garnalen saganaki
Avondeten,  Koolhydraatarm

Garnalen Saganaki

Met dit koude weer moeten we de zon en vakantie zelf maar een beetje creëren, toch?! Dit Griekse gerecht is echt een favoriet bij mij en ik moet zeggen dat ik het recept heb geperfectioneerd 😀 Saganaki betekent trouwens gewoon de bereidingswijze, een saganaki pan. Ik heb hier een ‘sheetpan’ pan gebruikt omdat het gerecht in de oven in moet.

Veelzijdig

Het fijne van dit gerecht is, behalve dan dat het heerlijk is, dat het zo veelzijdig is. Je kan makkelijk ingrediënten vervangen als je die lekkerder vindt. Je kan het zelfs vegetarisch maken als je de gamba’s weglaat en de feta vervangt met vega geitenkaas. Geloof mij, het tomaten/groente mengsel is van zichzelf echt al smakelijk genoeg. Zeker met wat brood en tzatziki erbij! Klik hier voor het recept van de tzatziki.

Makkelijk

Verder is dit een heel handig gerecht met diners. Het is namelijk zo makkelijk om te maken en het hoeft ook niet lang in de oven. Voor dit gerecht adviseer ik om de rauwe diepvriesgarnalen te halen, deze gebruik ik altijd. Ontdooi de garnalen met koud water, pel ze en dep ze dan héél goed droog. Op deze manier krijg je die vlezige structuur.

Recept voor 4 personen:

  • 450 gram gepelde en schoongemaakte gamba’s
  • 2 blikken tomatenblokjes in saus
  • 2 grote uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 el peterselie
  • peper en zout
  • 200 gram feta
  • 1 citroen
  • extra verse peterselie

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snipper de uien, snij de paprika’s in kleine blokjes en snij de knoflook fijn. Meng dit samen met de kruiden in je pan (die dus geschikt is om de oven in te gaan) samen met de tomatenblokjes in blik. Gooi gewoon alles in de pan en roer door! Makkelijk he 🙂 (let op: de groenten houden nog een bite als je het op deze manier doet. Wil je de groenten zachter hebben, fruit het dan eerst aan met wat olie)

3. Verkruimel de helft van de feta over je mengsel en doe ongeveer de helft van de garnalen erbij, roer ook dit weer door.

4. Leg de overige garnalen op je mengsel en verkruimel je feta daar weer overheen. Dit is voor de smaak natuurlijk helemaal niet belangrijk, maar het ziet er straks wel mooi uit!

5. Bak dit een kwartiertje af in de oven. De garnalen moeten diep roze zijn, dan weet je dat ze gaar zijn.

6. Leg nog wat plakjes citroen erop en wat verse peterselie als garnering.

Heerlijk met vers brood en tzatziki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.