Ik ben fan van kip uit de oven, al is de titel misschien een beetje misleidend want ik bak het eerst voordat het nog even in de oven gaat om de kaas te laten smelten. Ik persoonlijk vind dat lekkerder dan enkel in de oven bakken, wanneer je het eerst in de pan bakt krijg je die lekkere baklaag op je kip en kun je met de restantjes in de pan verder aan de slag voor de uien en champignons. Verder gebruiken we hier paprikapoeder, voornamelijk voor de kleur, en garneren we als laatste met tijm.

Kip uit de oven

In dit recept serveren we het vlees met champignons en uien. Ik heb nog een ander recept voor kip uit de oven op mijn site staan, klik hier. Dit is met roomkaas, kaas en spinazie. Ook heerlijk! Heel romig ook. Misschien een tikje meer calorieën, dus mocht je daar op letten is deze wellicht een betere optie.

Champignons en uien

Dit is een klassieke groentecombinatie om bij het vlees te serveren. Ik heb hier een combi van gewone champignons en kastanjechampignons gebruikt, maar je kunt kiezen voor elke variant die je het lekkerst vindt. In champignons zit heel veel vocht en normaal adviseer ik altijd om ze te bakken totdat al het vocht verdampt is. Dat gaan we hier niet doen, het vocht verzamelt zich onderop in de ovenschaal wat voor een heerlijke jus zorgt. Lekker voor wanneer je dit wil serveren met rijst, bloemkoolpuree, aardappelpuree of gewoon stokbrood met kruidenboter.

Koolhydraatarm

Vroeger, geloof het of niet, aten wij compleet koolhydraatarm. Dáár werd ik heel ongelukkig van want I love carbs, maar ik moet wel toegeven dat ik me toen enorm energiek voelde. Onze manier van eten nu is dat we in de avond zoveel mogelijk koolhydraatarm eten. Voor al die mensen die vragen hoe het komt dat ik niet aankom, dit samen met Intermittent Fasting is het geheim, haha.

Voor een koolhydraatarme maaltijd is dit gerecht geel erg geschikt! Zoals ik zei kun je dit met bloemkoolpuree serveren, maar ook met een simpele groene salade. Zelf eten we dit meestal zonder er echt nog iets bij. Ik weet dat het weinig lijkt, maar wij zijn van het vooral tussen de middag uitgebreid eten en in de avond niet echt meer. Ik kijk vooral gewoon aan hoe ik me voel die dag, de ene dag heb je minder trek dan de andere dag.

Snel en simpel

Wat vooral ook heel fijn is, is dat dit eigenlijk gewoon een heel snel en simpel recept is. Mag ook weleens, toch?! De laatste tijd heb ik in de avonden gewoon heel weinig zin om te koken, dus dan komen dit soort recepten heel goed uit. Je zult ook zien dat het een recept is voor 4 porties, dat terwijl wij met zijn tweeën zijn. Ik kan bevestigen dat opgewarmd dit nog steeds heerlijk is. Het hele huis geurt naar de knoflook, uien en champignons wanneer dit in de oven staat. Heel verleidelijk!

Kipfilet

Altijd wanneer ik kip eet, eet ik eigenlijk altijd filet. Ik weet het, je zou eigenlijk het hele dier moeten eten maar ik trek dij gewoon heel erg slecht. Er zitten van die flubberstukjes aan en soms kan het een beetje taai zijn. Bart is wel dol op dij, maar we moeten dit allebei eten dus ik kies voor filet. Mocht jij dij heerlijk vinden, dan kan je dit ook gebruiken! Absoluut geen probleem. Ik moet trouwens wel zeggen dat ik dij dan weer prima vind wanneer ik de kip ga frituren, zoals in dit recept. Met frituren schroei je al die flubberstukjes er namelijk af.

kip uit de oven
Pin recept
Recept afdrukken
4.17 van 6 stemmen

Kip met champignons en uien uit de oven

Kip met champignons en uien uit de oven
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 4

Ingrediënten

 • 4 kipfilets
 • 2 klontjes boter
 • 500 gram champignons, in plakjes gesneden
 • 150 gram ui, in halve ringen gesneden
 • 3 tenen knoflook, fijngehakt
 • paprikapoeder
 • peper, zout
 • 75 gram geraspte kaas, naar smaak
 • 2 takjes tijm

Instructies

 • Verwarm de oven naar 180 graden (boven- en onderwarmte)
 • Sla de kipfilet plat naar ongeveer 1 cm zodat alle filets even dik zijn. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de kipfilet aan beide kanten aan tot goudbruin en gaar. Leg apart.
 • Verhit in dezelfde pan nog een klontje boter, voeg de knoflook, ui en champignon toe en bak 10 minuten op halfhoog vuur totdat de champignons en uien bruin en zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout. Proef ook goed want hier komt het vocht van de jus vandaan dus je wilt niet dat dit flauw is.
 • Verdeel de helft van de groenten over de ovenschaal, leg de kipfilet hierop en verdeel dan de rest over de kip.
 • Verdeel de geraspte kaas over de kip en laat nog eens 10 a 15 minuten in de oven bakken totdat de kaas gesmolten is.
 • Garneer met verse tijm en serveer direct.