Porties: 6

Actieve kooktijd: 15 minuten

Totale bereidingstijd: 15 minuten


Ik zit dus altijd te vertellen dat iedereen zelf pesto moet maken omdat dat 10000x lekkerder is dan pesto uit een potje. De smaak is werkelijk niet te vergelijken, het is bizar hoe verschillend dat is!

Maar…bij het omzetten van mijn oude website kwam ik erachter dat ik gewoon nog nooit een recept voor pesto online heb gezet. Wat erg! Dat komt denk ik omdat ik het vaak op gevoel doe en ervan uit ging dat iedereen wel weet wat er ongeveer in pesto zit. Stom natuurlijk want niet iedereen is even bekend in de keuken.

Basilicum

Ik ben dol op basilicum, de geur alleen al vind ik heerlijk! Ik wil dan ook heel graag een hele grote basilicum plant in huis, al heb ik daar helaas geen ruimte voor. Een snelle tip voor als je wel een basilicumplant heb want ik hoor van veel mensen dat ie snel verlept. Regel een bak met gaten in de onderkant zodat je je plant in het water kan zetten. Op deze manier neemt je plant zelf water op via de wortels. Ik beloof het, geen verlepte kruidenplanten meer! Deze tip werkt natuurlijk voor alle planten.

Keukenmachine

Wat je wel nodig hebt voor dit recept is een keukenmachine. In een vijzel is theoretisch ook te doen, maar ik denk dat je je suf maalt. Als je een keukenmachine gebruikt is dit in 30 seconde klaar. Sowieso gebruik ik mijn keukenmachine héél vaak, ik kan echt niet meer zonder.

Pesto in overige reecpten

Ik gebruik pesto zo vaak in allerlei recepten, denk aan pasta pesto, of deze salade met biefstukreepjes. Ik heb graag standaard een potje pesto in de koelkast staan zodat ik doordeweeks snel aan de slag kan.

Ingrediënten

  • 1 basilicumplant (ik koop dus meestal gewoon een hele plant bij de AH, dat is goedkoper dan een losse verpakking)
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 30 gram pijnboompitten
  • scheutje citroensap
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

1. Bak de piijnboompitten in een koekenpan (zonder olie) totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal direct uit de pan anders kunnen ze in de hete pan alsnog verbranden.

2. Haal de basilicumblaadjes los en doe dit samen met de parmezaanse kaas, knoflook, pijjnboompitten en wat citroensap in de keukenmachine.

3. Zet de keukenmachine aan en ondertussen giet je langzaam wat olijfolie erbij. Ik stop wanneer ik zie dat er een pasta ontstaat.

4. Breng op smaak met peper en zout.

5. Als je je pesto wil bewaren, doe het dan in een potje en giet er wat olijfolie overheen zodat er een laagje op komt te staan. Op deze manier kan je je pesto een stuk langer bewaren want er komt geen zuurstof bij!

Enjoy!