scones met frambozen
Tussendoortjes,  Ontbijt

Scones

Porties: 16 afhankelijk van hoe dik het deeg uitgerold wordt

Actieve kooktijd: 30 minuten

Totale bereidingstijd: 45 minuten


Scones..ik hoef jullie denk ik niet te vertellen hoe lekker deze dingen zijn. En de grap is, ze zijn eigenlijk zo klaar! Geen rijstijd, door de bakpoeder rijzen ze in de oven net als een cake.

Beslag

Nu we het daar toch over hebben..het deeg van een scone is een beetje apart. Alle ingrediënten moeten net gemengd worden maar zeker niet te lang gekneed. In plaats van met je handen kneden wordt ook wel een patisse deegmenger geadviseerd. Dan snij je de ingrediënten als het waren door elkaar heen. Heb je niet zo’n deegmenger? Geen angst want ik ook niet! Neem dan een mes zonder kartel randen en snij op deze manier de ingrediënten door elkaar heen.

Uitsteekvorm

Een uitsteekvorm is dan wel weer handig, maar als je dat niet hebt kan je ook een glas gebruiken. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je de scones recht naar beneden uitsteekt en niet draait, dit is nadelig voor het rijsproces in de oven.

Naturel of met fruit

Ik vind allebei lekker dus ik heb hier een naturel versie en een versie met framboos gemaakt. Gebruik diepvries fruit, dat werkt een stuk makkelijker.

Jam first

Wij zijn gewend om eerst het romige, boterachtige eerst te doen, maar bij een scone is het andersom. Altijd jam eerst! Dit is tenminste de typische Cornwall manier, maar de koningin doet het ook zo en wie zijn wij om tegendraads te zijn?! Clotted cream is trouwens enorm makkelijk om zelf te maken, klik hier voor het recept.

Ingrediënten

  • 450 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • melk
  • Optioneel: handje bevroren fruit

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 220 graden.

2. Meng je bloem met het boter, bakpoeder en de suiker en druk met je vingers alle boter los, net zoals je dat bij een crumble deeg zou doen. Je moet een korrelig deeg krijgen.

3. Doe je 2 eieren in een maatbeker en voeg melk toe totdat je 300 ml vocht hebt. Hoeveel melk je nodig hebt is dus afhankelijk van hoe groot je eieren zijn. Klop de eieren met de melk los.

4. Voeg je vocht bij je bloem en gebruik een mes om alle ingrediënten door elkaar heen te snijden. Alles moet net gemeng zijn. Als je nog fruit wil toevoegen, doe dit dan als laatste stap en meng nog even snel.

5. Bebloem het aanrecht licht en rol je deeg uit tothet ongeveer 1cm dik is. Steek dan met je uitsteekvorm of een glas uit, druk recht naar beneden en draai niet.

5. Leg alle scones op een bakplaat (tegen elkaar aan, ze leunen dan tegen elkaar tijdens het rijzen..op deze manier rijzen ze omhoog in plaats van opzij) met bakpapier, strijk er nog wat melk overheen en bak dan in 12-15 minuten af.

6. Laat afkoelen en dien op met clotted cream en jam.

Enjoy!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.