Waar te beginnen? Ik vind al het eten in Kreta, eigenlijk in heel Griekenland, heerlijk!
Laat ik het opdelen in categoriën en laten we dan beginnen met het ontbijt.
Ontbijt
Wij nemen nooit onbijt bij het hotel want dat vind ik echt zonde van mijn geld. Liever gaan we naar een bakker en bestellen we een tiropita (kaasbroodje), spanakopita (spinazie/feta broodje) of bougatsa (broodje gevuld met room). Deze broodjes worden met filodeeg gemaakt en zijn luchtig, knapperig en vullend tegelijk!
Lunch of snelle hap
Wij probeerden het uitgebreid eten te beperken tot 1x per dag. Niet vanwege de kosten want uit eten is niet zo duur hier, maar meer vanwege de lijn. Niet dat dit echt lukt met een pita gyros want ik wil niet weten hoeveel kcal hierin zit. Ga naar een grillhuisje waar je het spit in de keuken ziet draaien en je zult niet teleurgesteld worden! Een pita gyros kost 2,80 en je kan kiezen tussen kip, varken of alleen groenten. Ook ben ik dol op de mezzedes, dus kleine gerechtjes. Wat van deze aubergine rolletjes met feta, wat brood en tzatztiki en ik was happy!
Avondeten
‘s avond aten we vaker uitgebreid, maar we probeerden het dan nog steeds te houden bij 1 gerecht. Vaak krijg je vooraf en een toetje van het restaurant en de porties zijn groot dus hou daar rekening mee met bestellen!
Ik ben groot fan van de ovengerechten zoals:
- moussaka met aardappel, gehakt, courgette, aubergine en bechamel.
- lam kleftiko, met zacht gegaard lam en aardappelen met feta
- bok gegaard en toen de oven in met yoghurt en kaas.
Verse vis kan je ook oval krijgen, voordeel van zitten op een eiland:
- gegrilde dorade vind ik altijd een aanrader
- pasta met vis, in dit geval met kreeft…lekker decadent.
- gegrilde garnalen met een romige ouzo saus. Heerlijk met wat brood.
Kretenzische gerechten
Sommige dingen zie je hier meer terug op de kaart dan op andere eilanden. Heb het een en ander geprobeerd:
- slakken, vooral Bart vond dit lekker
- Dakos, dit was mijn favoriet. Keihard en droog geroosterd brood met geraspte tomaat, myzithra kaas (soort feta maar dan veel zachter en romiger) en veel olijfolie. De olie zorgt ervoor dat het brood weer zacht wordt!
- Kretenzische souvlaki, hier zit nog gepofte tarwe op en gaf het een extra bite.
Toetje
Zoals ik zei krijg je eigenlijk altijd wel een toetje wanneer je in een restaurant hebt gegeten dus je ziet vast vanzelf het een of ander voorbij komen.
- baklava, filodeeg met noten en honing
- kataifi, lijkt op baklava maar dan met engelenhaar in plaats van filodeeg. Ik vind de structuur erg lekker.
- mega donuts te koop bij de bakker
(er zijn nog veel meer zoetigheden te koop en verkrijgbaar maar daar heb ik helaas geen foto van)
Drankjes
Kreta produceert heel veel wijn, hele lekkere wijn ook! Wij hebben met veel plezier wat van die wijntjes gedronken, maar de huiswijn was overal ook lekker. Je betaalt zo’n 4 a 5 euro per 1/2 liter. Een 1/2 liter bier was meestal zo’n 3 euro. Probeer ook zeker de tsikoudia, het is een soort raki maar dan echt Grieks. Het brandt je eten lekker weg. Wees wederom voorzichtig met dat bestellen want na elke maaltijd kregen we wel weer een glaasje of een flesje.
Restaurant tips
Heraklion – Peskesi.
Dit was misschien wel de beste maaltijd. Alles is gemaakt met oude technieken, kwaliteit van het eten was bijzonder goed, service was perfect, wijnen waren subliem en kiezen tussen wat te eten was erg moeilijk. Uiteindelijk heb ik voor bok gegaard in yoghurt gekozen en Bart voor Ketenzische souvlaki.
Rethymnon – 7 Thalasses
Dit visrestaurant was subliem. De service was fantastisch, het uitzicht prachtig en de gerechten erg lekker. We hebben hier gekozen voor de lobster linguini en voor 40 euro was dat een goeie deal (op Santorini kostte dat 100 euro). Erg lekker, echt een aanrader.
Loutro – alles maar wij hebben gegeten bij Pavlos.
Hier is naast de heerlijke verse vis vooral het uitzicht fantastisch!
Wil je meer Kreta tips wat betreft bezienswaardigheden? Klik dan hier!