kipsate met satesaus
Basis en sauzen

Satésaus – pindasaus

Ik ben bezig met het maken van basis recepten. Dit zijn echt van die dingen die ik geregeld eet, maar waar ik dan iedere keer van vergeet een recept uit te schrijven.

Dus afgelopen weekend wilde ik per se weer satesaus maken om het te kunnen fotograferen zodat ik het eindelijk op mijn website kon zetten! Bart was vooral heel blij met dit voornemen, hij is hier dol op 🙂

Snel en makkelijk

Zelf satesaus maken is eigenlijk heel makkelijk en je kan zelf kiezen hoe pittig je ‘m maakt! Ik hou van een wat pittigere satesaus, maar misschien jij niet en dan kan je wat sambal weglaten.

Kruiden

De kruiden die ik gebruik heb ik standaard in huis, maar als je ze nog moet kopen dan heb ik een tip voor je. Koop de kruiden of bij de Oriental supermarkt, daar betaal je voor een hele zak wat je voor een klein potje in de supermarkt betaalt, of als dat niet gaat lukken koop dan de conimex kruiden. Deze staan verrassend genoeg niet bij de overige kruiden, maar bij de andere conimex producten. De kruiden zijn rond de 1 euro per potje in plaats van 2 a 3 euro van de andere merken.

Satesaus of pindasaus

Deze satesaus is pindasaus maar dat is niet altijd het geval. Eigenlijk is elke saus die je bij een sate serveert een satesaus. Dit is dus eigenlijk een pindasaus, maar we noemen het satesaus omdat we het bij sate serveren. Zou ik dit op gado gado doen dan is het weer een pindasaus. Lekker verwarrend he!

Ingrediënten satesaus

  • 3 el pindaaas zonder stukjes 2 tenen knoflook fijngehakt
  • scheut ketjap manis
  • 1 tl laos
  • 1 tl djintan (komijn)
  • 2 tl djahe (gember)
  • 2 tl ketoembar (koriander)
  • 1/2 tl trassi (garnalenpasta)
  • 2 tl sambal
  • 1/2 el bruine suiker
  • scheut water

Bereidingswijze satesaus

1. Meng in een steelpan alle ingrediënten behalve het water. Je zult zien dat je een donkerbruine dikke pasta hebt. Als je minder van pittig eten houdt zou je kunnen beginnen met 1 theelepel sambal en daarna even proeven of je nog wat wil toevoegen.

2. Voeg een scheut water toe en zet op laag vuur. Roer door totdat alles mooi gemengd is en de saus warm is. Vind je het wat dik? Voeg dan nog wat water toe. Vind je het te dun? Laat dan op het vuur staan totdat het in kookt. Blijf wel goed roeren zodat de onderkant niet aan koekt. De saus is klaar als het je gewenste dikte heeft bereikt.

De kipspiesjes maak ik altijd met ketjap en knoflook. Hoe langer je de kip laat marineren hoe lekkerder. Vervolgens pak ik ze in een ovenschaal af onder de gril.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.