Deze saffraanrisotto komt misschien een beetje fancy over omdat saffraan zo duur is. Gelukkig heb je niet veel nodig en kun je tegenwoordig bij de meeste supermarkten saffraan kopen. Je hebt met dit gerecht een instant zomers gevoel, dus ideaal voor nu.. we kunnen allemaal wel een zomers gevoel gebruiken.

Saffraanrisotto

Als je een beetje een paella gevoel krijgt bij dit gerecht dan kan dat kloppen, vandaar ook dat zomerse gevoel. Ook gebruik ik hier, in tegenstelling tot mijn standaard risotto, geen room of kaas. I know, Claudia die geen room of kaas gebruikt. Shocking. Het zorgt ervoor dat dit gerecht lekker licht en fris blijft.

Garnalen

Ik koop altijd rauwe diepvriesgarnalen. Of dat nu in de supermarkt is of de visboer, dat wissel ik af, maar in ieder geval altijd rauw. Gekookte garnalen is de structuur meer rubberig en als je die dan ook nog eens gaat opwarmen wordt dat er niet beter op. Dep je garnalen na het ontdooien en pellen heel goed droog. Dit zorgt ervoor dat ze bakken in plaats van stomen in hun eigen vocht omdat er nog veel water vanaf komt. Dat is eigenlijk de truc voor het goed bakken van garnalen, zorg dat ze goed droog zijn.

Saffraanrisotto met cherrytomaat en garnalen
Pin recept
Recept afdrukken
3 van 4 stemmen

Saffraanrisotto met cherrytomaat en garnalen

Saffraanrisotto met cherrytomaat en garnalen
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd29 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

  • snufje saffraan
  • scheutje olijfolie
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 150 gram risottorijst
  • 1 glas witte wijn (naar keuze, maar neem er een die je erbij zou willen drinken)
  • 500 ml visbouillon
  • klontje boter
  • 250 gram cherrytomaat, gehalveerd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1/2 tl chili vlokken
  • 400 gram rauwe garnalen, schoongemaakt ontdooid en drooggedept
  • zout
  • sap van een halve citroen
  • handje verse peterselie, fijngehakt

Instructies

  • Doe de saffraan in een kopje met een scheut gekookt water en laat staan.
  • Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui tot glazig. VOeg de risottorijst toe en fruit mee tot ook de rijstkorrel glazig is. Blus af met de witte wijn en roer door tot dit verdampt is.
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en blijf doorroeren. Voeg steeds was bouillon toe als het vorige beetje bijna helemaal is opgenomen.
  • Verhit in een andere pan het klontje boter en voeg de cherrytomaat toe. Bak tot heel zacht en voeg dan de knoflook, chilivlokken en ook hier een scheutje visbouillon toe zodat je een soort tomatensaus hebt.
  • Voeg de garnalen toe, breng op smaak met zout, en bak mee totdat deze dieproze en gaar zijn.
  • Voeg dit, wanneer de risotto bijna gaar is, toe aan de risotto. Voeg nu ook de saffraan toe, de citroensap en wat verse peterselie.
  • Roer door totdat de risotto helemaal gaar is en dien dan op.
  • P.S. Je kunt zelf bepalen hoe nat je risotto is door meer bouillon toe te voegen en op het einde niet helemaal te laten inkoken.