Deze salade is eigenlijk mijn halloumi friet, maar dan in een salade vorm. Wel met een kleine aanpassing want ik wilde deze salade koolhydraatarm houden. De halloumi friet is met bloem en dat heb ik hier weggelaten.
Halloumi
Ik ben dól op halloumi. Het is een ziltige kaas met een hele aparte structuur. Het doet een beetje denken aan mozzarella, maar dan taaier. Deze kaas smelt niet tijdens het bakken en is daarom dus ideaal om te grillen. Ik ben er verslaafd aan en wil het ‘t liefst overal bij doen.
De halloumi friet is misschien meer een snack, al eet ik het ook graag als lunch, maar dan is het wel een beetje groenteloos. Misschien vreemd, maar ik voel je altijd beter over een maaltijd als ik ook wat groen eet.
Om dus én de smaak van de halloumi friet te behouden, maar ook er iets gezonders van te maken heb ik bedacht er een lekkere salade van te maken! Win – win.
Harissa
Ik snap het als je geen zin hebt om zelf harissa te maken, dat heb ik ook niet altijd, maar als je wel zin hebt…dan heb ik hier een recept! Ik moet zeggen dat ik zelfgemaakte wel net iets lekkerder vind en als je een foodprocessor gebruikt ben je ook redelijk snel klaar.
halloumi salade met een harissa dressing
Ingrediënten
- 1 blok halloumi
- 1 el za'atar
- 1 krop romainse sla
- 1/2 komkommer in plakjes gesneden
- 1/2 rode ui in ringen gesneden
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 3 theelepels harissa
- 1 theelepel citroensap
- zonnebloemolie
Instructies
- Snij de halloumi in reepjes en breng op smaak met de za'atar
- Verhit een goede anti-aanbakpan met wat zonnebloemolie en bak hierin de halloumi. Laat na het bakken even uitlekken op wat keukenpapier.
- Meng de Griekse yoghurt met de harissa en citroensap.
- Was de sla en laat goed uitlekken. Meng vervolgend met de dressing van Griekse yoghurt/harissa/citroensap.
- Voeg de komkommer, rode ui en halloumi aan je sla toe en hussel even rond.
- Serveer met optioneel nog wat extra za'atar over de salade gesprenkeld.