surinaamse roti

Mijn versie van Surinaamse roti

Oke, ik zeg hier heel specifiek mijn versie van Surinaamse roti omdat ik zelf niet Surinaams ben en niet weet hoe precies de echte versie gemaakt wordt.

Surinaamse roti

Wel moet ik zeggen dat deze echt super veel lijkt op de roti zoals wij ‘m krijgen wanneer we bestellen. Mijn variant is een tikje minder zout misschien, maar dat kun je makkelijk op smaak aanpassen.

De kruiden die ik hier gebruik is de standaard masala kruidenmix. Hier zit onder andere in koriander, kurkuma, komijn, mosterd, fenegriek, nigella en peper. Je zou deze mix zelf kunnen maken, maar er zit niets raars doorheen dus vind ik het prima om de mix te kopen.

Ik ben 3 supermarkten en 1 toko afgegaan voor de masala kruidenmix en het enige dat ik vond was deze nieuwe Surinaamse Roti mix van Euroma. Zit hetzelfde in dus prima, maar je kunt elke masala mix gebruiken (niet te verwarren met garam masala, dat is iets anders).

Mijn versie

Ten eerste weet ik niet precies in welke volgorde een originele roti wordt gemaakt, maar ik heb alles in etappes in dezelfde pan gedaan. Ik heb kipfilet gebruikt, want ik hou niet van vlees met botten of vet vlees. I know, vet is smaak, maar de structuur van vet krijg ik echt rillingen van en niet op een goede manier.

Bij de toko heb ik wel even kouseband ingeslagen. Voor mij onmisbaar in een roti en niet te vervangen door sperziebonen. De structuur is namelijk heel anders.

Oh en belangrijke tip, die maggi bouillonblokjes waar ik het in het recept over heb. Dat zijn echt specifiek deze, geen andere gebruiken want deze smaak is echt onmisbaar. In mijn recept voor Surinaamse bami is dit ook een grote smaakmaker.

surinaamse roti

Mijn versie van Surinaamse roti

Mijn versie van Surinaamse roti
Bereidingstijd15 min
Totale tijd1 uur
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de roti

  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el surinaamse roti kruiden
  • 4 kipfilets, in blokken gesneden
  • 250 ml water
  • 2 blokjes maggi bouillon (dus 1 papiertje, daar zitten 2 blokjes in)
  • 400 gram aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden
  • 500 gram kouseband, in stukken van ongeveer 10 cm gesneden
  • 4 eieren, gekookt

Voor de platen (10 stuks)

    voor het deeg

    • 500 gram patentbloem
    • 300 gram water
    • 10 gram olijfolie
    • 1 zakje bakpoeder a 16 gram
    • 10 gram zout

    voor de vulling

    • 150 gram gele spliterwten
    • scheutje zonnebloemolie
    • 1 tl komijn
    • 1/4 tl kurkuma
    • 1/4 tl zout

    Instructies

    • Meng alle ingredienten voor het deeg tot een soepel bolletje, dat houdt in dat je er geen structuur meer op ziet. Dit kan tot wel 10 minuten duren met een keukenmachine. Dek af en laat een uurtje rusten.
    • Voor de vulling, spoel de spliterwten af en kook dan in ruim water tot de erwten heel zacht zijn. Giet af en prak fijn.
    • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en voeg de fijngeprakte spliterwten toe samen met de komijn, kurkuma en het zout. Bak totdat al het vocht verdampt is, blijf constant roeren, en je een ietswat korrelig mengsel overhoudt. Dit duurt ongeveer 5 a 8 minuten. Zet apart.
    • Voor de roti, verhit wat zonnebloemolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de roti kruiden en de kip toe en bak totdat de kip rondom bruin is. Voeg het water, de bouillonblokjes en de aardappelen toe en laat, met deksel op de pan, 15 minuten sudderen. Voeg nu ook de kouseband en de gekookte eieren toe en laat nog eens 15 minuten sudderen, dit keer zonder deksel zodat de saus wat inkookt.
    • Voor de platen, verdeel het deel in 10 gelijke bolletjes. Bebloem het aanrecht, druk een bolletje wat platter en leg er een ruime eetlepel vulling op. Vouw dicht en rol dan voorzichtig uit tot heel dun (moet nog wel in je koekenpan passen natuurlijk). Blijf het aanrecht goed bebloemen zodat het deeg niet scheurt.
    • Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak aan beide kanten tot het deeg gaar is, ongeveer 30 seconden a 1 minuut per kant. Dek af met een schone theedoek en herhaak met de rest.
    • Dien de roti op met de platen en eventueel nog wat sambal voor degene die van pittig houden.

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    nl_NLDutch