Porties: 2

Actieve kooktijd: 20 minuten

Totale bereidingstijd: 20 minuten


Om de weekenden een beetje te compenseren eet ik doordeweeks graag koolhydraatarm. Ik moet wel zeggen dat het lastig is om steeds iets lekkers te verzinnen want zoveel makkelijke gerechten zijn met koolhydraten. Denk aan een lekkere pasta bijvoorbeeld, snel klaar en altijd heerlijk.

Dit gerecht is iets dat ik graag maak. Het duurt wel even, je moet veel verschillende dingen maken, maar wat ik doe is lekker veel maken zodat we er 2 dagen van kunnen eten.

Ik was eerst niet zo dol op bloemkoolrijst, maar ik heb het met dit gerecht leren waarderen. Dat lekkere van rijst, zacht en toch een beetje een bite, dat mis je hier wel..maar ik heb ontdekt dat als je er genoeg andere dingen bij doet je dat niet meer mist, haha.

Kipsate

De kip kan je in een koekenpan bakken, maar ik vind het lekker om het onder de gril te bakken. Ik heb zo’n overschotel met een rekje erin, ideaal. Alle vocht komt in de bak eronder en je kip wordt goed gebakken zodat je van die harde randjes hebt. Verder marineer ik de kip met ketjap, sambal en knoflook..dat is alles!

Bloemkoolrijst

Eerst kocht ik trouwens altijd een bloemkool en deed ik die rauw in de keukenmachine om er ‘rijst’ van te maken, maar dan heb je overal bloemkool. Het is ook best plakkerig dus vond dat met schoonmaken erg irritant. Je kan bloemkool trouwens ook raspen om er zo rijst van te maken maar dan zit het écht overal. Nu koop ik een bak bloemkoolrijst. Ja het is duurder, maar ik ben wel blij dat ik er dan niets meer mee hoef te doen.

Zoetzure komkommer

Dit past heel goed bij nasi, de nasi is lekker kruidig dus de komkommer is een fijne tegenhanger daarvoor. En het is wederom zo simpel om te maken dat ik niet eens een recept ervoor hoef uit te schrijven. Je mengt wat azijn (zo’n 50 ml) met een theelepel of 2 suiker. Zet dit op het vuur en voeg een halve komkommer in plakjes gesneden en 1 rode chilipeper in ringen gesneden toe. Zet het vuur uit als de suiker gesmolten is en laat afkoelen. Tadaa!

Satesaus

De satesaus maak ik ook graag zelf. Het is eigenlijk zo gepiept! Klik hier voor het recept.

Ingrediënten

 • 1 bloemkool geraspt of in een keukenmachine gedaan zodat je ‘rijstkorrels’ hebt of een grote bloemkoolrijst
 • 2x prei fijngesneden
 • 3 tenen knoflook fijngehakt
 • 2 tl trassi
 • 2 tl gember
 • 2 tl koriander
 • 1 tl komijn
 • 4 el ketjap
 • 2 el olie
 • 4 eieren
 • Optioneel: sambal

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een grote koekenpan of wokpan.

2. Fruit hier de knoflook en de prei in.

3. Voeg dan alle kruiden toe en roer even door totdat alle geuren vrijkomen.

4. Voeg nu de bloemkoolrijst en de ketjap (en eventueel wat sambal) toe en bak dit een paar minuten op hoog vuur.

5. Bak ondertussen in een ander pan wat spiegeleieren om bij de nasi te serveren.

6. Diende nasi op met kipsate, satesaus, zoetzure komkommer, extra rode peper en fruitjes. Geniet ervan!