Zelf brood bakken is veel makkelijker dan je misschien wel denkt. Je vraagt je bijna af waarom zoveel mensen op zaterdagochtend vers brood halen bij de bakker terwijl je in dezelfde tijd ook zelf een broodje kan bakken. Oke oke, dan neem ik opstaan, koffie drinken, douchen, aankleden en naar de bakker gaan wel mee qua tijd in dit verhaal, maar toch! Nu verkies ik altijd alles homemade boven gekocht, maar misschien jij ook wel na het proberen van dit recept!
Gistbrood versus zuurdesembrood
Ik heb ook een recept voor zuurdesembrood, klik hier, maar dat duurt een stuk langer om klaar te maken. Met zuurdesem maak je namelijk je eigen gist van bloem en water, maar dat proces zelf duurt al zo’n 2 weken en het rijzen van het brood duurt met zuurdesem ook een stuk langer. Ik maak dit omdat ik zuurdesem het allerlekkerste brood vind en het deze tijd en moeite dus waard vind, maar ik kan heel goed begrijpen dat dit iedereen hier tijd voor heeft of zin in heeft.
In dit recept gebruik ik gedroogde gist, dat kan je gewoon in de supermarkt kopen. Met gedroogde gist moet je er altijd even op letten dat je het mengt met lauwwarm water of melk om zo je gist actief te krijgen. Verder rijst je brood véél sneller met deze gist. Denk aan een uurtje in plaats van 12 uur. Nu heb je met dit brood niet zo’n typische zuurdesem lichtzure smaak, maar je hebt nog wel steeds zo’n heerlijke knapperige korst en lekker fluffy brood.
Gietijzeren pan
Ik zelf bak mijn brood altijd in een gietijzeren pan. De pan zorgt voor stoom waardoor het brood tijdens het bakken nog kan uitzetten, dit zorgt voor een heerlijk licht brood. Als je geen gietijzeren pan hebt dan moet je op een andere manier brood creeëren. Wanneer je een stoomoven hebt is dat makkelijk, maar zonder stoomoven is het iets moeilijker. Je kan een braadslede mee voorverwarmen in de oven en hier, nadat je het deeg in de oven hebt geschoven, kokend water indoen. Pas op, dat spettert. Doe dan snel de ovendeur dicht zodat de stoom niet ontsnapt. Mijn ervaring is dat dit minder goed werkt dan een gietijzeren pan.
Wit brood
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 330 ml lauwwarm water
- 10 gram zout
- 7 gram gist
Instructies
- Meng het bloem met 300 ml water (de 30 ml houden we even achter de hand) tot een samenhangend deeg. Dek de kom af en laat dit 30 minuten staan (autolyse, is om de gluten te versterken)
- Meng de 30 ml water met de gist, klop door met een vork totdat de gist opgelost is. Voeg toe aan het deeg en kneed door. Voeg dan het zout toe en kneed door totdat het deeg soepel is en uitrekt wanneer je een stukje pakt. Als het scheurt moet je verder kneden, dan zijn de gluten nog niet genoeg ontwikkeld.
- Vorm van je deeg een bol, leg in een kom, dek af en laat een uur rijzen, of totdat het deeg duidelijk in formaat gegroeid is.
- Haal je deeg voorzichtig uit de kom en vouw alle 4 de zijkanten terug neer het midden. Draai je bol om zodat de vouwnaad aan de onderkant zit en schuif dan voorzichtig heen en weer over het aanrechtblad totdat er een mooie strakke bol gevormd is. Doe dit weer terug in de kom met de naad kant naar boven (dus de bovenkant van je brood straks naar beneden), dek af en laat nog een uur rijzen of tot wanneer, als je het deeg indruk, het deeg langzaam terugveert maar niet helemaal zodat er nog een deukje achterblijft. Dit is het teken dat je deeg genoeg heeft gerezen en klaar is om te bakken.
- Verwarm de oven mét pan voor op 250 graden (of zo heet als je oven gaat). Omdat de pan straks bloedheet is als we ons deeg erin doen krijg je meteen dat stomende effect dat we willen.
- ls je oven en pan voorverwarmd zijn leg dan het deeg met de naadkant naar beneden voorzichtig op een vel pakpapier. Je kan nu het deeg insnijden, dit zorgt ervoor dat als je brood nog gaat rijzen, hij op deze plekken zal uitzetten. Op deze manier heb je dus controle over hoe je brood eruit zal komen te zien. Als je een denkbeeldige lijn aan de bovenkant van je deeg bedenkt snij ik mijn deeg meestal naast deze lijn aan beide kanten in, doe dit ongeveer 4 mm diep.
- Haal je pan uit de oven en laat je bakpapier met deeg er voorzichtig inzakken, let wel op dat je pan nu echt heel heet is dus. Doe de deksel er weer op en zet 15 minuten in de oven.
- Na de 15 minuten haal je de deksel eraf en bak je het brood voor nog eens 15 minuten zodat de korst mooi bruin is.
- Laat helemaal afkoelen voordat je het brood snijdt.
Henk zegt:
Hallo Claudia,
Zou het kunnen zijn dat je het recept onlangs hebt veranderd?
Groeten Henk
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Henk,
De ingrediënten heb ik niet veranderd, de bereidingswijze alleen iets. Ik heb een autolyse periode toegevoegd, dit zorgt voor sterkere gluten en een luchtigere binnenkant. Je zou dit ook kunnen overslaan als je wil en direct alles mengen/kneden en vanaf de 1e rijs het recept oppakken.
Groeten,
Claudia
Henk zegt:
Hoi Claudia,
Bedankt voor de uitleg! Ik heb een aantal keer je vorige recept gebakken en was een groot succes, maar zal de nieuwe autolyse ook eens gaan uitproberen, ben benieuwd!
Groeten, Henk
foodfromclaudnine zegt:
Ben benieuwd wat jouw ervaring is, laat je het weten?!
ron genemans zegt:
Hallo Claudia, als je het deeg langer laat rijzen word het brood dan luchtiger.
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Ron,
Een meer open kruimel kan je krijgen door langere fermentatie samen met wat meer water gebruiken. Je kunt niet dit recept gebruiken en dan langer laten staan, de kans op overrijs is dan aanzienlijk. Ik heb een recept voor een gist brood met een meer open kruimel, die kan je dan het beste volgen!
https://foodfromclaudnine.nl/wit-brood-open-kruim/
Geke zegt:
Hoe lang en warm moet het in de oven als je geen gietijzeren pan hebt? 🙂
foodfromclaudnine zegt:
Hoi, bakken totdat het brood lekker bruin is en hol als je aan de onderkant klopt. Reken op 20 a 30 minuten. Probeer wel op een andere manier stoom toe te voegen, anders krijg je een heel compact brood!
Succes.
Iris zegt:
Hi,
Super leuk recept! Wil het graag proberen met een stoomoven.
Wat zijn daar de instructies van en moet dit dan ook in een pan?
Dankjewel!
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Iris,
Met een stoomoven heb je geen gietijzeren pan nodig (al ken ik mensen die alsnog met een gietijzeren pan bakken omdat ze daar betere resultaten mee hebben), zet de eerste 15 minuten stoom op maximaal (hoe meer hoe beter) en daarna verder bakken zonder stoom.
Groetjes,
Claudia
Sanne zegt:
Hoi Claudia,
Welk formaat gietijzeren pan is het beste voor je broodrecepten? Ik heb er twee staan maar weet niet goed welk formaat ik het beste kan gebruiken voor deze (en de anderen uit het boek).
foodfromclaudnine zegt:
Hi Sanne,
Ik heb zelf een ronde van 24cm en een ovale van 27 cm. Is afhankelijk van hoe groot je rijsmandje is, liefst is je pan een paar cm groter al mag nog groter altijd (kleiner kan natuurlijk niet). Als het deeg goed en strak gevormd is heb je de pan niet nodig om het deeg omhoog te houden, daarom is groter prima. Mijn rijsmandjes zijn trouwens 20 cm (rond) en 21 cm (ovaal).
Succes!