Bakken, ik kan er geen genoeg van krijgen. Het werkt kalmerend, je maakt iets van bijna niets en aan het einde heb je ook nog eens iets heel lekkers gemaakt.
Focaccia op Pinterest
Ik moet toegeven dat ik het idee van de versierde focaccia niet zelf verzonnen heb. Ik kwam het van de week tegen op Pinterest en heb het de dag erna direct gemaakt.
Je kan je focaccia met vanalles versieren. Groenten, kruiden, olijven..ik heb de meest bizarre creaties voorbij zien komen. Ik ben alleen met dit soort dingen helemaal niet creatief dus ik heb het simpel gehouden.
Olijfolie
Je kunt er niet omheen, door focaccia gaat nu eenmaal veel olijfolie. Zorg er daarom wel voor dat het een goede kwaliteit is!
Makkelijk
Verder is dit dus één van de makkelijkste dingen om te bakken. Je laat het deeg rijzen en daarna vorm je het voorzichtig in een bakplaat. Dan nogmaals even laten rijzen, kuiltjes maken, olie overal en bakken maar. Dit kan écht niet misgaan.
Bakken
Wanneer je het bakvirus te pakken hebt kan je aan de slag met scones, griekse pita of misschien wel zuurdesem!
Focaccia met versieringen
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 300 gram water
- 11 gram gedroogde gist
- 5 gram zout
- 15 gram olijfolie (door het deeg + extra voor later)
- extra zeezout
- courgette, cherrytomaat, rode ui als versiering
Instructies
- Meng het water met de gist en de olijfolie en klop even door. Meng de bloem met het zout en voeg het gistwater toe. Kneed totdat je een soepel deeg hebt. Vet een kom in met olijfolie, voeg je deeg toe, dek af en laat rijzen totdat het verdubbeld is in formaat (ongeveer een uur).
- Vet een bakplaat/ovenschaal in met olijfolie. Kiep het deeg hierin om (het komt vanwege de olie makkelijk los van de kom). Rek het deeg voorzichtig uit zodat het de hele bakplaat/ovenschaal bedekt. Laat dan nog eens afgedekt 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij sprieten van courgette, halveer cherrytomaten en snij ringen van rode ui. Duw met je vingers of knokkels kuiltjes in het deeg en versier hiermee het deeg (Sla deze stap over wanneer je geen versierde focaccia wil). Besprenkel dan nog genereus met olijfolie, strooi wat zeezout eroverheen en bak af totdat het brood lichtbruin is, zo'n 20 a 25 minuten.
- Laat een beetje afkoelen voordat je het serveert.
Emmelie zegt:
Hii! Hoe lang moet het deeg gekneed worden met de hand?
foodfromclaudnine zegt:
Hi Emmelie,
Ik doe het eigenlijk altijd met een keukenmachine, dat gaat natuurlijk veel sneller. Ik heb begrepen dat wanneer je met de hand kneed je 8 minuten moet aanhouden. Dan zijn de gluten goed ontwikkeld.
Succes!
Emmelie zegt:
Hii! Ik had nog een vraagje. Wat zijn de afmetingen van uw bakplaat/bakvorm?
foodfromclaudnine zegt:
Hi,
Heb het opgezocht: 25cm bij 33 cm.
Groetjes!
Linda zegt:
Hoi Claudia,
Als ik een focaccia maak is het wel sponsig en de smaak is goed maar ergens ook wat droog. Nooit zo precies goed als bij een eet tentje.
Heb jij hier de ultieme tip voor?
foodfromclaudnine zegt:
Als het brood droog is dan zou je wat extra water kunnen toevoegen aan het deeg of anders wat minder lang bakken. Focaccia is ook overal anders heb ik gemerkt. Soms is het brood een stuk harder en soms juist heel zacht en fluffy. Wil je harder gebakken brood? Daar zorgt de olie bovenop voor in combinatie met een hogere oventemperatuur. Zachter brood gaat er wat olie door het deeg en minder bovenop en dan moet de oven ook iets lager.
Charlie zegt:
Hi Claudia,
Zou je het deeg evt ook al een dag van tevoren kunnen maken en dan de volgende dag afbakken?
Dankjewel!
foodfromclaudnine zegt:
Hi Charlie,
Focaccia is daar uitermate geschikt voor! Na de eerste rijs, verplaats het deeg over naar een ingevette bakplaat. Doe er dan huishoudfolie omheen en in een plastic tas (zodat het deeg niet uitdroogt) en laat ’s nachts in de koelkast staan. Hier rijst het héél langzaam verder. De volgende ochtend kun je verder met kuiltjes erin maken en versieren!
Charlie zegt:
Super, bedankt!!