Als je een broodbakker bent, net als ik, dan is de kans groot dat je bezig bent of bent geweest met zuurdesem. En dat je geregeld wat zuurdesemstarter over hebt dat je of weggooit of probeert ergens anders in te verwerken.
Zuurdesemstarter
Mocht je trouwens nog niet aan zuurdesem toegekomen zijn, hier staat het recept van een starter en van het brood. Na het voeden hou je meestal wat starter over dat je of weg gooit of ergens anders in kan doen. Nu heb ik in mijn kookboek Vers Deeg een makkelijk broodje dat je in de koekenpan kan bakken staan, dat je maakt met het restant, maar je kan het ook in allerlei baksels verwerken. Zoals in dit deeg.
Het is hier niet gebruikt om je deeg mee te laten rijzen want de starter is niet actief, je hebt dus nog wel gist nodig, het is puur voor extra smaak.
Bagels
Mocht je geen zuurdesemstarter hebben of wil je gewone bagels maken, dat kan ook. Het gewone recept vind je hier terug. Uiteraard lijkt dit recept heel erg op het origineel, met een paar kleine aanpassingen.
Zalm en roomkaas
Zelf ben ik, zoals je kunt zien, een groot fan van de zalm en roomkaas combinatie. Ik vind de roomkaas zoals deze vroeger bij La Place verkocht werd heerlijk. Wist je dat je dit makkelijk zelf kan maken? Het recept staat hier.
Bagels met zuurdesemstarter restant
Benodigdheden
- Schuimspaan
Ingrediënten
- 7 gram gedroogde gist
- 330 gram lauwwarm water
- 1 el bruine basterdsuiker
- 100 gram zuurdesemstarter restant
- 500 gram patentbloem
- 10 gram zout
- 1 el olijfolie
- 1 el honing
- 1 tl baking soda (optioneel)
- toppings naar keuze
Instructies
- Meng het water met de gist en suiker en klop met een vork door totdat de gist is opgelost.
- Voeg de restant starter, de bloem en het zout toe en kneed tot een soepel deeg (dat wil zeggen een glad deeg zonder duidelijke structuur, houd rekening met 5 a 10 minuten kneden in een keukenmachine), het blijft wat plakkerig. Vet een kom in met de olijfolie en laat het deeg hierin, afgedekt met een theedoek, rijzen totdat het verdubbeld is in formaat, ongeveer een uur maar dit is afhankelijk van de temperatuur in huis.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, maak van elk deel een bol en leg op een ruim bebloemd aanrecht.
- Breng intussen een pan met water, honing en optioneel de baking soda (dat zorgt voor een glanzende bovenkant) aan de kook en verwarm de oven voor tot 220 graden ℃.
- Begin bij de eerste bol die je hebt gevormd, pak op met bebloemde handen en duw met je duim een gat in het midden en rek het deeg wat uit zodat het gat redelijk groot is. Het deeg zet tijdens het koken én het bakken redelijk uit waardoor het gat krimpt. Keer je deeg voorzichtig om op de schuimspaan en laat dan in het water zakken. Kook de bagels 1 minuut aan beide kanten. Herhaal met de rest.
- Leg de gekookte bagels klaar op een bakplaat bekleed met bakpapier, indien je toppings gebruikt strooi dit direct na het koken op de bagels omdat ze dan nog wat vochtig en plakkerig zijn, dan blijven de toppings goed plakken.
- Bak ze vervolgens af tot goudbruin, zo'n 20 minuten.
- Laat afkoelen voordat je ze opdient.