Oh boy, deze Italiaanse gehaktballen waren een hit bij mij thuis! Dus ik kon niet wachten om dit recept met je te delen.

Italiaanse gehaktballen

Sinds kort eten we in de avonden koolhydraatarm en ik moet weer creatief zijn om lekkere en nieuwe dingen te verzinnen. Ik hoor je denken, de bakliefhebber met 2 bak kookboeken eet koolhydraatarm? Niet helemaal hoor, alleen in de avond. Ik merk dat wanneer ik weinig koolhydraten in avond eet, ik me beter voel. Minder opgeblazen en interessanter, ik slaap beter en mijn hartslag in rust is lager!

Dus koolhydraatarm. Ja, er ligt brood bij op de foto maar dit was nog over voor de lunch en brood zou er goed bij kunnen passen dus vandaar dat ik het erbij heb gelegd. Wij hebben dit puur met een groene salade (gemengde sla, komkommer etc) gegeten.

In het recept voeg ik trouwens paneermeel toe, puur omdat paneermeel gehakt echt veel smeuïger maakt. Mocht je koolhydraatarm eten, dan kan je dat weglaten. Zo niet, dan zou ik het zeker toevoegen! Maakt het gewoon net wat lekkerder.

Mozzarella

Hier gebruik ik overigens, net als in zoveel ovenschotel recepten, geraspte mozzarella. Dat is niet een bol mozzarella raspen, dit is voorgeraspte mozzarella. Normaal geen fan van voorgeraspte kaas omdat er zetmeel doorheen gaat waardoor het niet aan elkaar blijft kleven, maar daardoor smelt het ook minder lekker. Maar in deze geraspte mozzarella zit heel weinig vocht waardoor je wel die kaasdraden en die smeuïge kaas krijgt, maar niet al dat vocht wat je bij een bol mozzarella wel krijgt. Als je ooit een bol mozzarella hebt gebruikt voor een ovenschotel, dan weet je vast wat ik bedoel!

Italiaanse gehaktballen
Pin recept
Recept afdrukken
4.33 van 43 stemmen

Italiaanse gehaktballen met mozzarella uit de oven

Italiaanse gehaktballen met mozzarella uit de oven
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd45 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 500 gram gehakt (naar keuze, ik heb hier half om half gebruikt)
  • 1 ei Wil je voor lowcarb gaan, laat dan de paneermeel en het ei weg en voeg een klein scheutje melk toe.
  • 75 gram paneermeel
  • 1 ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 tl oregano
  • 1 tl peper
  • 1 tl zout (naar smaak, maar dit is een goede richtlijn)

Verder

  • 1 el (olijf)olie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes a 400 gram
  • 1 tl oregano
  • 1 tl rozemarijn
  • 100 gram geraspte mozzarella
  • 30 gram fijngereaspte parmezaanse kaas
  • paar blaadjes verse basilicum
  • peper en zout
  • chilivlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Meng het gehakt met het ei, paneermeel, ui, organo, peper en zout tot een homogene massa en maak dan gehaktballen ervan met een diameter van ongeveer 2.5 cm.
  • Verhit intussen de olie in een ovenbestendige pan en fruit de knoflook aan. Voeg de tomaat in blik, de oregano en rozemarijn toe en laat 10 minuten pruttelen totdat de saus wat is ingekookt. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de gerhaktballen (rauw) in de saus en bak 10 minuten af. Draai de gehaktballen om en bak nog eens 10 minuten. Verdeel nu de kaas en wat verse basilicum over de gehaktballen en bak verder af tot de kaas goed gesmolten is, nog eens zo'n 10 minuten).
  • Garneer met chilivlokken en dien direct op met een groene salade, pasta of stokbrood.