Dit is jeugdsentiment voor mij. Mijn moeder was nooit echt een goede kok, heb het koken dan ook helemaal niet van haar, maar wat ik wel altijd lekker vond was haar witlofschotel.
Koken met pakjes en zakjes
Jazeker, mijn moeder was de pakjeskoningin! Ze maakte deze witlofschotel dan ook met Knorr groentesaus en aardappelpuree uit een zakje. In mijn studententijd heb ik deze trend nog even voortgezet, maar uiteindelijk ben ik toch overgestapt op zelf gemaakt. Eerst de aardappelen en toen de groentesaus.
Koolhydraatbeperkt
Ondertussen maak ik deze witlofschotel ook met bloemkoolpuree in plaats van gewone puree. Ik vind de smaak nog steeds fantastisch en je eet enorm veel groente! Ook ben ik sowieso niet echt heel dol op aardappelen, dus dat scheelt! Heb geen moeite met die niet eten. Een recept van de bloemkoolpuree staat hier al, dus dat zal ik hier niet herhalen. Anders wordt het zo dubbelop.
Wel maak ik de bloemkoolpuree hier iets anders. Ik voeg hier minder kaas toe omdat er nog kaas overheen gaat en ik voeg geen nootmuskaat en cayennepeper toe omdat dit minder goed past bij de rest van de ingrediënten. Hou de bereidingswijze van het standaard recept aan, maar de ingrediënten die ik in dit recept vermeld en het komt helemaal goed!
De reden dat ik dit recept koolhydraatbeperkt noem en niet koolhydraatarm is omdat ik de groentesaus maak met 2 eetlepels bloem. Wel is dit een recept voor 3 a 4 personen dus uiteindelijk valt het nog mee.
Bejaardenprakkie
Zo noem ik dit gerecht altijd omdat het heel smeuïg is en je niet héél erg hoeft te kauwen, haha. Juist hierdoor heeft het wel een hoog comfortfood gehalte en heb ik hier standaard trek in wanneer ik me niet lekker voel.
Serveer met vlees(vervanger)
Persoonlijk vind ik speklapjes hier heel lekker bij, bak deze goed uit zodat ze lekker knapperig zijn. Dan heb je meteen wat te kauwen!
Witlofschotel met groentesaus en een bloemkoolpuree
Ingrediënten
VOOR DE PUREE
- 1 grote bloemkool
- 40 gram geraspte belegen kaas
- 2 eetlepels creme fraiche
- peper, veel zout
VOOR DE GROENTESAUS
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- 250 ml kookroom (light)
- 1 theelepel bieslook
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel tuinkruiden
- 1/2 theelepel zout
OVERIG
- 6 stronken witlof
- 40 gram belegen geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bereid de bloemkoolpuree zoals in het originele recept met de ingrediënten van dit recept.
- Snij de witlof in stukken en kook in ruim water met een beetje zout gaar.
- Nu gaan we de groentesaus maken. Verwarm de boter in een steelpan en
voeg dan de bloem toe. Roer dit even door en laat de bloem dan garen,
doe je dit niet dan smaakt je saus straks nog naar bloem. Na 2 minuten
moet dit een beetje zoetig ruiken en is je roux, zo heet dit,
lichtbruin. Voeg dan de kookroom toe en roer goed door zodat er geen
klontjes in zitten. Voeg alle kruiden toe en laat inkoken tot de juiste
dikte. Je wil een behoorlijk dikke saus hebben omdat we dit straks gaan
mengen met de witlof en witlof altijd erg nattig is. Proef je saus ook
nog even om te kijken of ook hier voldoende zout in zit. - Doe de gare en uitgelekte witlof in een ovenschaal en voeg de
groentesaus toe en meng dit. Verdeel de bloemkoolpuree over je witlof en
strooi als laatste de geraspte kaas eroverheen. - Bak af in de oven totdat de kaas gesmolten is, zo’n 10 minuten. Ik
persoonlijk vind het lekkerder als de kaas zacht blijft en geen
knapperig korstje krijgt.