Porties: 20 stukjes sushi

Actieve kooktijd: 20 minuten

Totale bereidingstijd: 45 minuten


De challenges van de maand juli waren sushi en lava cake. Allebei vind ik heel erg lekker dus keek naar beiden erg uit!

Sushi heb je in allerlei vormen en maten, maar ik neem altijd een spicy tuna. Normaal gesproken krijg je dan een sushi gevuld met pittige bliktonijn, maar dat zag ik niet zo zitten.

Kwaliteit van je vis

De kwaliteit van sushi zit in de vis. Ik ben dol op rauwe vis dus vandaar dat ik voor deze spicy tuna sushi dus rauwe verse tonijn wilde gebruiken in plaats van tonijn uit een blikje. Tonijn uit een blik vind ik niet vies, integendeel! Op een broodje, een tuna melt, vind ik het heerlijk, maar voor mijn sushi wilde ik voor kwaliteit gaan dus.

Probeer altijd op de dag zelf je vis te kopen en haal je vis altijd bij een viswinkel, absoluut niet in de supermarkt. Op de verpakking in de supermarkt staat ook ‘verhitten voor consumptie’ dus dat doen we dan netjes en eten we deze vis niet rauw.

Kwaliteit van je rijst

Wat verder belangrijk is, is kwaliteit van de rijst. Je kook de sushi rijst in een klein beetje water droog én je laat de rijst daarna nog even verder stomen. Dan nog op smaak brengen met rijstazijn en zout en dan kan je ermee aan de slag. De rijst moet, uiteraard, gaar zijn, maar niet papperig. Het moet fluffy zijn, plakkerig en je moet de korrels individueel nog kunnen voelen.

Moeilijkheidsgraad

Ik vond sushi eigenlijk erg makkelijk om te maken. Zorg ervoor dat je vingers altijd vochtig zijn, die rijst is namelijk écht heel erg plakkerig, en dan komt het helemaal goed. Het strak rollen heb ik al kunnen oefenen met de Beef Wellington dus ook dat was geen probleem!

Benodigdheden

 • Huishoudfolie
 • Bamboo sushi matje
 • Scherp mes
 • pan om de rijst in te koken

Ingrediënten

 • 250 gram sushi rijst
 • 350 ml water
 • 4 nori vellen
 • 300 gram tonijn
 • 2 tl sriracha saus
 • komkommer
 • zwarte sesam zaadjes
 • 5 el rijstazijn
 • 1 tl zout

Bereidingswijze

 1. Voeg aan een pan de rijst en het water toe, roer even door en breng dan aan de kook.
 2. Wanneer dit aan de kook begint te raken, zet het vuur dan laag en laat dit met deksel op de pan 10 minuten koken.
 3. Zet na de 10 minuten het vuur uit en laat dan nog 15 minuten garen en droogstomen. Haal de deksel niet van de pan!
 4. Voeg na deze stap de rijstazijn en het zout toe en roer voorzichtig door totdat de rijst op kamertemperatuur is.
 5. Zet dit apart terwijl we de tonijn in kleine blokjes snijden. Meng de tonijn met de sriracha en zet apart.
 6. Schil de komkommer en snij in lange stroken, net zo lang als je norivel.
 7. Leg een vel huishoudfolie op je bamboo matje, let hier een norivel op (glimmende kant naar beneden) en leg hierop een laagje rijst. Maak je vingers vochtig en druk een beetje aan, maar druk niet plat. Strooi wat sesamzaadjes over je rijst.
 8. Wil je je sushi met nori aan de buitenkant, dan moet je nu verder gaan met de tonijn. Wil je net als in de nori aan de binnenkant en rijst aan de buitenkant, keer je nori/rijst dan om zodat je rijst aan de onderkant zit en je nori vel aan de bovenkant.
 9. Ik ga er even vanuit dat je net als ik nu je nori vel aan de bovenkant hebt, leg de tonijn helemaal aan de onderkant. Genoeg dat de hele breedte bedekt is en ongeveer 2 cm dik.
 10. Begin met het rollen. Hou met je vingers de vulling op zijn plek en rol dan strak in, gebruik je bamboo mat om echt goed strak in te rollen.
 11. Pak een scherp mes, maak deze vochtig en snij je rol door de helft, snij dan beide helften in gelijke stukjes.
 12. Herhaal dit nog 3x.
 13. Serveer met sojasaus en wasabi.