harissa
Basis en sauzen,  Koolhydraatarm

Harissa

Porties: 6 a 8

Actieve kooktijd: 10 minuten

Totale bereidingstijd: 40 minuten


Harissa is een pittige saus uit Tunesië en kan in veel gerechten gebruikt worden. Net als sambal eigenlijk. Ik zelf vind dit echt een hele lekkere saus en zeker in combinatie met yoghurt een heerlijke dipsaus.

Variaties

Uiteraard bestaan er heel veel variaties, maar zelf maak ik harissa graag op deze manier. Ik hou wel van pittig dus als jij graag een iets mildere saus wil, dan adviseer ik om van allen pepertjes de zaadjes te verwijderen. Ik doe dat maar bij de helft.

Gedroogde rode pepers

In dit recept gaan dus heel veel gedroogde rode chilipepers. Doe jezelf een plezier en koop deze bij de Oriental supermarkt. Daar betaal je voor een zak van 80 gram maar 2 euro, bij de AH betaal je 1 euro voor 3! gram.

Keukenmachine versus vijzel

Theoretisch gezien zou je dit in een vijzel moeten kunnen maken, maar waarom zou je. De keukenmachine is veel en veel sneller. Ja, ik zie de ironie van mijn foto in 😛 Maar nee, ik heb mijn harissa toch echt in een keukenmachine gemaakt, de vijzel ziet er alleen leuker uit op de foto.

Ingrediënten

  • 30 gram gedroogde chilipepers
  • 1 tl koriander zaad
  • 1 tl komijn zaad
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 blikje tomatenpuree
  • zout

Bereidingswijze

1. Doe de chilipepers in een bak met kokend water en laat dit 30 minuten wellen.

2. Rooster de koriander- en komijnzaadjes in een hete pan.

3. Doe deze kruiden samen met de paprikapoeder, knoflook, citroensap en tomatenpuree alvast in een keukenmachine,

4. Giet de chilipepers af, maar bewaar het vocht! Dat hebben we zo misschien nog nodig. Verwijder de zaadjes en doe je chilipepers daarna bij de rest in de keukenmachine.

5. Terwijl de keukenmachine aanstaat giet je de olie erbij. Het kan zijn dat je de zijkanten wat naar beneden moet schrapen, ik gebruik hiervoor een pannenlikker. Voeg eventueel wat van dat chili vocht toe als de pasta te dik is.

6. Breng als laatste op smaak met zout.

Om je harissa langer te kunnen bewaren giet je het over in een glazen pot en schenk er dan voorzichtig nog wat olijfolie op. Op deze manier is het afgesloten en kan er geen zuurstof bij, zo kan je het veel langer bewaren!

Enjoy!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.