Disclaimer: Dit artikel gaat over bezienswaardigheden. Wil je alleen tips wat betreft eten? Klik dan hier!

Kreta is het grootste eiland van Kreta, is bij menig student/scholier bekend vanwege Cherso (of was dat alleen in mijn jeugd?). In de lengte is Kreta net zo groot als Nederland, maar door de bergen doe je er langer over om van de ene plak naar de andere te komen.

Kreta heeft twee vliegvelden, je kan er rechtstreeks naartoe vliegen en vanaf Kreta kan je makkelijk de boot pakken om een dagje naar Santorini te gaan.

Wij hadden een hotel geboekt vlakbij Rethymnon en dat ligt aan de noordkust en als je het eiland in 2en deelt iets ten weste van het eiland, maar ik vond het een goede uitgangsbasis om dingen te zien en bezoeken. Denk je ‘heerlijk, in twee weken ga ik heel Kreta zien”. Vergeet het maar. De afstanden en bergroutes moet je niet onderschatten. Wij hebben vanaf Rethymnon de hele westkant en zuidkant gezien, volgende keer doen we het zuiden en dan meer naar het oosten.

Rhetymnon

Deze stad is iets rustiger dan het bekende Chania, en persoonlijk vond ik het daardoor iets leuker en meer sfeervol. De oude stad (palia poli) is bijna helemaal gebouwd door de Venetianen. Het is een van de best bewaard gebleven oude steden van Kreta. De stad heeft nog steeds een oude aristocratische verschijning, met de gebouwen uit de 16e eeuw, straatjes met bogen, stenen trapjes, Byzantijnse en Romeinse ruïnes, kleine Venetiaanse haven en smalle straatjes. Je kan de dag doorbrengen met door deze straatjes struinen, lekker eten en drinken, naar het oude fort gaan of zwemmen bij de vele strandjes in de buurt.

Chania

Een uurtje rijden vanaf Rethymnon ligt Chania. Chania is de tweede stad qua inwonersaantal op Kreta en ligt in het noordwesten van het eiland. Er wonen iets meer dan 100.000 mensen. Wanneer je in de oude stad komt dan proef je de bijzondere sfeer. De invloeden van allerlei culturen zijn zeer duidelijk zichtbaar. Chania is als het ware een smeltkroes van beschavingen. Duizenden toeristen bezoeken de stad dagelijks. Omdat het wat drukker is ben ik er minder enthousiast over, maar ook hier heb je van die heerlijke straatjes en de haven is heel fijn om even rustig te gaan zitten.

Seitan Limana

Dit strand ligt bij Chania in de buurt. 2 tip. 1: ga op tijd. Omdat het een klein strandje tussen enorme rotsen is wordt het én snel druk én de zon duikt al vroeg achter de rotsen. 2: trek goede schoenen aan. De afdaling is geen grap. Ik zag gezinnen naar beneden komen en vroeg me echt af hoe mensen met kleine kinderen dit aandurfde. Er zijn 2 routes naar beneden, linksom en dan ga je met wat meer bochten. Deze is iets minder stijl, maar je bent dus wel wat langer onderweg. Rechtsom is gewoon direct naar beneden.

Het zicht van bovenaf is prachtig, je ligt er lekker al word je wel lastig gevallen door de geiten die daar lekker rondlopen en eten proberen te jatten, en je kan er goed zwemmen.

Balos Beach

Nog meer richting het westen kom je Balos beach tegen. Dit is een lagune dus het water blijft rond je enkels, op sommige plekken kan je wel wat dieper, maar ik kan me voorstellen dat dit met kleine kinderen erg fijn is. Balos is op 2 manieren te bereiken. Per boot of met de auto en dan moet je wederom een stuk naar beneden wandelen. Geen zorgen, je bent 20 minuten bezig maar het pad is goed te doen! Hou er rekening mee dat als je met de auto gaat er maar 1 route is en je een euro p.p als tol moet betalen (wij hadden toevallig geen cash bij ons maar mochten wel gewoon door gelukkig). Je kunt beneden want te drinken en eten halen maar ook hier accepteren ze alleen cash.

Elafonissi beach

Dit strand ligt in het uiterste zuidwesten en, met goede weersomstandigheden, is dit strand roze! Het water is hederblauw en ook hier kan je eerlijk zwemmen. En! Je hoef hier niet naar beneden, en erger…weer naar boven, te klimmen. Je parkeert de auto en loopt zo het strand op. Dat het wat makkelijker begaanbaar is merk je wel want het is iets meer touristisch.

Preveli beach

Preveli staat bekend om het prachtige palmenstrand, de rivier die in zee uitmondt en het klooster dat hier aan het einde van de zestiende eeuw werd gesticht. Dit strand is met de boot en met de auto te bereiken. Of tenminste, daar gaan we weer, je moet wel een stuk naar beneden! Voordeel daarvan is het prachtige uitzicht. Omhoog vond ik minder leuk.

Agia Triada klooster

Agia Triada ligt in het zuiden van Kreta. Het was volgens Italiaanse archeologen een soort Koninklijk landhuis tijdens de Minoische tijd. Hier zijn heel veel vondsten gedaan, o.a. mooie potten met prachtige schilderijen in reliëf. Het klooster is in 1631 aan de rand van de bergen in het schiereiland Akrotiri gebouwd. Het klooster is gesticht door twee Venetiaanse monniken, die waren toegetreden tot de Grieks-Orthodoxe kerk. Het klooster is in Venetiaanse renaissance-stijl gebouwd. In 1821 is het klooster door de Turken afgebrand, waarna het in 1830 is herbouwd.

Arkadi klooster

Ten zuiden van Rethymnon, strategisch gelegen in de bergen op Kreta, ligt het klooster van Arkadi. Hier stierven honderden verzetstrijders, vrouwen en kinderen tijdens de strijd voor onafhankelijkheid. Het Arkadi-klooster heeft een grote rol gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Turken. Het klooster wordt tegenwoordig nog steeds bewoond door Grieks-Orthodoxe monniken. Dit klooster vond ik erg indrukwekkend om te bezoeken. Er staat ook nog steeds een boom mét kogelgat!

Loutro

Dit vond ik een geweldig plekje en ik vond het jammer dat we hier niet een nachtje hebben overnacht. Dit dorpje is alleen per boot te bereiken of per helse wandeling en het is enkel een paar huisjes en wat restaurantjes aan het water. Hier eet je heerlijke verse vis en kan je even tot rust komen. Pak vanaf Chora Sfakion de ferry (10 euro retour) en je bent er in 10 minuten.

Overige tips

  • Kreta zit vol met kleine bergdorpjes. Spili is erg pittoresk (wij hebben er schade gereden dus pas op, haha), maar we zijn er door zoveel gereden waar je makkelijk even kan stoppen om wat te eten/drinken.
  • Bussen rijden bijna overal, maar huur (als je het aandurft) een auto voor het gemak. Wij hebben voor 2 weken iets van 150 euro betaald voor de auto, excl benzine, en daardoor hebben we zoveel meer kunnen zien.
  • Heb jij net als ik last van reisziekte, vergeet dan de reispillen niet. Het hoogte verschil en de bochten in de bergen trok ik soms mét reispillen al slecht.
  • Heb jij net als ik last van zonne allergie en/of muggen allergie. Begin vantevoren met anti histamine of koop het direct in Griekenland. Is hier bij de drogist en daar bij de apotheek te koop!
  • Er zitten enorm veel winery op Kreta en oval kan je voor 4a 6 euro een proeverij doen van 5 wijnen en overal krijg je wat hapjes bij. Zoek van tevoren op of er iets op je route zit en ga dan zeker langs!

Conclusie

Kreta was heerlijk. Ik heb fantastisch gegeten, we hebben heerlijk weer gehad en dat in oktober, het was doordat het hoogseizoen was afgelopen ook niet zo druk meer. Zeker voor verhaling vatbaar! Wil je zien wat voor lekkers ik allemaal heb gegeten? Klik dan hier.