griekse pita met gyros en tzatziki

Griekse pita

Vinden jullie die pita die je bij de Griek krijgt ook zo lekker? Deze snij je dus niet open, maar vouw je dubbel of snij je in stukken om te dippen.

Ik heb er vroeger nooit over nagedacht om dit zelf te maken, maar baalde er wel altijd van dat ze nergens te krijgen waren. Tot ik een Grieks winkeltje in de buurt vond, maar daar waren ze 1 euro per stuk! Beetje overdreven.. Toen ben ik op zoek gegaan naar een recept en gaan testen. Ondertussen maak ik dit zó vaak! En voor 1 euro heb je nu minimaal 8 pita’s.

Makkelijk

Het is eigenlijk zo makkelijk om deze zelf te maken en gelukkig maar dus! Je moet enkel het deeg even goed kneden, dan laten rijzen en vervolgens pak je de pita’s stuk voor stuk in een koekenpan.

Het kan bijna niet mis gaan! Ik vind het altijd lekker om ze op het einde nog even extra op smaak te brengen met zout en oregano.

griekse pita met gyros en tzatziki

Zelfgemaakt is bijna altijd beter

Deze zijn zo lekker fluffy, heerlijk. Zelfs als je ze wel kon krijgen in de supermarkt, dan weet ik zeker dat ze nooit zo lekker kunnen worden als deze zelfgemaakte. 

Veelzijdig

Ik maak deze pita’s dus heel erg vaak en dat is omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Ik serveer ze bij dips, zoals tzatziki of hummus of ik maak er een pita gyros van met mijn zelfgemaakte gyros marinade. Wat ook heel erg lekker is als je een vegetatische maaltijd wil maken, is met gegrilde halloumi, tomaat en pesto. Echt de moeite waard om ook een keer te proberen!

griekse pita met gyros en tzatziki

Ik heb de variant met halloumi een aantal keer in Santorini gegeten en sindsdien maak ik deze versie ook geregeld. Als het aan mij ligt dan eten we elke dag wel Grieks!

Goed in te vriezen

Ik maak vaak meteen 8 pita’s want je kan ze allemaal afbakken en degene die je niet meteen eet kan je invriezen. Ontdooi en verwarm nog even in de pan voordat je ze dan opdient. Soms heb ik echter geen zin om 8 pita’s te bakken, je moet ze toch stuk voor stuk bakken, en dan halveer ik dit recept. Werkt natuurlijk ook prima!

Griekse pita

Griekse pita
Bereidingstijd20 min
Totale tijd1 uur 20 min
Porties: 8

Ingrediënten

  • 7 gram gedroogde gist
  • 350 gram patentbloem
  • 240 gram lauwwarm water
  • 15 gram olijfolie
  • 7 gram zout

Instructies

  • Meng het water met de gist en klop even goed door. Laat dit dan 5 minuten staan totdat het lekker gaat schuimen. Nu is je gist geactiveerd.
  • Meng je bloem met het zout, giet hier de olijfolie overheen en je gist/water. Meng of met de hand of met een keukenmachine totdat er een elastisch deeg ontstaat. Je deeg mag nog iets plakkerig zijn, maar moet wel makkelijk van de rand van je kom of van je handen afkomen. Dek de kom af en laat minimaal een uur rijzen op een warme plek. Ik zet mijn deeg meestal ergens in het zonnetje, dan gaat het rijzen lekker snel.
  • Na een uur is je deeg ongeveer verdubbeld. Druk alle lucht uit je deeg en verdeel dan in 8 gelijke stukken, geen zorgen dit hoeft niet heel precies. Bestuif je aanrecht met bloem en rol het eerste deegbolletje uit tot een pita.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak je pita op laag/medium vuur aan beide kanten mooi bruin. Zet het vuur dus niet te hoog want de pan wordt na 2 pita’s erg heet en dan branden ze aan.
  • Herhaal dit met alle 8 pita’s en breng als laatste nog even extra op smaak met oregano en een wat zout.

9 Comments

  • Marian Koburg

    Hi Claudine, ik volg jou op insta en vind dat je veel lekkere gerechten maakt. Ik lees onder jouw kha recepten het Griekse pitabroodje, dat niet kha is?

    • foodfromclaudnine

      Hoi Marian, wat leuk dat je me volgt! De tzatziki staat onder de koolhydraatarme gerechte, maar ik begrijp de verwarring want die foto is ook met een Griekse pita. Het pitabroodje zelf is inderdaad niet koolhydraatarm.

  • Nicole

    Ohhhhh OMG
    De pita’s zijn verrukkelijk in combinatie met de bifteki met feta en de tzatziki. Ik had ook nog veel ingrediënten in een Griekse salade erbij te maken. Dit is echt een goddelijk maaltje

    • foodfromclaudnine

      Wat super leuk om te horen! Bedankt voor je feedback :)k eet dit ook altijd met heel veel plezier dus als andere mensen er net zo van genieten word ik daar erg blij van!

    • Cor

      Hoi Claudine, altijd al eens Griekse pita’s willen maken. Wel een vraag. Jjj schrijft droge gist. En op internet lees ik dat bv instant gist van dr. Oetker ook door gaat voor droge gist. Echter op dat zakje staat dat je niet hoeft te mengen met water. Weet niet echt hoe ik nu met de instant gist gebruik moet maken van jouw recept. Help! Groet Cor

      • foodfromclaudnine

        Hoi Cor,

        Je kunt die groene zakjes gebruiken op dezelfde manier als in mijn recept. Je hoeft het niet perse in water op te lossen, dat klopt, maar het is ook niet slecht om dat wel te doen. Ik gebruik ook die zakjes en los het standaard eerst op in water. Zo kan ik testen of de gist actief is, het gaat dan namelijk schuimen na een paar minuten.

        Dus je kunt gewoon mijn recept volgen en die groene zakjes gebruiken!

        Groetjes,
        Claudia

  • Elina

    Dat ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker maken. Ga het proberen met volkoren speltmeel. Vast ook lekker met zelfgemaakte hummus! Dank voor het delen Claudia! Ik ga ook jouw andere recepten bekijken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch