hummus met dukkah
Basis en sauzen,  Lunch

Hummus met dukkah en pita

Sinds wij op vakantie zijn geweest in Libanon ben ik weer helemaal dol op de hummus. Ik koop het niet graag kant en klaar want ik vind de structuur niet helemaal overeen komen met zelfgemaakt.

Smeuig en romig

Hummus hoort, vind ik, smeuig en romig te zijn. De kant en klare versies vind ik vaak meer luchtig, maar misschien heb ik nog niet de juiste geprobeerd. Kan! Sowieso ben ik een fan van alles zelf maken. Het is leuk om te doen, leuk om te zien wat ergens doorheen gaat én vaak nog een stuk goedkoper ook.

Terug naar smeuig en romig. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Door je hummus best een tijdje of in een blender te doen, of een keukenmachine, of een staafmixer erop te zetten.

Dus één van die dingen heb je wel nodig voor dit recept.

Dukkah

Verder vind ik het heel lekker om als contrast van het smeuige en romige dukkah op mijn hummus te doen. Dukkah is een egyptisch kruidenmengsel en past heel goed bij hummus. Verder zou je het als dip kunnen gebruike of op je eieren of op je toast met avocado. Het is heerlijk! Klik snel hier voor het recept.

Pita

Je zou libanees platbrood of gewoon brood bij je hummus kunnen serveren, maar ik vind het heerlijk met pita. Deze zelfgemaakte pita zijn fluffy met krokante randjes en nog een beetje warm. Zo lekker! Het recept is niet lastig, je moet alleen wat rijstijd incalculeren voor je deeg. Klik snel hier voor het recept.

Dan nu eindelijk de hummus!

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (volgens mij is dit een doodszonde,maar wie heeft tijd voor het weken van kikkererwten?)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 1 tl komijn poeder
  • zout naar smaak
  • sap van een halve citroen
  • 10 el olijfolie
  • eventueel sap van de kikkerwten

Bereidingswijze

1. Laat de kikkererwten uitlekken, maar vang het sap op. Dit hebben we misschien straks nog nodig.

2. Doe de kikkererwten samen met de knoflook, tahin, komijn en citroensap in een foodprocessor of blender om bak waar je de staafmixer erop kan zetten en pureer.

3. Voeg dan langzaam de olijfolie toe. Breng je hummus op smaak door zout toe te voegen.

4. Blijf pureren totdat het een smeuige massa wordt. Als je merkt dat je hummus nog te dik is om echt goed te pureren, voeg dan wat van de kikkererwten sap toe, dit helpt om de hummus echt goed romig te maken.

5. Serveer met nog wat extra olijfolie, dukkah en pita.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.