Ik maak geregeld pizza, dus mijn pizzadeeg recept heb ik dan ook geperfectioneerd. Daarnaast heb ik een fantastische hack gevonden voor hoe je, in je oven zonder pizzasteen, een houtoven achtige pizza kan bakken.

Pizzadeeg

Ik heb al een heel fijn recept voor pizzadeeg online staan, namelijk deze, maar dit is een no knead deeg. Dat moet dus praktisch 24 uur staan. Heel lekker, maar soms bedenkt je pas later dat je pizza wil eten en dan is dit niet zo handig. Dit recept bevat meer gist en hoeft dus langer te staan.

Eerst kneed je het deeg tot je een stukje tot zo dun kan uitrekken dat je er bijna doorheen kan kijken zonder dat het scheurt. Dit heet de windowpane test. Dit geeft aan dat de gluten goed ontwikkeld zijn. Daarna een rijsperiode, dan vormen we het deeg in bollen (van het gewenste formaat) en dan nog een rijsperiode.

Mocht deze info wat veel zijn, in het onderstaande filmpje laat ik precies zien wat ik doe, hoe de windowpane test werkt en hoe het opbollen werkt.

Daarnaast laat ik die handige hack zien én het verschil met hoe ik normaal pizza’s bak! Vind je dit een leuk filmpje? Dan waardeer ik het heel erg als je ‘m liket en abonneert op mijn YouTube kanaal!

Hack

Het idee is dat een pizzasteen minder goed werkt omdat deze afkoelt wanneer je je koude deeg erop legt. Met een gietijzeren pan eerst opwarmen op het vuur heb je dat probleem niet en gietijzer wordt ook echt heel erg heet. Ik was zelf heel positief verrast door het resultaat, zeker als je het verschil met gewoon bakken vergelijkt.

Pizza’s

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je aan de slag? Dan heb ik nog een paar fantastische pizza recepten voor je. Pizza met pepperoni, burrata en chili olie. Pizza met artisjok, spinazie, pesto en burrata. Pizza met mortadella, pistachepesto en burrata. Zoals je merkt ben ik groot fan van burrata. Dit romige broertje van mozzarella is fantastisch op een pizza. Je doet het erop na het bakken trouwens!

pizzadeeg
pizzadeeg
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

pizzadeeg

pizzadeeg
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd2 uur
Porties: 3 porties

Benodigdheden

 • keukenmachine

Ingrediënten

 • 330 gram lauwwarm water
 • 7 gram droge instant gist
 • 500 gram patentbloem (of type 00)
 • 10 gram zout
 • 15 gram olijfolie
 • 5 gram honing

Instructies

 • Voeg alle ingrediënten aan een kom toe en kneed tot het deeg soepel is, zonder structuur en je kunt er een vliesje van trekken. Houd rekening met ongeveer 10 minuten kneden in een keukenmachine. Wil je zien hoe het deeg eruit hoort te zien, bekijk dan bovenstaand filmpje!
 • Dek het deeg af en laat rijzen tot verdubbeld. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de temperatuur, houd rekening met een uur wanneer het in huis ongeveer 21 graden is.
 • Verdeel het deeg in 3 gelijke porties. Dit zijn medium pizza's. Is je gietijzeren pan kleiner of groter kan je de porties aanpassen. Bol het deeg op, leg op een bebloemd aanrecht of bakplaat, bebloem ook de bovenkant en dek af met een vochtige schone theedoek of huishoudfolie. Laat 45 minuten rijzen.
 • Verwarm intussen de oven voor op 230 graden.
 • Wanneer de rijstijd bijna klaar is, begin dan met het opwarmen van de gietijzeren pan. Vorm het eerste bolletje deeg uit tot een pizza, ik duw vanuit het midden naar buiten en houd een dikkere ring aan de buitenkant. Hoe ik dit precies doe zie je ook terug in het filmpje. Leg het deeg voorzichtig in de bloedhete pan en doe direct je toppings erop. Houd het vuur aan terwijl je dit doet, de pan mag niet afkoelen.
 • Wanneer de toppings erop zitten, zet de pan dan in de oven tot de kaas gesmolten is en de pizza gaar is. Dit duurt meestal zo'n 3 a 4 minuten.
 • Dien je pizza direct op en ga door met de volgende.

Notities

Je kunt gerezen pizzadeeg invriezen, maar je moet wel voorzichtig zijn want gerezen deeg is erg fragiel. In plaats van bloem moet je de bakplaat goed invetten, zet dan in de vriezer en wanneer het deeg bevroren is kan je het in een vriezerzakje doen. Laat een half uur tot uur ontdooien voordat je gaat bakken zodat je het deeg kunt vormen.