griekse pita met gyros en tzatziki
Basis en sauzen

Griekse pita

Porties: 8

Actieve kooktijd: 45 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten


Vinden jullie die pita’s die je bij de Griek krijgt ook zo lekker? Deze snij je dus niet open, maar vouw je dubbel of snij je in stukken om te dippen.

Ik heb er vroeger nooit over nagedacht om dit zelf te maken, maar baalde er wel altijd van dat ze nergens te krijgen waren. Tot ik een Grieks winkeltje in de buurt vond, maar daar waren ze 1 euro per stuk! Beetje overdreven.. Toen ben ik op zoek gegaan naar een recept en gaan testen. Ondertussen maak ik dit zó vaak! En voor 1 euro heb je nu minimaal 8 pita’s.

Makkelijk

Het is eigenlijk zo makkelijk om deze zelf te maken en gelukkig maar dus! Je moet enkel het deeg even goed kneden, dan laten rijzen en vervolgens pak je de pita’s stuk voor stuk in een koekenpan.

Het kan bijna niet mis gaan! Ik vind het altijd lekker om ze op het einde nog even extra op smaak te brengen met zout en oregano.

griekse pita met gyros en tzatziki

Zelfgemaakt is bijna altijd beter

zijn zo lekker fluffy, heerlijk. Zelfs als je ze wel kon krijgen in de supermarkt, dan weet ik zeker dat ze nooit zo lekker kunnen worden als deze zelfgemaakte. Hetzelfde heb je met naan. Die heb je dan wel in de supermarkt, maar dat zijn van die enorme droge dingen terwijl ze ook heel fluffy zijn als je ze zelf maakt.

Veelzijdig

Ik maak deze pita’s dus heel erg vaak en dat is omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Ik serveer ze bij dips, zoals tzatziki of hummus of ik maak er een pita gyros van met mijn zelfgemaakte gyros marinade. Wat ook heel erg lekker is als je een vegetatische maaltijd wil maken, is met gegrilde halloumi, tomaat en pesto. Echt de moeite waard om ook een keer te proberen!

griekse pita met gyros en tzatziki

Ik heb de variant met halloumi een aantal keer in Santorini gegeten en sindsdien maak ik deze versie ook geregeld. Als het aan mij ligt dan eten we elke dag wel Grieks!

Goed in te vriezen

Ik maak vaak meteen 8 pita’s want je kan ze allemaal afbakken en degene die je niet meteen eet kan je invriezen. Ontdooi en verwarm nog even in de pan voordat je ze dan opdient. Soms heb ik echter geen zin om 8 pita’s te bakken, je moet ze toch stuk voor stuk bakken, en dan halveer ik dit recept. Werkt natuurlijk ook prima!

Het recept voor 8 pita:

  • 1 tl droge gist
  • 2 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 240 ml lauw water
  • 350 gram bloem

Bereidingswijze

1. Meng het water met de gist en klop even goed door. Laat dit dan 5 minuten staan totdat het lekker gaat schuimen. Nu is je gist geactiveerd.

2. Meng je bloem met het zout, giet hier de olijfolie overheen en je gist/water. Meng of met de hand of met een keukenmachine totdat er een elastisch deeg ontstaat. Dek de kom af en laat minimal een uur rijzen op een warme plek. Ik zet mijn deeg meestal ergens in het zonnetje, dan gaat het rijzen lekker snel.

3. Na een uur is je deeg ongeveer verdubbeld. Druk alle lucht uit je deeg en verdeel dan in 8 gelijke stukken, geen zorgen dit hoeft niet heel precies. Bestuif je aanrecht met bloem en rol het eerste deegbolletje uit tot een pita.

4. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak je pita op laag/medium vuur aan beide kanten mooi bruin.

Zet het vuur dus niet te hoog want de pan wordt na 2 pita’s erg heet en dan branden ze aan.

5. Herhaal dit met alle 8 pita’s en breng als laatste nog even extra op smaak met oregano en een wat zout.

Enjoy!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.