Ik weet niet of je je dat kan herinneren, maar vroeger had je in tekenfilms vaak dat ze tijdens het avondeten ‘dinner rolls’ hadden. Broodfanaat dat ik ben was ik altijd geïntrigeerd hierdoor. Wat waren dinner rolls precies en hoe kwam ik eraan?

Witte bolletjes

Wat bleek? Dinner rolls zijn gewoon witte bolletjes! Waarom ze in Amerika dat bij het avondeten eten is me dan weer een raadsel, maar ik wilde nu wel perse dit een keer zelf maken!

Het lastige hiervan is de bolletjes ruim genoeg uit elkaar leggen zodat ze niet, net zoals bij mij, teveel tegen elkaar aan rijzen tijdens het bakken. De smaak was wel perfect dus vandaar dat ik het recept nu wel gewoon lekker online zet.

Verrijkt deeg

We willen niet dat onze bolletjes een harde korst krijgen, wat we bijvoorbeeld bij brood wel willen. Dat kunnen we voorkomen door het deeg vetter te maken, met roomboter!

Boter en zout

Na het bakken smeren we het brood snel nog in met boter en sprinkelen we wat zeezout bovenop. Hierna heb je gegarandeerd heerlijk, smeuïg en vers brood.

Witte bolletjes
Witte bolletjes
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Witte bolletjes

Heerlijke versgemaakte witte bolletjes
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd3 uur
Porties: 12

Ingrediënten

  • 375 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 1 zakje gist a 7 gram
  • 2 el suiker
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 60 gram boter
  • extra boter en zeezout
  • olijfolie voor het invetten van de rijs kom
  • 1 extra ei voor bestrijken voor het afbakken

Instructies

  • Meng het bloem met de zout. Verwarm de melk totdat het lauwwarm is en meng met de gist en de suiker. Zet dit even apart totdat het begint te schuimen.
  • Voeg het natte mengsel toe aan de bloem en begin met kneden. Wanneer het een samenhangend geheel is voeg je het ei en de boter toe en kneed door totdat het een soepel deeg is. Het kan even duren voordat het zover is, dit deeg is in het begin erg plakkerig. Ik raad daarom het gebruik van een keukenmachine ook zeer aan.
  • Vet een kom in met wat olijfolie en laat het deeg hier, afgedekt met een vochtige theedoek, een uur in rijzen totdat het deeg verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg vervolgens in 12 bolletjes van ongeveer 60 gram.
  • Vet een bakplaat in en leg de bolletjes ongeveer 3 cm van elkaar en ongeveer 3 cm van de rand. Dek weer af met een vochtige theedoek en laat weer een uurtje rijzen. Smeer ze dan in met losgeklopt ei.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en bak de bolletjes in zo'n 20 minuten af totdat ze mooi goudbruin zijn.
  • Smeer de bolletjes direct in met boter en strooi wat zeezout erover. Laat vervolgens afkoelen voordat je ze serveert.