Foccacia

Focaccia versierd met groenten

Bakken, ik kan er geen genoeg van krijgen. Het werkt kalmerend, je maakt iets van bijna niets en aan het einde heb je ook nog eens iets heel lekkers gemaakt.

Foccacia

Focaccia op Pinterest

Ik moet toegeven dat ik het idee van de versierde focaccia niet zelf verzonnen heb. Ik kwam het van de week tegen op Pinterest en heb het de dag erna direct gemaakt.

Je kan je focaccia met vanalles versieren. Groenten, kruiden, olijven..ik heb de meest bizarre creaties voorbij zien komen. Ik ben alleen met dit soort dingen helemaal niet creatief dus ik heb het simpel gehouden.

Olijfolie

Ik doe zelf geen olijfolie door het deeg omdat het er al onder en op gaat, in genereuze hoeveelheden ook.

Makkelijk

Verder is dit dus één van de makkelijkste dingen om te bakken. Je hoeft het deeg maar 1x te laten rijzen en daarna vorm je het voorzichtig in een bakplaat. Olie overal en bakken maar. Dit kan écht niet misgaan.

Bakken

Wanneer je het bakvirus te pakken hebt kan je aan de slag met scones, griekse pita of misschien wel zuurdesem!

Focaccia met versieringen

Focaccia met versieringen
Bereidingstijd10 min
Totale tijd1 uur 45 min
Porties: 12

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 300 gram water
  • 11 gram gist
  • 5 gram zout
  • olijfolie
  • extra zeezout
  • courgette, cherrytomaat, rode ui als versiering

Instructies

  • Meng het water met de gist en klop even door. Meng de bloem met het zout en voeg het gistwater toe. Kneed totdat je een soepel deeg hebt. Vet een kom in met olijfolie, voeg je deeg toe, dek af en laat rijzen totdat het verdubbeld is in formaat (ongeveer een uur).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een bakplaat/ovenschaal in met olijfolie. Kiep het deeg hierin om (het komt vanwege de olie makkelijk los van de kom). Rek het deeg voorzichtig uit zodat het de hele bakplaat/ovenschaal bedekt. Duw met de vingers of knokkels dan kuiltjes in het deeg.
  • Snij sprieten van courgette, halveer cherrytomaten en snij ringen van rode ui. Versier hiermee het deeg. Besprenkel dan nog genereus met olijfolie, strooi wat zeezout eroverheen en bak af totdat het brood lichtbruin is, zo'n 20 a 25 minuten.
  • Laat een beetje afkoelen voordat je het serveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch