Meringue, het lijkt so simpel. Het is enkel opgeklopt eiwit met suiker, maar hoe vervelend is het wanneer je de oven open trekt en je meringue is bruin. Dat is niet wat we willen! We willen hagelwitte meringue graag! Er zijn een aantal trucjes om dat voor elkaar te krijgen.

Perfect witte meringue

  1. Hou de verhouding 1/2 aan. 1 deel eiwit is 2 delen suiker. Gebruik je 100 gram eiwitten, gebruik dan 200 gram suiker.
  2. Klop de eiwitten in eerste instantie op met een flinke snuf cream of tartar. Dit is kaliumwaterstoftartraat en zorgt ervoor dat je eiwitten stevig blijven en houdt het kristaliseren tegen. Dit goedje is gewoon te koop in de supermarkt bij de bakproducten.
  3. Gebruik fijne suiker en klop de eiwitten op totdat de suikerkorrels helemaal zijn opgenomen. Wanneer je de suikerkorrels nog voelt als je wat van de eiwitten over je vinger wrijft moet je doorgaan met opkloppen. Die suikerkorrels zorgen er namelijk voor dat tijdens het bakken je merengue gaat karameliseren. Best lekker hoor, maar dat zorgt voor die bruine kleur en dat willen we niet! Blijf gewoon doorgaan met kloppen totdat alle suikerkorrels niet meer volbaar zijn, je hoeft niet bang te zijn dat je te ver door klopt zoals bij slagroom bijvoorbeeld.
  4. Nadat alle suikerkorrels opgeklopt zijn voeg dan een snuf maizena en wat citroensap toe. Dit zorgt ervoor dat je merengue een beetje die glanslaag krijgt.
  5. Verhit de oven voor op 130 graden en verlaag de temperatuur direct nadat je de bakplaat in de oven hebt geschoven naar 90 graden. Bak je merengue zo’n 90 minuten af, zet dan uit en laat in de oven afkoelen. Het langzame afkoelen zorgt voor een chewy binnenkant. Negeer ook de instinct om even te kijken tijdens het bakken. De constante verlaging van de temperatuur doet je merengue geen goed. Vertrouw gewoon op het proces.

Wanneer je dit hebt gedaan kan je er heerlijke toetjes mee maken, zoals deze pavlova!

Merengue