Porties: 2 a 3

Actieve kooktijd: 45 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten


Dit keer kreeg ik voor de challenge een verzoekje en dat vond ik zo leuk dat ik besloot dat dit verzoek de volgende challenge moest worden. Beef Wellington.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik helemaal geen zin had dit te maken. De combinatie van biefstuk met bladerdeeg leek me niet enorm aantrekkelijk, maar het gaat niet alleen om het resultaat maar ook om de bereiding. Gelukkig wilde Bart dit wel heel graag eten dus dat was een mooie reden om er afgelopen weekend toch aan te beginnen!

Voorbereiding

Voorbereiding is het halve werk wordt wel eens gezegd en zeker met deze challenges is dat helemaal waar! Het scheelt enorm om het proces al eens gezien te hebben zodat je weet waar de pijnpunten ligge en hoe het eruit hoort te zien.

Dus waar ben ik naartoe gegaan voor een filmpje van beef wellington bereiding? Wie anders dan Gordon Ramsay. Klik hier op naar het betreffende filmpje te gaan.

Welk vlees

Oke, heel eerlijk? Één van de redenen dat ik weinig zin had om hiermee aan de slag te gaan was ook het vlees. In het recept staat ossenhaas en dan niet een stukkie…nee, een mega stuk van 800 gram. Weet je wat dat kost? Holy moly, dat vond ik een beetje overdreven.

Dus wat heb ik gedaan? Ik ben naar mijn slager gegaan en om een stuk biefstuk gevraagd in de juiste vorm voor Beef Wellington. Zo heb ik toch flink op kosten bespaard. Ja, ossenhaas is het allerbeste, maar dat vind ik leuk voor de kerst ofzo, niet perse voor een gemiddelde dinsdag avond. En omdat ik dit gerecht voor 2 personen heb gemaakt heb ik het recept gehalveerd en 400 gram vlees gebruikt.

Overige benodigdheden

Dit viel me eigenlijk best mee. Behalve huishoudfolie heb je nodig:

  • Een goede bakplaat die hitte goed geleid zodat ook de onderkant krokant is. (ik heb deze van Kookwinkel Oldenhof)
  • en echt onmisbaar ook vond ik een vlees thermometer (ik heb deze, ook gekregen van Kookwinkel Oldenhof). Met een vleesthermometer kan je het vlees in de gaten houden, dit zit natuurlijk goed verpakt en kan je niet zien en het laatste wat je wil is te ver doorgegaard vlees! Zeker als je er zoveel voor hebt betaald.

Ingrediënten

  • 400 gram biefstuk of ossenhaas
  • 250 gram gemengde champignons
  • snuf tijm
  • rol bladerdeeg
  • 6 plakken parmaham
  • 1 eidooer geklutst
  • peper en zout
  • olijfolie

Bereidingswijze

1. Breng het vlees op smaak met peper en zout. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak hierin het vlees kort! tot alle kanten mooi bruin zijn. Dit is echt alleen om de buitenste laag te bakken, het vlees moet niet garen.

2. Snij de champignons heel erg fijn en bak dit samen met wat tijm in een koekenpan totdat alle vocht verdampt is. Je moet praktisch de structuur van een tapenade overhouden. Als dit niet het geval is, zit er nog teveel vocht in en komt dat naar buiten tijdens het bakken in de oven en dat wil je niet (papperig bladerdeeg krijg je dan).

3. Maak met een natte doek je aanrecht vochtig en leg hier een groot stuk huishoudfolie op. op deze manier blijft de folie lekker op je aanrecht plakken. Verdeel de parmaham in 2 lagen van 3 waarbij elk plakje net overlapt met de andere. We willen een groot vierkant waar straks je vlees helemaal in gerold kan worden.

4. Smeer dan je chamignon mengsel over de parmaham. Leg hier weer je vlees op en rol met folie het geheel dan tot een strakke rol. Ik raad je zeker aan dit even te bekijken op het filmpje, het is namelijk een bepaalde handigheid die slecht uit te leggen is.

5. Leg dit in de koelkast om even uit te harden.

6. Maak je aanrecht opnieuw vochtig en leg er een nieuwe strook huishoudfolie op. Leg hierop je bladerdeeg en je vlees rol (gadver, dat klinkt super smerig), wel eerst even uit de folie halen natuurlijk :). Rol je vlees dan in het bladerdeeg, snij de overtollige stukken af, je wil dat het net afsluit en niet enorm overlapt. Rol dit weer in een strakke vorm en leg nog even terug in de koelkast.

7. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de bladerdeeg in met eidooer en snij eventueel het deeg in een mooie vorm in. Prik de vleesthermometer erin zodat de tempereratuur in het midden gemeten wordt.

8. Bak af in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. We willen dat het bladerdeeg mooi lichtbruin gekleurd is en dat het vlees aan de binnenkant een termperatuur van 50 graden bereikt heeft.

9. Laat even 5 minuten rusten nadat je de beef wellington uit de oven hebt gehaald en snij dan met een broodmes mooie dikke plakken.

Enjoy!