Als je fan bent van pepperoni pizza en je bent ook fan van een beetje extra pit, dan wil je dit recept echt een keer maken.

Pepperoni pizza

Het vervelende is dat pepperoni niet echt makkelijk te krijgen is in NL. Hier heb ik Bifi worstjes gebruikt en deze in plakjes gesneden. Dit omdat ik het haat als ik een hap pizza neem en je trekt zo’n hele lap bloedhete worst mee. Leef je uit om een andere soort worst te gebruiken als daar je voorkeur naar uitgaat.

Wat betreft de pizza, meestal gebruik ik het basisrecept uit Vers Deeg, dit is sneller klaar (2 relatief korte rijsperiodes). Mocht je Vers Deeg niet hebben, dan kun je ook dit recept gebruiken. Dit deeg hoef je niet/amper te kneden, de gluten ontwikkelen namelijk vanzelf omdat het deeg 20 uur moet staan. Daarnaast wordt het een super smaakvol deeg. Het enige nadeel is dat je dus wat beter moet plannen met dit recept.

In beide recepten moet je het deeg na de eerste rijsperiode vormen in een bol en dan laten rusten. Door het deeg in een bol te vormen zorg je ervoor dat je het deeg straks mooi egaal in een pizza kan vormen wat gunstig is voor een mooi open kruimel en zo’n fijne puffy korst. Mocht je moeite hebben met het opbollen van deeg, neem dan een kijkje naar deze reel. Dit zijn kleine bolletjes, maar de techniek is met een grotere bol hetzelfde al zal je dan waarschijnlijk twee handen moeten gebruiken.

Je hebt geluk want ik heb mijn deegrecept uit Vers Deeg gebruikt voor dit filmpje. Hierin test ik een hack die beweert dat je in een normale oven praktisch hetzelfde resultaat krijgt als in een houtoven. Je hebt er geen pizzasteen voor nodig!

Benodigdheden

Ik bak mijn pizza gewoon in de oven. Het fijnst is op een pizzasteen, maar als je die niet hebt kun je je bakplaat omkeren en deze mee voorverwarmen in de oven. Je wil je oven zo heet mogelijk zetten dus gebruik hier de heteluchtstand. Hetelucht wordt altijd nog heter dan boven- en onderwarmte. De reden dat ik de bakplaat omdraai is omdat je je pizza er dan makkelijk op kan schuiven en je snel de ovendeur weer dicht kan doen, je wil zo weinig mogelijk warmte laten ontsnappen.

Verder beleg ik de pizza na het bakken met burrata, dat is de romige versie van mozzarella, en chili olie. Allebei te koop bij praktisch alle supermarkten. Met geraspte mozzarella bedoel ik altijd deze zakjes. Hier zit weinig vocht in en is heel fijn voor ovengerechten.

pepperoni pizza
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Pepperoni pizza

Pepperoni pizza
Porties: 1 pizza

Ingrediënten

  • 1 portie pizzadeeg + extra bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el water
  • snuf zout en oregano
  • 3 bifi worstjes, in plakjes gesneden
  • 30 gram geraspte mozzarella uit een zakje, hier zit weinig vocht in
  • 1/2 bol mozzarella, in stukken gescheurd
  • 1 bol burrata
  • handje verse peterselie, fijngehakt
  • 1 el chili olie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250 graden (hetelucht) en draai de bakplaat om zodat deze kan dienen als pizzasteen. Laat minimaal 30 minuten voorverwarmen zodat de bakplaat loeiheet is.
  • Meng de tomatenpuree met het water, zout en oregano. Zet apart.
  • Vorm wanneer de oven voorverwarmd is je deeg op een houten bebloemde snijplank uit tot een pizza, Duw met je vingers het midden plat en duw voorzichtig uit, maar laat een dikkere rand van ongeveer een halve centimeter over. Schud af en toe de snijplank om te checken of het deeg nog los ligt. Deeg blijft snel plakken dus ga dit niet van tevoren doen, die dit echt pas als de oven al heet is.
  • Smeer de pizza in met de tomatensaus, verdeel de geraspte mozzarella, de stukken mozzarella en de plakjes worst over de pizza.
  • Schuif snel de oven in en bak 5 a 8 minuten af tot het deeg gaar is.
  • Haal uit de oven en beleg dan met de burrata en garneer met verse peterselie en chili olie. Serveer direct.