Porties: 2

Actieve kooktijd: 15 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten


Ik heb al citroenkip op mijn website staan, maar wat ook lekker is zijn citroenaardappelen!

Grieks recept

Ik heb dit niet zelf verzonnen, maar het klassieke recept heb ik wel veel aangepast. Dit Griekse gerecht, patates lemonates, is heerlijk maar zoals we van de Grieken gewend zijn gaat hier extreem veel olijfolie in.

Met extreem veel bedoel ik 150 ml op 7 grote aardappelen! Dat is wat…nog geen kilo aardappelen? Dat gaat mij persoonlijk een beetje ver.

Perfect gebakken aardappelen met weinig olie

Gelukkig heb ik dé tip voor perfect gebakken aardappelen met maar 2 el olijfolie. Dat is dus 20 ml in plaats van 150, scheelt zo even 1170 caloriën. Wauw!

De tip is: Leg op een bakplaat een vel pakpapier en verdeel hierover je 2 eetlepels olie. Verwarm je oven voor op 200 graden met je bakplaat en olie erin. Je olie is dus al erg heet op het moment dat je de aardappelen erbij doet. Op deze manier schroeien ze direct lekker dicht en heb je dus hele knapperige aardappelen! Werkt perfect! Een knapperige buitenkant en smeuige binnenkant, wat wil een mens nog meer. Deze tip werkt natuurlijk ook voor gewone aardappelen, dus zonder citroen!

Makkelijk recept

Dit recept duurt wel iets langer, namelijk 2x 30 minuten, maar het is niet moeilijk. Een kwestie van alles mengen, bakken, schudden, bakken. Dit is dus een perfect bijgerecht voor tijdens een etentje of in het weekend als je wel lekker uitgebreid wil dineren, maar er niet enorm veel moeite voor wil doen.

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 2 el olijfolie
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 el oregano
  • sap van 2 citroenen
  • 1 el semolina (durum tarwemeel)
  • peper en zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven met een bakplaat met bakpapier en de olie,zoals hierboven besproken, voor op 200 graden.

2. Snij de aardappelen in partjes en meng met de semolina, dit zorgt ook voor de knapperige korst.

3. Zodra de oven heet is haal je de bakplaat erui en meng je de aardappelen met de olie. De olie is dus erg heet, dus wees voorzichtig.

4. Zet terug in de oven en bak voor 30 minuten. Hou wel in de gaten, sommige ovens gaan harder dan andere.. misschien dat ze bij jou na 20 minuten al lekker bruin beginnen te worden.

5. Haal de aardappelen uit de oven. Doe de knoflook, oregano, citroensap en wat peper en zout erbij en hussel even lekker door. Zet dan nogmaals 20-30 minuten in de oven.

6. haal uit de oven en serveer met een lekker stukje vis, een salade en uiteraard tzatziki!

Enjoy!