pulled pork

Pulled pork

In Wales hebben wij twee avonden gegeten bij een traditioneel Welsh restaurantje. Het was maar een klein dorpje en dit was hét restaurant volgens iedereen.

Waar dit restaurant bekend om staat zijn de pies. Van die bladerdeegbakjes gevuld met vlees, kruiden, kaas, een soort ragout, en dan met een berg aardappelpuree en doperwtenen als laatste een sloot jus.

Pulled pork

Wat heeft dit nu met pulled pork te maken hoor ik je denken. Nou, toen wij de tweede avond daar gingen eten vond ik het wel mooi geweest met de aardappelen en de doperwten en had ik zin in iets anders.

Het enige andere dat ze op de kaart hadden staan waren een soort van borrelhappen, of zoals ze daar daar noemen lite bites. Prima, bestellen we een paar van die dingen en dan hebben we ook gegeten!

Ik koos onder andere voor de nacho’s met pulled pork en wauw, wat vreselijk lekker! De pulled pork was wat zoeter dan ik gewend was, maar dat was een heerlijke combin met de nacho’s.

Dat ging dus direct op mijn to-do lijst. Dat is een lijstje met dingen die ik nog wil maken op mijn telefoon 🙂

Wat voor vlees

Eenmaal thuis ben ik er direct mee aan de slag gegaan. Op zondag heb ik het direct gemaakt want mijn zus zou de maandag erop komen eten en dan had ik dat alvast klaar. Maandag was ook weer mijn eerste werkdag dus iets makkelijks was welkom.

Ik heb alleen wel even opgezocht wat voor vlees ik eigenlijk moest halen. Heb geleerd dat varkensschouder(karbonade) het makkelijkst is. Dit is te koop bij de supermarkt en het resultaat is heerlijk. Je kunt ook procureur gebruiken, maar dit is vaak niet te koop bij de supermarkt.

Ik heb meteen 1.5 kilo gekocht want we gingen er dus wel een aantal keer van eten. 1.5 kilo lijkt enorm veel, maar er zit nog een stuk bot aan.

Dry rub en bbq saus

Dit recept gaat in 2 delen. Eerst bak je het vlees met een dry rub en als het bijna klaar is doe je er bbq saus doorheen en laat je dat nog even goed intrekken en bakken zodat je van die harde stukjes krijgt.

Gietijzeren pan

Voor deze bereidingswijze gebruik ik mijn gietijzeren pan en heb ik deze op hoge temperatuur in de oven gezet . Je kunt ook een slowcooker gebruiken en waarschijnlijk kan het ook gewoon op het vuur, als weet ik niet of het resultaat dan helemaal hetzelfde wordt.

Neem de tijd

Normaal gesproken ben ik altijd van de snelle recepten, maar dat kan hier helaas niet. Het vlees moet echt wel een tijdje in de oven anders krijg je taaie stukken en dat wil niemand.

Bier

In dit recept gaat een flesje bier, maar geen zorgen.. hier proef je helemaal niets van! Ik ben de grootste bierhater die ik ken dus als je wel bier zou proeven dan zou ik het zeggen (en niet meer willen eten waarschijnlijk). Mocht je dit ook voor kinderen maken en/of wil je gewoon echt geen bier gebruiken vervang het dan door 150 ml water en 150 ml appelciderazijn.

Pulled pork

Pulled pork
Bereidingstijd30 min
Totale tijd3 uur
Porties: 6

Ingrediënten

 • 1.5 kg varkens schouderkarbonade
 • 3 el bruine suiker
 • 1 el zout
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 tl knoflook
 • 1 tl komijn
 • 1/2 tl peper
 • scheutje olie
 • 1 flesje bier (ik heb een flink van brouwerij 't IJ gebruikt)
 • 1/3 fles bbq saus naar keuze

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 150 graden.
 • Meng de suiker met het zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, komijn en peper. Dit is je dry rub.
 • Snij de botten van het vlees en snij het vlees daarna in stukken van ongeveer 5×5 cm. Hoeft niet heel klein, maar wel in handige stukken zodat het straks allemaal goed in de pan past.
 • Wrijf het vlees in met de dry rub.
 • Verhit een beetje olie in je pan en bak het vlees aan beide kanten aan totdat het mooi bruin in gebakken. Doe dit in etappes. Op deze manier komt er extra smaak vrij van het vlees.
 • Doe al het vlees in de pan en giet het biertje erbij. Doe de deksel erop en zet in de oven. Laat het nu ongeveer 2.5 uur garen in de oven, maar kijk af en toe wel of er nog voldoende vocht bij zit. Het vlees hoeft niet onder water te staan, maar het moet ook niet helemaal droog koken. Als er nou teveel vocht nog in zit, haal dan de deksel eraf en laat tijdens het verder koken de vocht verdampen.
 • Als je vlees gaar is en praktisch alle vocht is verdampt trek het dan met 2 vorken uit elkaar. Kleine tip, je kan ook met een garde door het vlees kloppen. Op deze manier gaat het een stuk sneller!
 • De reden dat er geen vocht meer in de pan moet zitten is dat we nu de bbq saus gaan toevoegen. Roer door en zet dan nog een kwartier in de oven zonder deksel. Op deze manier trekt de saus goed in.

Pan schoonmaken

Spoel de pan helemaal uit zodat alle losse stukjes al eruit zijn. Vul de pan dan helemaal met water, bijna tot de rand, samen met 2 eetlepels baking soda (tekoop voor weinig bij de Orientaalse supermarkt) en zet op het vuur met de deksel erop. Laat een half uurtje pruttelen of langer als de pan echt enorm is aangekoekt. Giet het water weg en boen de pan nog even met de zachte kant van een schuurspons met wat afwasmiddel en tadaa…je pan is weer als nieuw.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch