig
Ik maak deze Griekse pita’s dus heel erg vaak en dat is omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Ik serveer ze bij dips, zoals tzatziki of hummus of ik maak er een pita gyros van met mijn zelfgemaakte gyros marinade. Wat ook heel erg lekker is als je een vegetatische maaltijd wil maken, is met gegrilde halloumi, tomaat en pesto. Echt de moeite waard om ook een keer te proberen! Met leftover gyros kan je dan weer deze ovenschoten van gyros in een metaxasaus maken.
Ik kon het trouwens niet laten om zo’n gyros grill te kopen, je weet wel.. zo’n spit. Wel een mini variant hoor. Benieuwd wat mijn mening daarover is? Bekijk dan onderstaand filmpje. Daarin laat ik ook zien hoe ik de pita’s maak.
Ik heb de variant met halloumi een aantal keer in Santorini gegeten en sindsdien maak ik deze versie ook geregeld. Als het aan mij ligt dan eten we elke dag wel Grieks!
Goed in te vriezen
Ik maak vaak meteen 8 pita’s want je kan ze allemaal afbakken en degene die je niet meteen eet kan je invriezen. Ontdooi en verwarm nog even in de pan voordat je ze dan opdient. Soms heb ik echter geen zin om 8 pita’s te bakken, je moet ze toch stuk voor stuk bakken, en dan halveer ik dit recept. Werkt natuurlijk ook prima!
Wil je grotere pita’s voor bijvoorbeeld een pita gyros, dan raad ik je aan in plaats van 8 6 pita’s te maken.
Griekse pita
Ingrediënten
- 7 gram gedroogde gist
- 350 gram patentbloem
- 240 gram lauwwarm water
- 15 gram olijfolie
- 7 gram zout
Instructies
- Meng het water met de gist en klop even goed door. Laat dit dan 5 minuten staan totdat het lekker gaat schuimen. Nu is je gist geactiveerd.
- Meng je bloem met het zout, giet hier de olijfolie overheen en je gist/water. Meng of met de hand of met een keukenmachine totdat er een elastisch deeg ontstaat (zie opmerking boven). Je deeg mag nog iets plakkerig zijn, maar moet wel makkelijk van de rand van je kom of van je handen afkomen. Dek de kom af en laat minimaal een uur rijzen op een warme plek. Ik zet mijn deeg meestal ergens in het zonnetje, dan gaat het rijzen lekker snel.
- Na een uur is je deeg ongeveer verdubbeld. Druk alle lucht uit je deeg en vorm in 8 gelijke bolletjes. Bestuif je aanrecht met bloem en rol het eerste deegbolletje (deze heeft nu kunnen rusten, dan zijn de gluten ontspannen en kan je het deeg makkelijker uitrollen) uit tot een pita.
- Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak je pita op laag/medium vuur aan beide kanten mooi bruin. Zet het vuur dus niet te hoog want de pan wordt na 2 pita’s erg heet en dan branden ze aan.
- Herhaal dit met de rest breng als laatste nog even extra op smaak met oregano en een wat zout.
Marian Koburg zegt:
Hi Claudine, ik volg jou op insta en vind dat je veel lekkere gerechten maakt. Ik lees onder jouw kha recepten het Griekse pitabroodje, dat niet kha is?
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Marian, wat leuk dat je me volgt! De tzatziki staat onder de koolhydraatarme gerechte, maar ik begrijp de verwarring want die foto is ook met een Griekse pita. Het pitabroodje zelf is inderdaad niet koolhydraatarm.
Nicole zegt:
Ohhhhh OMG
De pita’s zijn verrukkelijk in combinatie met de bifteki met feta en de tzatziki. Ik had ook nog veel ingrediënten in een Griekse salade erbij te maken. Dit is echt een goddelijk maaltje
foodfromclaudnine zegt:
Wat super leuk om te horen! Bedankt voor je feedback :)k eet dit ook altijd met heel veel plezier dus als andere mensen er net zo van genieten word ik daar erg blij van!
Margriet zegt:
De pita broodjes waren super lekker en super makkelijk! Ik ga ze zeker vaker maken 🙂
foodfromclaudnine zegt:
Wat leuk om te horen, dankje voor het doorgeven!
Monique zegt:
Heerlijk de zelf gemaakte pita broodjes
Die gaan we zeker vaker maken met de bifteki tzatziki
Cor zegt:
Hoi Claudine, altijd al eens Griekse pita’s willen maken. Wel een vraag. Jjj schrijft droge gist. En op internet lees ik dat bv instant gist van dr. Oetker ook door gaat voor droge gist. Echter op dat zakje staat dat je niet hoeft te mengen met water. Weet niet echt hoe ik nu met de instant gist gebruik moet maken van jouw recept. Help! Groet Cor
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Cor,
Je kunt die groene zakjes gebruiken op dezelfde manier als in mijn recept. Je hoeft het niet perse in water op te lossen, dat klopt, maar het is ook niet slecht om dat wel te doen. Ik gebruik ook die zakjes en los het standaard eerst op in water. Zo kan ik testen of de gist actief is, het gaat dan namelijk schuimen na een paar minuten.
Dus je kunt gewoon mijn recept volgen en die groene zakjes gebruiken!
Groetjes,
Claudia
Elina zegt:
Dat ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker maken. Ga het proberen met volkoren speltmeel. Vast ook lekker met zelfgemaakte hummus! Dank voor het delen Claudia! Ik ga ook jouw andere recepten bekijken.
Carla Korpershoek zegt:
Vond het erg plakkerig deeg, klopt het aantal gram bloem wel, heb nog zoveel moeten bij voegen om er een beetje handzaam deeg van te krijgen, of is tarwekoeken niet beter? Heb ze wel voor me elkaar gekregen hoor. Maar wel met nog zekkef 50 gram meer bloem. Vanavond eten!
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Carla,
Ik weet heel zeker dat het aantal gram bloem klopt, ik heb deze minimaal al wel 50x gemaakt.
Heb je goed gekneed en heb je met de hand of met een keukenmachine gekneed? Tijdens het kneden neemt de bloem het vocht op en ontwikkelen de gluten. Kneden tot een soepel en elastisch deeg duurt, zelfs in een keukenmachine, wel een aantal minuten. Het deeg moet glad zijn en mag dus niet meer aan de kom vastplakken.
Ik snap dat wanneer je met de hand kneedt het vervelend aanvoelt en je de neiging hebt bloem toe te voegen, dit is jammer want verstoort de hydratatie in het deeg (meer water = meer fluffy brood). Mijn advies is dus langer doorkneden!
Groetjes,
Claudia
Carla Korpershoek zegt:
Heb het in de broodmachine 25 min gekneed en daarna een uur laten rijzen in de crockpot op jochurt programma en daarna er uit gehaald. Was enorm gerezen. Dus dacht top! Maar in gebruik ging hij plakken. Dus bloem toegevoegd. Toen kwam het uiteindelijk goed hoor.?gaan prima smaken met de bougoudi. Gaat het de volgende keer toch weer maken hoor. heb trouwens je boek besteld fijne zondag nog!!!
foodfromclaudnine zegt:
Hi Carla,
Wat leuk dat je mijn boek besteld hebt! En ook fijn dat het uiteindelijk gelukt is. Heb zelf geen ervaring met een broodbak machine dus weet niet hoe die deeg kneedt. In de toekomst kun je misschien proberen het aanrecht te bestuiven met bloem en dan het deegbolletje zelf en dan uitrollen. Dit in plaats van bloem door het deeg kneden.
Misschien bedoelde je dat ook wel met bloem toevoegen 🙂 Eet smakelijk alvast!
Carla Korpershoek zegt:
Dat heb ik idd gedaan, zelf uitgerold, bloem op aanrecht en op de deegrollen. Ga het de volgende keer kneden in de keuken machine, misschien kneed dat idd anders. Ga het net zo lang proberen totdat hij perfect istwijfel zeker niet aan je recept en aan jou, want als je een boek deeg uit kan brengen, dan hoor je mij niet zeggen dat je recepten niet kloppen. Ik ga het gewoon nog eens proberen, morgen krijg ik hem binnen, erg benieuwd.