bifteki met tzatziki, pita en een griekse salade

Bifteki – Griekse gehakt burgers

Oke, ik zal meteen eerlijk zijn. Bifteki komt normaal gesproken niet aan een spies. Ze worden normaal als ovale burgers geserveerd.

Soms wordt de bifteki gevuld met feta, zo lekker. Dan heet het bifteki gemisto. Als je ooit een keer in Griekenland bent en er staat iets van gemisto op de kaart, neem dat. Hemels. Jammer genoeg zie je het niet zoveel in Nederlandse Griekse restaurants, maar zelf maken is altijd een optie

Spiesjes of burger

Omdat ik dit gerecht makkelijk wilde maken voor op de bbq of een gril heb ik er spiesjes van gemaakt. Daardoor werd een gemisto variant een beetje lastig, maar wil je dat proberen maak dan een gehaktbal en vouw hier een stuk feta in. Druk het dan een beetje plat zodat je de traditionele ovale vorm krijgt.

Griekse smaken

Ik ben dol op de Griekse keuken. De smaken zijn heel basic, maar werken perfect samen. Vaak heb je in een gerecht oregano, peterselie, munt, komkommer, citroensap en olijfolie. Ook in dit gerecht komen bijna al deze ingrediënten weer terug.

Tzatziki

Mijn favoriete saus. Dit is lekker bij elk (Grieks) vleesgerecht, maar ook op een broodje met sla, komkommer en feta of met courgette friet of citroen aardappelen. Het recept, klik hier, is super simpel. Het is Griekse romige yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, wat olijfolie en… een onmisbaar ingrediënt die veel mensen overslaan. Dit ingrediënt zorgt, vind ik, voor een authentieke tzatziki.

Pita

Als je dan toch lekker aan het koken bent, maak er dan zelf Griekse pita’s bij. Heerlijk fluffy gebakken pita die je dicht moet vouwen in plaats van open snijden. De pita’s die je van de supermarkt kent zijn niet vergelijkbaar hiermee. Die stop je in een broodrooster en zijn stevig en een beetje droog, de Griekse pita’s zijn luchtig en vers en lekker gekruid. Heerlijk. Het recept is heel makkelijk, je moet alleen wat tijd nemen om het deeg te laten rijzen, en dan bak je ze in een koekenpan. Kik hier voor een uitgebreide omschrijving.

Bifteki – Griekse gehakt burgers

Heerlijke griekse burgers, maar dan op een spies. Lekker met Tzatziki en vers gebakken pita.
Bereidingstijd20 min
Totale tijd1 uur 20 min
Porties: 4

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt
  • 1 ui (geraspt)
  • 50 gram paneermeel
  • 1/2 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel verse fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel verse fijngehakte munt
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • snuf komijn
  • 1 ei
  • peper en zout

Instructies

  • Meng alle ingrediënten en laat dit minimaal een uur, liever een dag,
    intrekken. Ik geef aan ruim zout omdat gehakt lang flauw blijft en ruim
    zout nodig heeft om goed op smaak te komen.

  • Neem de hoeveelheid van een medium gehaktbal en kneed dit om een sateprikker.

  • Bak alle spiesjes totdat het gehakt gaar is.

  • Serveer met verse pita, tzatziki en een Griekse salade.

4.2/5 (5 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.