Zelf brood bakken is veel makkelijker dan je misschien wel denkt. Je vraagt je bijna af waarom zoveel mensen op zaterdagochtend vers brood halen bij de bakker terwijl je in dezelfde tijd ook zelf een broodje kan bakken. Oke oke, dan neem ik opstaan, koffie drinken, douchen, aankleden en naar de bakker gaan wel mee qua tijd in dit verhaal, maar toch! Nu verkies ik altijd alles homemade boven gekocht, maar misschien jij ook wel na het proberen van dit recept!

Gistbrood versus zuurdesembrood

Ik heb ook een recept voor zuurdesembrood, klik hier, maar dat duurt een stuk langer om klaar te maken. Met zuurdesem maak je namelijk je eigen gist van bloem en water, maar dat proces zelf duurt al zo’n 2 weken en het rijzen van het brood duurt met zuurdesem ook een stuk langer. Ik maak dit omdat ik zuurdesem het allerlekkerste brood vind en het deze tijd en moeite dus waard vind, maar ik kan heel goed begrijpen dat dit iedereen hier tijd voor heeft of zin in heeft.

In dit recept gebruik ik gedroogde gist, dat kan je gewoon in de supermarkt kopen. Met gedroogde gist moet je er altijd even op letten dat je het mengt met lauwwarm water of melk om zo je gist actief te krijgen. Verder rijst je brood véél sneller met deze gist. Denk aan een uurtje in plaats van 12 uur. Nu heb je met dit brood niet zo’n typische zuurdesem lichtzure smaak, maar je hebt nog wel steeds zo’n heerlijke knapperige korst en lekker fluffy brood.

Gietijzeren pan

Ik zelf bak mijn brood altijd in een gietijzeren pan. De pan zorgt voor stoom waardoor het brood tijdens het bakken nog kan uitzetten, dit zorgt voor een heerlijk licht brood. Als je geen gietijzeren pan hebt dan moet je op een andere manier brood creeëren. Wanneer je een stoomoven hebt is dat makkelijk, maar zonder stoomoven is het iets moeilijker. Je kan een braadslede mee voorverwarmen in de oven en hier, nadat je het deeg in de oven hebt geschoven, kokend water indoen. Pas op, dat spettert. Doe dan snel de ovendeur dicht zodat de stoom niet ontsnapt. Mijn ervaring is dat dit minder goed werkt dan een gietijzeren pan.

wit brood
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Wit brood

Wit brood
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 1 brood

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 330 ml lauwwarm water
 • 10 gram zout
 • 7 gram gist

Instructies

 • Meng het bloem met 300 ml water (de 30 ml houden we even achter de hand) tot een samenhangend deeg. Dek de kom af en laat dit 30 minuten staan (autolyse, is om de gluten te versterken)
 • Meng de 30 ml water met de gist, klop door met een vork totdat de gist opgelost is. Voeg toe aan het deeg en kneed door. Voeg dan het zout toe en kneed door totdat het deeg soepel is en uitrekt wanneer je een stukje pakt. Als het scheurt moet je verder kneden, dan zijn de gluten nog niet genoeg ontwikkeld.
 • Vorm van je deeg een bol, leg in een kom, dek af en laat een uur rijzen, of totdat het deeg duidelijk in formaat gegroeid is.
 • Haal je deeg voorzichtig uit de kom en vouw alle 4 de zijkanten terug neer het midden. Draai je bol om zodat de vouwnaad aan de onderkant zit en schuif dan voorzichtig heen en weer over het aanrechtblad totdat er een mooie strakke bol gevormd is. Doe dit weer terug in de kom met de naad kant naar boven (dus de bovenkant van je brood straks naar beneden), dek af en laat nog een uur rijzen of tot wanneer, als je het deeg indruk, het deeg langzaam terugveert maar niet helemaal zodat er nog een deukje achterblijft. Dit is het teken dat je deeg genoeg heeft gerezen en klaar is om te bakken.
 • Verwarm de oven mét pan voor op 250 graden (of zo heet als je oven gaat). Omdat de pan straks bloedheet is als we ons deeg erin doen krijg je meteen dat stomende effect dat we willen.
 • ls je oven en pan voorverwarmd zijn leg dan het deeg met de naadkant naar beneden voorzichtig op een vel pakpapier. Je kan nu het deeg insnijden, dit zorgt ervoor dat als je brood nog gaat rijzen, hij op deze plekken zal uitzetten. Op deze manier heb je dus controle over hoe je brood eruit zal komen te zien. Als je een denkbeeldige lijn aan de bovenkant van je deeg bedenkt snij ik mijn deeg meestal naast deze lijn aan beide kanten in, doe dit ongeveer 4 mm diep.
 • Haal je pan uit de oven en laat je bakpapier met deeg er voorzichtig inzakken, let wel op dat je pan nu echt heel heet is dus. Doe de deksel er weer op en zet 15 minuten in de oven.
 • Na de 15 minuten haal je de deksel eraf en bak je het brood voor nog eens 15 minuten zodat de korst mooi bruin is.
 • Laat helemaal afkoelen voordat je het brood snijdt.