Deze plaatpizza is een mix tussen een focaccia en een pizza. Ik heb mijn standaard focaccia recept voor deze plaatpizza iets aangepast. Ik hou ervan als een plaatpizza niet te krokant is, dus heb ik wat extra water toegvoegd in het deeg en ook de tomatensaus zorgt voor een lekker smeuig geheel.

Plaatpizza

Je kunt natuurlijk kiezen voor de toppings die jij wil, ik heb het basic gehouden met mijn favo combinatie van tomaat en mozzarella. Ik wilde er nog verse basilicum op doen, maar bij terugkomst van de supermarkt kwam ik erachter dat ik dat vergeten was. Teruggaan was geen optie, daar heb ik zo’n hekel aan als ik nét ben geweest, dus heb ik voor de smaak wat gedroogde basilicum erop gedaan.

Ik ga deze zeker nog eens maken met de toppings van deze 4-kazen pizza.

Deeg

Het deeg is eigenlijk zo gemaakt, zeker als je een keukenmachine met deeghaak gebruikt. Ik kneed al mijn brooddeeg altijd zo goed dat wanneer je een stukje uitrekt het zo makkelijk meegeeft dat je er bijna doorheen kunt kijken. Scheurt het deeg makkelijk, dan moet je doorgaan met kneden.

Qua rijstijd hou ik 2x een uur aan, maar dit is ook erg afhankelijk van de temperatuur in huis. Beter is het om naar het deeg te kijken. Bij de eerste rijs in de mengkom moet het deeg zichtbaar gerezen zijn. Bij de tweede rijs in de bakplaat is het belangrijk dat je blaasjes/luchtbellen ziet.

plaatpizza

plaatpizza
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

plaatpizza

plaatpizza
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd3 uur
Porties: 4

Benodigdheden

  • bakplaat van ongeveer 25 bij 33 cm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gram patentbloem
  • 160 gram water, lauwwarm
  • 4 gram gedroogde gist
  • 20 gram olijfolie
  • 5 gram zout

Verder

  • 1/2 bik tomatenblokjes
  • handje cherrytomaten, gehalveerd
  • 50 gram belegen kaas, geraspt
  • bol mozzarella, in plakjes gesneden
  • 1 tl oregano
  • peper en zout
  • verse basilicum, fijngehakt
  • extra olijfolie voor het invetten van de bakplaat

Instructies

  • Meng het water met de olijfolie en de gist en klop door, laat even staan totdat de gist begint te schuimen.
  • Voeg toe aan het bloem en kneed door tot een samenhangend geheel. Voeg dan het zout toe en kneed door tot een soepel deeg zoals hierboven beschreven. Dek de kom met het deeg af en laat op een warme plek staan tot zichtbaar gerezen, ongeveer een uur.
  • Vet de bakplaat in en verplaats het deeg hiernaar. Rek de zijkanten een beetje uit totdat het deeg ongeveer de hele bakplaat vult. Dek af met een schone vochtige theedoek en laat nogmaals ongeveer een uur op een warme plek rijzen totdat je luchtbellen/blaasjes in het deeg ziet.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Breng de tomatenblokjes op smaak met peper, zout en oregano.
  • Vet je vingers in met olijfolie en duw kuiltjes in het deeg. Verdeel de tomatensaus over het deeg en daarna als eerste de geraspte kaas, dan de cherrytomaten en als laatste de mozzarella.
  • Bak in de oven tot het deeg gaar is, zo'n 25 a 30 minuten.
  • Garneer met verse basilicum en dien direct op.