Is er een betere manier om aan het weekend te beginnen dan kaneelbroodjes met roomkaas frosting? Ik dacht het niet! Het fijne van dit recept is ook dat je de kaneelbroodjes op zaterdag avond kan klaarmaken, de 2e rijs in de koelkast kan doen en dan zondag ze direct in de oven kan schuiven. Warme verse broodjes zonder al teveel gedoe.

Kaneelbroodjes

Het deeg waarmee we deze kaneelbroodjes maken is gebaseerd op brioche deeg, dat betekent dat het verrijkt is en het een relatief zwaar deeg is om te kneden. Heb je een keukenmachine die het kneedwerk kan doen? Fantastisch! Wil/moet je het met de hand doen? Succes! Houd rekening met minimaal 30 minuten kneden wanneer je dit met de hand doet.

Wat ik ook met een verrijkt deeg maak zijn deze kaas uienbollen. Leuk he, dat je met praktisch hetzelfde deeg zoveel kan maken!

Terug naar het kneden, belangrijk is dat de boter op kamertemperatuur is en dat je dit stukje voor stukje toevoegt aan het deeg en tussendoor de tijd neemt om de boter door het deeg te laten kneden. Wanneer alle boter erbij zit laat je het deeg verder kneden tot je een soepel deeg hebt (glad, zonder structuur) dat niet blijft plakken aan de kom. Te kort kneden en dit deeg is extreem plakkerig, dat komt omdat je door goed kneden en de tijd neemt om het vocht goed door de bloem te laten opnemen én je ontwikkelt de gluten goed. Ik reken gemiddeld 10 minuten voor het kneden van dit soort deegsoorten en ik kneed in een Kitchenaid op stand 4/6.

Kaneelbroodjes met roomkaas frosting

2e rijs in de koelkast

Ik krijg via Instagram super vraag de vaak of iemand iets de avond van tevoren kan maken en dan gewoon kan laten staan tot de volgende dag. Meestal wel! Of tenminste, gewoon laten staan is niet goed gezegd. Deze kaneelbroodjes kun je na het rollen/snijden/op de bakvorm leggen afdekken met ingevette huishoufolie (losjes, het moet wel de ruimte hebben om te rijzen), in een plastic tas doen en dan in de koelkast zetten. De volgende ochtend kun je de kaneelbroodjes rechtstreeks de oven inschuiven.

Paar dingen om aan te denken en op te letten:

  • Hoe snel deeg rijst is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer het is, hoe sneller deeg rijst. Vanaf een graad of 40 gaat de gist dood en rijst je deeg niet meer (daarom heb je zoiets als ovenspring, rijs in de oven. Je deeg is kouder wanneer het de oven in gaat en duurt natuurlijk even voordat het opwarmt. Tijdens die opwarming naar +40 graden rijst je deeg in de oven door). Omgekeerd werkt dat ook zo, hoe kouder het is hoe trager deeg rijst. Kouder dan een graad of 4 en deeg stopt compleet met rijzen.
  • Deeg kan te lang rijzen. Wanneer je een deeg te lang laat staan op een temperatuur van hoger dan 4 graden kan het te ver door rijzen. De luchtbellen in het deeg worden dan te groot, de glutenstructuur kan dit niet meer omhoog houden en je deeg stort helemaal in.
  • Wanneer je deeg laat stoppen met rijzen, door het dus heel koud te zetten, laat je het fermenteren en dat is heel bevorderlijk voor de smaak. Daarom is zuurdesembrood ook zo lekker!

Wat wil ik nou met bovenstaande zeggen? Voor deeg is temperatuur cruciaal, maar maakt deeg ook weer een beetje lastig. Stel dat je deeg 15 graden is na het kneden en het is in huis 19 graden, dan duurt het veel langer voordat je deeg rijst. Stel dat je lauwwarm water hebt gebruikt en je deeg is 25 graden na het kneden en het is 21 graden in huis, rijzen gaat opeens een stuk sneller.

De starttemperatuur van je deeg is dus van invloed op hoeveel je deeg door rijst in de koelkast. Een warmer deeg koelt langzamer af naar die 4 graden, het punt dat je deeg stopt met rijzen. Een koud deeg zit veel sneller op dat punt.

Daarom kan je ervaren dat je kaneelbroodjes soms verdubbelt in de koelkast en soms… niet. Het voordeel is wel dat wanneer je de kaneelbroodjes rechtstreeks uit de koelkast bakt, je meer rijs hebt in de oven (want het duurt langer voordat je op die +40 graden zit).

Snap je het nog? Haha, het is eigenlijk heel logisch. Wanneer je dit alles in je achterhoofd houdt kun je een beetje spelen met timing.

Tip

Ik gebruik voor dit soort recepten altijd dezelfde bakplaat, namelijk die van 25 bij 32cm. De bakplaat gebruiken die in je oven zit werkt minder goed, deze is heel groot en omdat het deeg redelijk zacht is heb je kans dat het deeg veel uitzakt. Bij dit formaat kan dat niet. Ook heeft deze een deksel en dat is fijn want dat kan je gebruiken om je ddeeg af te dekken tijdens het rijzen en voor in de koelkast. Het is niet verplicht precies dit formaat te gebruiken voor je kaneelbroodjes, maar houd er rekening mee dat met groter de kaneelbroodjes kunnen uitlopen tijdens de rijs.

Kaneelbroodjes met roomkaas frosting
Pin recept
Recept afdrukken
3.25 van 4 stemmen

Kaneelbroodjes met roomkaas frosting

Kaneelbroodjes met roomkaas frosting
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur
Porties: 12

Benodigdheden

  • Bakplaat van 25 bij 32

Ingrediënten

  • 240 gram volle melk, lauwwarm
  • 7 gram gist
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 375 gram patentbloem
  • 9 gram zout
  • 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Voor de vulling

  • 75 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneelpoeder

Voor de frosting

  • 200 gram roomkaas (monchou of philadelphia)
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Meng de melk met de gist, suiker en het ei. Voeg toe aan de bloem en meng kort. Voeg nu het zout toe en kneed tot je een samenhangend deeg hebt.
  • Voeg eetlepel per lepel de boter toe en laat doorkneden tot je een soepel deeg hebt dat van de rand van de kom loslaat. (een soepel deeg houdt in een glad deeg zonder structuur, dit kan makkelijk 10 minuten duren op stand 2 a 4)
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat rijzen tot verdubbeld in formaat. Dit duurt ongeveer een uur maar kan sneller gaan als het warm is en langer duren als het koud is.
  • Maak intussen de vulling door de boter te mengen met de suiker en kaneel en bedek de bakplaat met bakpapier.
  • Kneed het deeg na het rijzen kort door om alle lucht eruit te kneden en vorm het deeg in een langwerpige lap van ongeveer 45cm breed en 30 cm lang.
  • Verdeel de vulling over de lap, maar hou de randen vrij. Rol dan op tot een sigaar, snij de zijkanten zonder vulling eraf en gooi dat weg. Snij de rest in 12 gelijke plakken, het komt neer op ongeveer 12 plakken van 3cm breed.
  • Maak 4 rijen van 3 plakken. Dek losjes af met wat ingevet (zodat het niet aan het deeg plakt) huishoudfolie en laat rijzen totdat de broodjes in formaat verdubbeld zijn, afhankelijk van de temperatuur in huis duurt dit ongeveer een uur.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte).
  • Bak de broodjes 20 a 25 minuten af tot goudbruin aan de bovenkant. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Maak intussen de roomkaas frosting door de roomkaas op te kloppen, voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe (zodat het niet alle kanten opstuift wanneer je mengt) en de vanille extract. Het lijkt heel veel poedersuiker voor zo'n beetje roomkaas, maar naast dat het goed zoet moet zijn zorgt de poedersuiker er ook voor dat de frosting lekker stevig wordt.
  • Dien de kaneelbroodjes op met een flinke lik frosting.