Vinden jullie Griekse pita ook zo lekker? Deze snij je dus niet open, maar vouw je dubbel of snij je in stukken om te dippen.

Griekse pita

Ik heb er vroeger nooit over nagedacht om dit zelf te maken, maar baalde er wel altijd van dat ze nergens te krijgen waren. Tot ik een Grieks winkeltje in de buurt vond, maar daar waren ze 1 euro per stuk! Beetje overdreven.. Toen ben ik op zoek gegaan naar een recept en gaan testen. Ondertussen maak ik dit zó vaak! En voor 1 euro heb je nu minimaal 6 pita’s.

Makkelijk

Het is eigenlijk zo makkelijk om deze Griekse pita zelf te maken en gelukkig maar dus! Je moet enkel het deeg even goed kneden, dan laten rijzen en opbollen en vervolgens bak je de pita’s stuk voor stuk in een koekenpan.

In het recept zeg ik dat je het deeg moet kneden tot elastisch. Dit houdt in dat je het deeg ver kunt uitrekken zonder dat het scheurt. Houd er rekening mee dat het met een keukenmachine al meerdere minuten kneden is! Een goede aanduiding van wanneer het deeg goed gekneed is, is als je geen duidelijke structuur meer ziet. Het is dus een gladde bol.

Het deeg is in het begin erg plakkerig, probeer (dit is vooral wanneer je met de hand kneed) geen bloem toe te voegen, maar ga gewoon door met kneden. Door het kneden ontwikkelen de gluten en in de tussentijd neemt de bloem het water goed op. De plakkerigheid neemt af wanneer het deeg goed gekneed is.

Het kan bijna niet mis gaan! Ik vind het altijd lekker om ze op het einde nog even extra op smaak te brengen met zout en oregano.

Zelfgemaakt is bijna altijd beter

Deze Griekse pita zijn zo lekker fluffy, heerlijk. Zelfs als je ze wel kon krijgen in de supermarkt, dan weet ik zeker dat ze nooit zo lekker kunnen worden als deze zelfgemaakte. 

Veelzijdig

Ik maak deze Griekse pita’s dus heel erg vaak en dat is omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Ik serveer ze bij dips, zoals tzatziki of hummus of ik maak er een pita gyros van met mijn zelfgemaakte gyros marinade. Wat ook heel erg lekker is als je een vegetatische maaltijd wil maken, is met gegrilde halloumi, tomaat en pesto. Echt de moeite waard om ook een keer te proberen! Met leftover gyros kan je dan weer deze ovenschoten van gyros in een metaxasaus maken.

Ik kon het trouwens niet laten om zo’n gyros grill te kopen, je weet wel.. zo’n spit. Wel een mini variant hoor. Benieuwd wat mijn mening daarover is? Bekijk dan onderstaand filmpje. Daarin laat ik ook zien hoe ik de pita’s maak.

Ik heb de variant met halloumi een aantal keer in Santorini gegeten en sindsdien maak ik deze versie ook geregeld. Als het aan mij ligt dan eten we elke dag wel Grieks!

Goed in te vriezen

Ik maak vaak meteen 6 pita’s want je kan ze allemaal afbakken en degene die je niet meteen eet kan je invriezen. Ontdooi en verwarm nog even in de pan voordat je ze dan opdient. Soms heb ik echter geen zin om 8 pita’s te bakken, je moet ze toch stuk voor stuk bakken, en dan halveer ik dit recept. Werkt natuurlijk ook prima!

Wil je grotere pita’s voor bijvoorbeeld een pita gyros, dan raad ik je aan in plaats van 8 6 pita’s te maken.

Griekse pita halloumi met coleslaw
Pin recept
Recept afdrukken
4.50 van 6 stemmen

Griekse pita

Griekse pita
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Porties: 6

Ingrediënten

  • 7 gram gedroogde gist
  • 240 gram lauwwarm water
  • 350 gram patentbloem
  • 15 gram olijfolie
  • 7 gram zout

Instructies

  • Meng het water met de gist, de bloem, olijfolie en zout. Kneed tot een soepel deeg (5 a 8 minuten in keukenmachine op stand 4). Dek af en laat rijzen tot verdubbeld. Hhoud er rekening mee met dat dit ongeveer een uur duurt als het binnen rond de 21 graden is.
  • Bebloem het aanrecht en maak 6 gelijke porties. Bol elke portie op tot een bolletje door alle zijkanten naar binnen te vouwen tot je deeg eruit ziet als een soort mozzarella bal. Dan op een niet bebloemd aanrecht draai je het bolletje om zodat de naadkant naar beneden zit en rol je het deeg in je hand over het aanrecht. Zo staat het deeg strak en sluit de naad zich aan de onderkant.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan op halfhoog vuur. Rol/rek het eerste bolletje, daar hebben de gluten kunnen ontspannen (dan is deeg makkelijker uit te rekken) tot een pita van ongeveer 20cm. Bak aan beide kanten in de koekenpan tot goudbruin. Houd de pan in de gaten, kan zijn dat je het vuur laag moet zetten na een paar pita's omdat de pan te heet wordt.
  • Herhaal dit met de rest breng als laatste de pita's extra op smaak met oregano en en wat zout.