Plaatpizza met mortadella, burrata en een pistache pesto

Plaatpizza met mortadella, burrata en een pistache pesto

Soms heb je zin in een pizza met dunne bodem, maar soms in een lekkere fluffy. Dan komt deze plaatpizza van pas!

Plaatpizza

Dit recept is een beetje een focaccia achtig, maar dan met minder olie. Zoals ik al zei is het dus een lekkere dikke bodem. Als je daar niet van houdt dan kun je het beter bij mijn gewone pizzadeeg uit Vers Deeg houden.

Mortadella

Mortadella is een Italiaanse worst en helaas niet bij alle supermarkten te krijgen. De AH XL heeft het altijd wel, dus daar kun je het proberen. Het is helaas ook niet iets dat je vaak bij de slager kunt vinden.

Burrata

Burrata is het romige broertje van mozzarella. Wanneer je burrata opentrekt vloeit de vulling er een beetje uit. Super lekker voor op pizza’s. Burrata doe ik eigenlijk altijd koud op de pizza, dus na het bakken. Als je het meebakt in de oven dan merk je dat romige namelijk niet meer zo.

Pistache pesto

Nu, dit is iets dat niet (of niet makkelijk) te koop is. Voor dit recept heb je een blender of foodprocessor nodig. Een vijzel zou misschien ook nog wel lukken, maar pistache is een flink stuk harder dan pijnboompitten in een traditionele pesto.

Plaatpizza met mortadella, burrata en een pistache pesto

Plaatpizza met mortadella, burrata en een pistache pesto
Bereidingstijd30 min
Totale tijd2 uur
Porties: 4

Benodigdheden

  • foodprocessor of blender

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 330 gram lauwwarm water
  • 7 gram instant droge gist
  • 500 gram patentbloem
  • 20 gram olijfolie
  • 10 gram zout

Voor de pistache pesto

  • 1 bakje pistachenoten gezouten a 140 gram
  • 30 gram basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 20 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • olijfolie

Verder

  • 2 el tomatenpuree
  • 1/2 tl oregano
  • 125 gram mozzarella bolletjes
  • 100 gram mortadella
  • 1 bol burrata

Instructies

  • Meng het water met de gist. Voeg de bloem, olijfolie en het zout toe en kneed tot een soepel deeg. Dat houdt in een gladde bol zonder structuur. Het kan wel 10 minuten duren voordat je op dat punt bent, ik kneed meestal op stand 4 met mijn kitchenaid. Dek de kom af en laat rijzen tot verdubbeld (ongeveer een uur).
  • Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en sprenkel er een beetje olie op. Schraap het deeg uit de kom met een deegschraper. Vet je handen in met wat olie en rek/dus het deeg uit tot de gewenste grote en belangrijker dikte. Het deeg puft nog op tijdens het bakken dus hou daar rekening mee. Mijn pizzadeeg bedekte bijna de hele bakplaat.
  • Meng de tomatenpuree met een beetje water (ongeveer 4 eetlepels) totdat het meer een tomatensaus is en de oregano. Smeer het deeg hiermee in.
  • Verdeel de mozzarella bolletjes over de pizza en bak dan af tot de pizza gaar is, zo'n 15 a 20 minuten.
  • Maak intussen de pesto. Haal de pistachenoten uit de schelpen en doe in een foodprocessor samen met de basilicum, knoflook en parmezaan. Voeg tijdens het malen olijfolie toe tot alles gepureerd is. Bewaar in een potje, maar giet er nog wat olijfolie op zodat alles onder staat.
  • Beleg de pizza na het bakken met mortadella, in stukken gescheurde burrata en pistache pesto naar smaak. Serveer direct.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch