Bifteki komt normaal gesproken niet in kleine gehaktballen, ze worden normaal als ovale burgers geserveerd.
Bifteki
Soms wordt de bifteki gevuld met feta, zo lekker. Dan heet het bifteki gemisto. Als je ooit een keer in Griekenland bent en er staat iets van gemisto op de kaart, neem dat. Hemels. Jammer genoeg zie je het niet zoveel in Nederlandse Griekse restaurants, maar zelf maken is altijd een optie
Dat heb ik hier gedaan, het gehakt dus gevuld met feta en dat geserveerd op een burger samen met sla, rode ui en tzatziki. Echt een aanrader!
Spiesjes, burger of balletjes
Omdat ik dit gerecht makkelijk wilde maken heb ik er voor deze salade balletjes van gemaakt, voor op de bbq of een gril kun je er spiesjes van maken. Hierdoor wordt een gemisto variant wel een beetje lastig, maar wil je dat proberen maak dan een grote gehaktbal en vouw hier een stuk feta in. Druk het dan een beetje plat zodat je de traditionele ovale vorm krijgt.
Griekse smaken
Ik ben dol op de Griekse keuken. De smaken zijn heel basic, maar werken perfect samen. Vaak heb je in een gerecht oregano, peterselie, munt, komkommer, citroensap en olijfolie. Ook in dit gerecht komen bijna al deze ingrediënten weer terug.
Tzatziki
Mijn favoriete saus. Dit is lekker bij elk (Grieks) vleesgerecht, maar ook op een broodje met sla, komkommer en feta of met courgette friet of citroen aardappelen. Het recept, klik hier, is super simpel. Het is Griekse romige yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, wat olijfolie en… een onmisbaar ingrediënt die veel mensen overslaan. Dit ingrediënt zorgt, vind ik, voor een authentieke tzatziki.
Pita
Als je dan toch lekker aan het koken bent, maak er dan zelf Griekse pita’s bij. Heerlijk fluffy gebakken pita die je dicht moet vouwen in plaats van open snijden. De pita’s die je van de supermarkt kent zijn niet vergelijkbaar hiermee. Die stop je in een broodrooster en zijn stevig en een beetje droog, de Griekse pita’s zijn luchtig en vers en lekker gekruid. Heerlijk. Het recept is heel makkelijk, je moet alleen wat tijd nemen om het deeg te laten rijzen, en dan bak je ze in een koekenpan. Kik hier voor een uitgebreide omschrijving. Serveer er dan ook direct versgebakken frietjes bij.
Bifteki – Griekse gehakt burgers
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 1 ui (geraspt)
- 50 gram paneermeel
- 1/2 eetlepel oregano
- 1 eetlepel verse fijngehakte peterselie
- 1 eetlepel verse fijngehakte munt
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- snuf komijn
- 1 ei
- peper en zout
Instructies
- Meng alle ingrediënten en laat dit minimaal een uur, liever een dag,
intrekken. Ik geef aan ruim zout omdat gehakt lang flauw blijft en ruim
zout nodig heeft om goed op smaak te komen. - Neem de hoeveelheid van een medium gehaktbal en kneed dit om een sateprikker.
- Bak alle spiesjes totdat het gehakt gaar is.
- Serveer met verse pita, tzatziki en een Griekse salade.
and the keyword microcar zegt:
I like the helpful information you supply to your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly. I am slightly certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the following!
Samantha zegt:
Do you think the Greek pita can be made gluten free for my daughter with Celiac disease?