Griekse mosselen

Griekse mosselen: Midia saganaki

Waar Bart meer is van de klassieke versie, hou ik meer van deze Griekse mosselen. Heerlijk in een tomatensaus met feta. Denk je nu ‘dat klinkt bekend’, dan zou dat kunnen kloppen. Dit gerecht heet midia saganaki en lijkt heel veel op deze garides saganaki. Dit is bijna hetzelfde gerecht, maar dan met garnalen.

Griekse mosselen

We stomen de mosselen eerst gaar voordat we ze mengen in de tomatensaus. Dit omdat er uit mosselen heel veel vocht komt tijdens het stomen, omdat de schelpen open gaan staan natuurlijk, en we dat niet in de saus willen. De saus willen we lekker dik houden.

Het is een beetje vroeg voor mosselen, maar de eerste hangcultuur mosselen zijn alweer te koop dus ik kon het niet laten om dit te maken. Had er al weken trek in.

Griekse mosselen

Knoflookbrood

Serveer bij de mosselen zelfgemaakt knoflookbrood. Ik heb een stokbroodje gekocht bij de supermarkt en dit in plakken gesneden. Boter gesmolten en hier knoflook aan toegevoegd (de hoeveelheid is afhankelijk van hoeveel je maakt natuurlijk), het brood hiermee ingesmeerd en toen gebakken in een koekenpan tot goudbruin en krokant.

Zelf heb ik er geen sausjes bij geserveerd, maar een tzatziki past hier heel goed bij!

Griekse mosselen

Griekse mosselen
Bereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de mosselen

  • 2 kilo mosselen, schoongemaakt en uitgezocht
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • scheut witte wijn

Voor de tomatensaus

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1/2 ui, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes in saus
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el peterselie
  • 100 gram feta
  • peper en zout
  • verse peterselie

Instructies

  • Voor de saus verhit de zonnebloemolie en fruit de ui met de knoflook. Voeg de tomatenblokjes toe, paprikapoeder, peterselie en breng op smaak met peper en zout. Laat dit 20 minuten pruttelen op laag vuur om de saus in te koken.
  • Verhit in de tussentijd voor de mosselen de zonnebloemolie in een hoge pan en fruit kort de knoflook. Voeg een scheut witte wijn toe en direct de mosselen. Laat de mosselen een paar minuten met de deksel op de pan gaar stomen. De mosselen zijn gaar wanneer de schelpen open staan.
  • Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken en voeg aan de tomatensaus toe. Meng goed. Voeg de feta toe en meng nogmaals goed.
  • Garneer met verse peterselie en serveer met knoflookbrood, tzatziki of friet.

Notities

Maak de mosselen schoon in koud water. Gooi alle mosselen die kapot zijn of open blijven staan weg. Gooi ook na het koken alle mosselen die niet open zijn weg. Dit zijn dood/bedorven en kan je heel ziek van worden. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch