Mocht je niet weten wat zaalouk met halloumi is, dan is dat helemaal niet vreemd hoor! Belangrijkste om te weten is dat het heerlijk is en echt een aanrader om te maken!

Zaalouk met halloumi

Ik heb me laten vertellen dat Zaalouk Arabisch is voor ‘iets zachts’. De aubergine bak je eerst in de oven tot het velletje zwart is en de binnenkant heel zacht. Daarna stoof je het mee in een stoofpotje van tomaat en kruiden. Het is een heerlijke dip, maar zo met halloumi, pita en tzatziki (het is een beetje een ratjetoe van gerechten uit verschillende landen geworden) ook een heerlijke maaltij!

Voor mezelf was dit zo heerlijk, mijn man is minder van de halloumi en voor hem heb ik er nog bifteki spiesjes bij gemaakt.

Als je nog nooit halloumi hebt gegeten, het is een kaas die niet smelt en daarom perfect om te bakken. De structuur is een beetje apart, ik ben er verslaafd aan, en de smaak is best ziltig.

Pita’s

De pita’s zijn mijn gewone basis Griekse Pita’s, maar dan in plaats van oregano erop te doen na het bakken, heb ik er za’atar op gedaan. Zelfs als je niet van bakken houdt of er niet goed in bent, is het de moeite waard om deze te maken. Het is niet een lastig recept, maar het is zoveel lekkerder dan alles wat je in de supermarkt kan kopen. Deze pita’s maak ik eigenlijk standaard als er mensen komen eten, puur omdat het zo verrassend lekker is.

Zaalouk met halloumi

Zaalouk met halloumi
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd48 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 laurierblad
  • 1 blik tomaten polpa a 425ml (ik gebruik altijd Mutti)
  • sap van 1/4 citroen
  • zout
  • 1 blok halloumi
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Verhit de oven voor op 250 graden. Prik met een vork gaatjes in de aubergine en bak tot het velletje zwart gekleurd is, zo'n 30 minuten.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook kort aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuut mee.
  • Voeg de komijn, paprika, chilipoeder en laurier toe. Voeg ook de polpa en citroensap toe en breng op smaak met zout.
  • Snij de aubergines door midden en schraap de vulling eruit. Voeg dit aan de pan toe. Laat dit 20 minuten pruttelen op laag vuur.
  • Snij de halloumi in plakken en dep droog. Verhit wat zonnebloemolie in een (gril)pan en bak de halloumi aan beide kanten aan tot goudbruin.
  • Haal de laurier uit de zaalouk en proef of je nog meer op smaak moet brengen met zout.
  • Serveer de zaalouk met de halloumi, tzatziki en pita's.