Veel mensen vinden dat kneden maar niets, maar je hebt ook pizza zonder te kneden. Gluten ontwikkelen namelijk ook door gewoon de tijd te nemen zoals we in dit recept gaan doen.

Zuurdesem pizza zonder te kneden

Zuurdesem is niets meer dan een rijsmiddel zoals gist. Vroeger bestond gist nog niet en waren alle broden zuurdesem, maar omdat dat zo lang duurde is gist ontwikkeld. De rijstijd met gist is ongeveer een uur, de rijstijd met desem is ongeveer 8 uur. Groot verschil he!

Wat ik lekker vind aan desem is uiteraard de smaak, desem geeft namelijk een lichtzure smaak, maar wat ik ook heel fijn vind is dat ik niet zo’n eetdip heb na het eten van desem. Dit schijnt te komen door de lange rijstijd, de enzymen zouden dan al deels verteerd zijn waardoor het minder lastig is voor je darmen om verder te gaan met verteren.

Wil jij nou ook graag zelf desem maken? Kijk dan vooral even naar dit artikel, hierin staat een schema en allerlei tips.

American hot pizza zuurdesem
zuurdesempizza ‘American hot’

Geen zin in zuurdesem?

Dat kan! Het kan zijn dat je de smaak niets vind of dat je helemaal geen tijd hebt om zo lang te wachten. Het fijne aan dit recept is dat je zuurdesem ook kan vervangen door gewoon gist. Verder verandert er niets aan het recept.

Gist

In dit recept voeg ik ook een héél klein beetje gist toe. Dit is niet voor het rijzen want dat doet mijn zuurdesem al, maar voor de structuur van het pizzadeeg straks. Deze tip heb ik gekregen van een bakker die veel met zuurdesem bakt en mijn pizza was heerlijk!

Mocht je dit nou veel te lang vinden duren en ben je op zoek naar een snel pizzarecept, neem dan een kijkje in mijn kookboek Vers Deeg. Daar staat een heel fijn recept in voor een snellere pizza.

Makkelijk en zonder moeite

Ik heb al gezegd dat je niet zoveel hoeft te doen voor dit deeg. Dat komt omdat we het overnacht laten rijzen waardoor het lekker gaat fermenteren en de gluten actief worden. Dat betekent dat we het uitgebreid kneden achterwege kunnen laten! Dus even kneden en dan de koelkast in, dat is praktisch alles dat we doen!

Geen pizzasteen, geen probleem

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in mijn keuken past niet zoveel meer. Heb dan eigenlijk ook geen zin om een pizzasteen aan te schaffen. Maar om dan wel een heerlijk houtoven gebakken pizza resultaat te krijgen doe je het volgende. Draai je ovenplaat om zodat de bolle kant naar boven is en laat deze meeverwarmen in de oven. Straks schuiven we onze pizza daarop en door de intense hitte schroeit het deeg direct goed dicht.

Variaties

Je kan een pizza met garnalen en pesto maken zoals op de eerste foto, of een heerlijke American hot. Ik heb allerlei pizza recepten op mijn site staan.

zuurdesem pizza
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

(Zuurdesem) pizza zonder te kneden

(Zuurdesem) pizza zonder te kneden
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 dag
Porties: 2

Ingrediënten

 • 250 gram bloem
 • 25 gram semolina (durum tarwemeel, te koop bij o.a. de ekoplaza)
 • 5 gram zout
 • 100 gram desemstarter (sla dit uiteraard over als je geen desempizza wil maken)
 • 1 gram gedroogde gist (of 4 gram gist als je geen zuurdesem gebruikt)
 • 160 ml lauwwarm water
 • 1 el olijfolie
 • extra bloem en semolina voor het bebloemen

Instructies

 • Meng je bloem met semolina en het zout in een kom.
 • In een andere kom meng je je starter, water, gist en olijfolie. Als je geen zuurdesempizza maakt laat dan de zuurdesem weg en voeg de extra gist toe.
 • Giet je natte mengsel bij je droge mengsel en kneed ongeveer 30 seconden door. Je wil dat er geen droge plekken in het deeg zijn, maar verder hoeft het dus niet een soepel gekneed deeg te zijn.
 • Dek je kom met het deeg erin af met huishoudfolie en zet overnacht in de koelkast. We willen het deeg minimaal 20 uur laten rusten.
 • Na die 20 uur halen we het deeg uit de koelkast. Bebloem je aanrechtblad en kneed je deeg even door om zo alle lucht eruit te slaan. Verdeel nu in 2 delen. Vorm van allebei de deegstukken een mooi bolletje en laat nog even een uurtje rijzen op een goed bebloemde oppervlak. Bebloem met gewone bloem én semolina.
 • Verwarm de oven met omgekeerde ovenplaat tot 250 graden. De ovenplaat dienst straks dus als pizzasteen.
 • Pak een houten snijplank en bloem deze in met gewone bloem en semolina. Leg hier een bolletje deeg op en druk voorzichtig met je vinders uit. Je kan ook je deeg door je handen laten gaan met handen op 10 en 2 om zo het deeg op een natuurlijke manier uit te rekken. Je zou eventueel ook een deegroller kunnen gebruiken, maar ik doe dat liever niet omdat je dan meteen alle lucht van de 2e rijs er weer uitdrukt.
 • Leg op je houten plank en controleer door voorzichtig te schudden dat het deeg los ligt op de plank. De plank gebruiken we straks namelijk als schep om je deeg op de ovenschaal te leggen.
 • Beleg met tomatensaus, kaas en alle toppings die je lekker vindt. Ik heb hier garnalen, rode ui en pesto nog erop gedaan.
 • Schuif je deeg langzaam op de bloedhete ovenplaat. Begin achteraan zodat je het er in 1 beweging op kan laten glijden. Bak je pizza in 5 a 8 minuten af.