Vinden jullie Griekse pita ook zo lekker? Deze snij je dus niet open, maar vouw je dubbel of snij je in stukken om te dippen.
Griekse pita
Ik heb er vroeger nooit over nagedacht om dit zelf te maken, maar baalde er wel altijd van dat ze nergens te krijgen waren. Tot ik een Grieks winkeltje in de buurt vond, maar daar waren ze 1 euro per stuk! Beetje overdreven.. Toen ben ik op zoek gegaan naar een recept en gaan testen. Ondertussen maak ik dit zó vaak! En voor 1 euro heb je nu minimaal 6 pita’s.
Makkelijk
Het is eigenlijk zo makkelijk om deze Griekse pita zelf te maken en gelukkig maar dus! Je moet enkel het deeg even goed kneden, dan laten rijzen en opbollen en vervolgens bak je de pita’s stuk voor stuk in een koekenpan.
In het recept zeg ik dat je het deeg moet kneden tot elastisch. Dit houdt in dat je het deeg ver kunt uitrekken zonder dat het scheurt. Houd er rekening mee dat het met een keukenmachine al meerdere minuten kneden is! Een goede aanduiding van wanneer het deeg goed gekneed is, is als je geen duidelijke structuur meer ziet. Het is dus een gladde bol.
Het deeg is in het begin erg plakkerig, probeer (dit is vooral wanneer je met de hand kneed) geen bloem toe te voegen, maar ga gewoon door met kneden. Door het kneden ontwikkelen de gluten en in de tussentijd neemt de bloem het water goed op. De plakkerigheid neemt af wanneer het deeg goed gekneed is.
Het kan bijna niet mis gaan! Ik vind het altijd lekker om ze op het einde nog even extra op smaak te brengen met zout en oregano.
Zelfgemaakt is bijna altijd beter
Deze Griekse pita zijn zo lekker fluffy, heerlijk. Zelfs als je ze wel kon krijgen in de supermarkt, dan weet ik zeker dat ze nooit zo lekker kunnen worden als deze zelfgemaakte.
Veelzijdig
Ik maak deze Griekse pita’s dus heel erg vaak en dat is omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Ik serveer ze bij dips, zoals tzatziki of hummus of ik maak er een pita gyros van met mijn zelfgemaakte gyros marinade. Wat ook heel erg lekker is als je een vegetatische maaltijd wil maken, is met gegrilde halloumi, tomaat en pesto. Echt de moeite waard om ook een keer te proberen! Met leftover gyros kan je dan weer deze ovenschoten van gyros in een metaxasaus maken.
Ik kon het trouwens niet laten om zo’n gyros grill te kopen, je weet wel.. zo’n spit. Wel een mini variant hoor. Benieuwd wat mijn mening daarover is? Bekijk dan onderstaand filmpje. Daarin laat ik ook zien hoe ik de pita’s maak.
Ik heb de variant met halloumi een aantal keer in Santorini gegeten en sindsdien maak ik deze versie ook geregeld. Als het aan mij ligt dan eten we elke dag wel Grieks!
Goed in te vriezen
Ik maak vaak meteen 6 pita’s want je kan ze allemaal afbakken en degene die je niet meteen eet kan je invriezen. Ontdooi en verwarm nog even in de pan voordat je ze dan opdient. Soms heb ik echter geen zin om 8 pita’s te bakken, je moet ze toch stuk voor stuk bakken, en dan halveer ik dit recept. Werkt natuurlijk ook prima!
Wil je grotere pita’s voor bijvoorbeeld een pita gyros, dan raad ik je aan in plaats van 8 6 pita’s te maken.
Griekse pita
Ingrediënten
- 7 gram gedroogde gist
- 240 gram lauwwarm water
- 350 gram patentbloem
- 15 gram olijfolie
- 7 gram zout
Instructies
- Meng het water met de gist, de bloem, olijfolie en zout. Kneed tot een soepel deeg (5 a 8 minuten in keukenmachine op stand 4). Dek af en laat rijzen tot verdubbeld. Hhoud er rekening mee met dat dit ongeveer een uur duurt als het binnen rond de 21 graden is.
- Bebloem het aanrecht en maak 6 gelijke porties. Bol elke portie op tot een bolletje door alle zijkanten naar binnen te vouwen tot je deeg eruit ziet als een soort mozzarella bal. Dan op een niet bebloemd aanrecht draai je het bolletje om zodat de naadkant naar beneden zit en rol je het deeg in je hand over het aanrecht. Zo staat het deeg strak en sluit de naad zich aan de onderkant.
- Verhit een klein beetje olie in een koekenpan op halfhoog vuur. Rol/rek het eerste bolletje, daar hebben de gluten kunnen ontspannen (dan is deeg makkelijker uit te rekken) tot een pita van ongeveer 20cm. Bak aan beide kanten in de koekenpan tot goudbruin. Houd de pan in de gaten, kan zijn dat je het vuur laag moet zetten na een paar pita's omdat de pan te heet wordt.
- Herhaal dit met de rest breng als laatste de pita's extra op smaak met oregano en en wat zout.
Marian Koburg zegt:
Hi Claudine, ik volg jou op insta en vind dat je veel lekkere gerechten maakt. Ik lees onder jouw kha recepten het Griekse pitabroodje, dat niet kha is?
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Marian, wat leuk dat je me volgt! De tzatziki staat onder de koolhydraatarme gerechte, maar ik begrijp de verwarring want die foto is ook met een Griekse pita. Het pitabroodje zelf is inderdaad niet koolhydraatarm.
Nicole zegt:
Ohhhhh OMG
De pita’s zijn verrukkelijk in combinatie met de bifteki met feta en de tzatziki. Ik had ook nog veel ingrediënten in een Griekse salade erbij te maken. Dit is echt een goddelijk maaltje
foodfromclaudnine zegt:
Wat super leuk om te horen! Bedankt voor je feedback :)k eet dit ook altijd met heel veel plezier dus als andere mensen er net zo van genieten word ik daar erg blij van!
Margriet zegt:
De pita broodjes waren super lekker en super makkelijk! Ik ga ze zeker vaker maken 🙂
foodfromclaudnine zegt:
Wat leuk om te horen, dankje voor het doorgeven!
Monique zegt:
Heerlijk de zelf gemaakte pita broodjes
Die gaan we zeker vaker maken met de bifteki tzatziki
Cor zegt:
Hoi Claudine, altijd al eens Griekse pita’s willen maken. Wel een vraag. Jjj schrijft droge gist. En op internet lees ik dat bv instant gist van dr. Oetker ook door gaat voor droge gist. Echter op dat zakje staat dat je niet hoeft te mengen met water. Weet niet echt hoe ik nu met de instant gist gebruik moet maken van jouw recept. Help! Groet Cor
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Cor,
Je kunt die groene zakjes gebruiken op dezelfde manier als in mijn recept. Je hoeft het niet perse in water op te lossen, dat klopt, maar het is ook niet slecht om dat wel te doen. Ik gebruik ook die zakjes en los het standaard eerst op in water. Zo kan ik testen of de gist actief is, het gaat dan namelijk schuimen na een paar minuten.
Dus je kunt gewoon mijn recept volgen en die groene zakjes gebruiken!
Groetjes,
Claudia
Elina zegt:
Dat ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker maken. Ga het proberen met volkoren speltmeel. Vast ook lekker met zelfgemaakte hummus! Dank voor het delen Claudia! Ik ga ook jouw andere recepten bekijken.
Carla Korpershoek zegt:
Vond het erg plakkerig deeg, klopt het aantal gram bloem wel, heb nog zoveel moeten bij voegen om er een beetje handzaam deeg van te krijgen, of is tarwekoeken niet beter? Heb ze wel voor me elkaar gekregen hoor. Maar wel met nog zekkef 50 gram meer bloem. Vanavond eten!
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Carla,
Ik weet heel zeker dat het aantal gram bloem klopt, ik heb deze minimaal al wel 50x gemaakt.
Heb je goed gekneed en heb je met de hand of met een keukenmachine gekneed? Tijdens het kneden neemt de bloem het vocht op en ontwikkelen de gluten. Kneden tot een soepel en elastisch deeg duurt, zelfs in een keukenmachine, wel een aantal minuten. Het deeg moet glad zijn en mag dus niet meer aan de kom vastplakken.
Ik snap dat wanneer je met de hand kneedt het vervelend aanvoelt en je de neiging hebt bloem toe te voegen, dit is jammer want verstoort de hydratatie in het deeg (meer water = meer fluffy brood). Mijn advies is dus langer doorkneden!
Groetjes,
Claudia
Carla Korpershoek zegt:
Heb het in de broodmachine 25 min gekneed en daarna een uur laten rijzen in de crockpot op jochurt programma en daarna er uit gehaald. Was enorm gerezen. Dus dacht top! Maar in gebruik ging hij plakken. Dus bloem toegevoegd. Toen kwam het uiteindelijk goed hoor.?gaan prima smaken met de bougoudi. Gaat het de volgende keer toch weer maken hoor. heb trouwens je boek besteld fijne zondag nog!!!
foodfromclaudnine zegt:
Hi Carla,
Wat leuk dat je mijn boek besteld hebt! En ook fijn dat het uiteindelijk gelukt is. Heb zelf geen ervaring met een broodbak machine dus weet niet hoe die deeg kneedt. In de toekomst kun je misschien proberen het aanrecht te bestuiven met bloem en dan het deegbolletje zelf en dan uitrollen. Dit in plaats van bloem door het deeg kneden.
Misschien bedoelde je dat ook wel met bloem toevoegen 🙂 Eet smakelijk alvast!
Carla Korpershoek zegt:
Dat heb ik idd gedaan, zelf uitgerold, bloem op aanrecht en op de deegrollen. Ga het de volgende keer kneden in de keuken machine, misschien kneed dat idd anders. Ga het net zo lang proberen totdat hij perfect istwijfel zeker niet aan je recept en aan jou, want als je een boek deeg uit kan brengen, dan hoor je mij niet zeggen dat je recepten niet kloppen. Ik ga het gewoon nog eens proberen, morgen krijg ik hem binnen, erg benieuwd.
Tertia zegt:
Jammer mijn deeg was zo plakkerig dat ik er niks mee kon……….in de machine gekneed, was eerst een bol maar werd toen steeds plakkeriger
foodfromclaudnine zegt:
Hi Tertia,
Hoe lang heb je gekneed? Want je kunt een deeg ook te lang kneden.. Daarmee maak je de gluten kapot die je eerst heb opgebouwd. Het deeg kan dan weer super plakkerig worden. Bij mij is 5 a 8 minuten op stand 4 in mijn kitchenaid perfect, maar dit verschilt per keukenmachine. Altijd goed het deeg in de gaten houden!
Wilfred zegt:
Mmm helaas net mijn magimix kapot gedraaid tijdens het kneden van de exacte hoeveelheden wat gaat hier mis?
foodfromclaudnine zegt:
Hi Wilfred,
Wat vervelend. Is een magimix wel geschikt voor dit soort deeg? Ik heb er zelf geen, maar zit eruit als een foodprocessor en zelf zou ik daar alleen een taartdeeg mee maken (dat moet zo kort mogelijk gemengd worden).
S. Van L zegt:
Was super goed gelukt (met de hand)in combinatie met jouw tzatziki (met Dodoni Griekse Yoghurt) en eigengemaakte kipgyros. Dank je wel, deze gaat in de herhaling l!
foodfromclaudnine zegt:
Wat leuk om te horen, dankje voor het doorgeven!