wit brood

Vers gebakken wit brood

Porties: 10

Actieve kooktijd: 30 minuten

Totale bereidingstijd: 3 uur


Zelf brood bakken is veel makkelijker dan je misschien wel denkt. Je vraagt je bijna af waarom zoveel mensen op zaterdagochtend vers brood halen bij de bakker terwijl je in dezelfde tijd ook zelf een broodje kan bakken. Oke oke, dan neem ik opstaan, koffie drinken, douchen, aankleden en naar de bakker gaan wel mee qua tijd in dit verhaal, maar toch! Nu verkies ik altijd alles homemade boven gekocht, maar misschien jij ook wel na het proberen van dit recept!

Gistbrood versus zuurdesembrood

Ik heb ook een recept voor zuurdesembrood, klik hier, maar dat duurt een stuk langer om klaar te maken. Met zuurdesem maak je namelijk je eigen gist van bloem en water, maar dat proces zelf duurt al zo’n 2 weken en het rijzen van het brood duurt met zuurdesem ook een stuk langer. Ik maak dit omdat ik zuurdesem het allerlekkerste brood vind en het deze tijd en moeite dus waard vind, maar ik kan heel goed begrijpen dat dit iedereen hier tijd voor heeft of zin in heeft.

In dit recept gebruik ik gedroogde gist, dat kan je gewoon in de supermarkt kopen. Met gedroogde gist moet je er altijd even op letten dat je het mengt met lauwwarm water of melk om zo je gist actief te krijgen. Verder rijst je brood véél sneller met deze gist. Denk aan een uurtje in plaats van 12 uur. Nu heb je met dit brood niet zo’n typische zuurdesem lichtzure smaak, maar je hebt nog wel steeds zo’n heerlijke knapperige korst en lekker fluffy brood.

Gietijzeren pan

Ik zelf bak mijn brood altijd in een gietijzeren pan. De pan zorgt voor een stomend effect waardoor je dus zo’n bizar knapperige korst krijgt. Ook heb je kans dat als je deeg te lang heeft staan rijzen het zijn stevigheid verliest. De pan zorgt er dan voor dat je brood zijn vorm behoudt en dat je niet met een dikke pannenkoek brood over blijft. Aanrader dus! Ik heb een Le Creuset pan gekocht omdat ik die mooi vind en ik een fanatieke kok ben, maar je hebt ze ook bij de Blokker of de Ikea voor een stuk minder geld. Let er alleen wél even op dat je pan in een oven van minimaal 230 graden kan, sommige gaan maar tot 200 graden namelijk.

Zelf kneden versus een keukenmachine

Ik snap het als mensen zweren bij een keukenmachine. Zelf kneden kan toch een beetje vervelend zijn, je handen zitten onder het bloem en het duurt lang. Waarom ik altijd voor zelf kneden kies is omdat je met het kneden moet zorgen dat de gluten geactiveerd worden. Dat is niet iets dat je kan zien, maar wel iets dat je kan voelen.

Als je begint met het kneden zal je merken dat het deeg nog stug is. Als je het deeg uit probeert uit te rekken breekt en scheurt het meteen. Wat je wil is een elastiek deeg dat als je het uitrekt, je deeg meewerkt. Het moet zo dun uitgerekt kunnen worden dat je er doorheen kan kijken.

Tijdens het kneden duw ik mijn deeg altijd uit over het aanrechtblad en op een gegeven moment voel je dat het deeg niet meer scheurt als je dat doet, maar uitrekt. Dan kan je de rek test doen om te kijken of het al elastisch genoeg is.

Uiteraard kan je het ook gewoon in de keukenmachine doen en af en toe testen of het al elastisch is, maar ik word gewoon heel vrolijk van dit proces! Ik hou van de controle die ik zelf heb in dit proces.

Ingrediënten

Er gaat niet veel in brood, namelijk alleen water, bloem, gist en zout. Heerlijk vind ik dat, dat je van zo weinig ingrediënten zo’n geweldig product kan maken! Daar gaat mijn kokshart sneller van kloppen. Met deze ingrediënten heb je het basisrecept voor elk wit brood. Hierna kan je er natuurlijk nog vanalles bij en/of op doen, denk aan pitten of zaden, maar persoonlijk vind ik een simpel maar perfect gebakken wit brood het lekkerst.

de hoeveelheden zijn als volgt:

  • 500 gram bloem
  • 330 ml lauwwarm water
  • 4 gram gist
  • 10 gram zout

Bereidingswijze

1. We beginnen met het mengen van de gist en het water. Voel even met je pink of de temperatuur goed is. Je wil het water eigenlijk niet kunnen voelen qua temperatuur, dus niet warm maar ook niet koud. Als het water te koud is wordt je gist niet goed actief en bij veel te heet gaat je gist dood. Klop met een vorm je gist door het water en laat 5 minuten staan.

2. Meet in een kom je bloem en zout af. Voeg daarna je gistwater toen en begin met kneden. Je wil dus een elastiek deeg hebben zoals waar we het net over hebben gehad.

3. Vorm van je deeg een bol en doe dan terug in de kom en dek af met huishoudfolie. Laat op een warme plek rijzen totdat je deeg is verdubbeld, bij mij duurt dit meestal een uur.

4. Nu gaan we het deeg vormen. Haal je deeg voorzichtig uit de kom en vouw alle 4 de zijkanten terug neer het midden. Draai je bol om zodat de vouwnaad aan de onderkant zit en schuif dan voorzichtig heen en weer over het aanrechtblad totdat er een mooie strakke bol gevormd is. Doe dit weer terug in de kom met de naad kant naar boven (dus de bovenkant van je brood straks naar beneden), dek af en laat nog een uur rijzen.

5. Verwarm de oven mét pan voor op 230 graden. Omdat de pan straks bloedheet is als we ons deeg erin doen krijg je meteen dat stomende effect dat we willen.

6. Als je oven en pan voorverwarmd zijn leg dan het deeg met de naadkant naar beneden voorzichtig op een vel pakpapier. Je kan nu het deeg insnijden, dit zorgt ervoor dat als je brood nog gaat rijzen, hij op deze plekken zal uitzetten. Op deze manier heb je dus controle over hoe je brood eruit zal komen te zien. Als je een denkbeeldige lijn aan de bovenkant van je deeg bedenkt snij ik mijn deeg meestal naast deze lijn aan beide kanten in, doe dit ongeveer 4 mm diep.

7. Haal je pan uit de oven en laat je bakpapier met deeg er voorzichtig inzakken, let wel op dat je pan nu echt heel heet is dus. Doe de deksel er weer op en zet 15 minuten in de oven.

8. Na de 15 minuten haal je de deksel eraf en bak je het brood voor nog eens 15 minuten zodat de korst mooi bruin is.

9. Laat helemaal afkoelen voordat je gaat snijden.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch