georgische pizza

Georgian pizza - Khachapuri

Wij zijn, heel kort, even in Georgië geweest maar khachapuri heb ik daar nooit gegeten. Toen ik een tijdje terug tiropita had gemaakt kreeg ik een reactie van een Armeense vriend dat ik dit gerecht écht een keer moest maken.

Georgian pizza

Laten we het maar even Georgische pizza noemen, khachapuri is misschien wat lastig te onthouden. Dit wordt vaak als ontbijt gegeten met een eidooier en een klontje boter erbij.

De basis is kaas, veel kaas, maar je kan verder uitpakken natuurlijk. Je kunt er bijvoorbeeld spinazie of kruiden doorheen doen. Ook lekker is na het bakken wat chilivlokken erop.

Ik heb hier mini’s gemaakt, precies genoeg voor 1 persoon. Daarnaast heb ik de korst ook gevuld met kaas, want hoe meer kaas hoe beter in mijn wereld. Je rolt of rekt het deeg uit tot een ovaal daarna verdeel je wat vulling over de boven en onderkant, rek je het deeg uit over de vulling heen en duw het vast. De uiteindes draai je totdat je die kenmerkende kano vorm hebt. Vul daarna met meer kaas.

Ik ben aan het testen geweest en ik vind het lekkerder om een niet te verrijkt deeg te gebruiken zodat je nog een beetje een crunchy brooddeeg hebt ipv heel zacht. De vulling is al zacht dus vond ik het fijner om iets meer contrast met het brood te hebben. Belangrijk voor het ontwikkelen van de gluten is dat je het deeg goed kneed, of laat kneden, totdat het een soepel deeg is zonder structuur. Het moet dus een glad bolletje zijn. Hou er rekening mee dat dit in een keukenmachine al 10 minuten kan duren, dus met de hand ben je nog langer bezig.

Georgian pizza

Georgian pizza
cooking time20 min
total cooking time2 uur 20 min
servings: 5

Ingredients

for the dough

  • 160 grams lukewarm water
  • 3 grams dry instant yeast
  • 250 grams type 00 flour
  • 10 grams olive oil
  • 5 grams salt

for the filling

  • 2 balls of mozzarella, geraspt en drooggedept
  • 200 grams feta, crumbeled
  • 50 ml milk
  • pepper

further

  • 5 eggyolks
  • 5 klontjes roomboter

Instructions

  • Meng het water en de gist, voeg de bloem en olijfolie toe en meng tot een samenhangend deeg. Voeg dan het zout toe en kneed tot een soepel deeg zonder structuur (dus een gladde bol). Hou er rekening mee dat dit in een keukenmachine wel 10 minuten kan duren, dus met de hand nog langer.
  • Dek het deeg af en laat rijzen tot verdubbeld. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis, houd rekening met minimaal een uur (tenzij het toevallig net 30 graden is terwijl je dit maakt)
  • Verdeel het deeg in 5 porties en vorm van elke portie een bolletje. Dit kan je doen door de zijkanten van het deeg naar binnen te vouwen (bebloem de onderkant van het deeg zodat het niet plakt aan het aanrecht, maar niet de bovenkant van het deeg omdat het deeg dan niet meer aan zichzelf blijft plakken), het deeg om te keren en dan je hand erop te leggen en te rollen over het niet bebloemde aanrecht. Door de wrijving ontstaat er nu een mooie bol. Bebloem een apart stukje aanrecht en leg de bollen daar apart. Laat 30 minuten rusten.
  • Verwarm intussen de oven voor op 250 graden (boven- en onderwarmte) met een bakplaat omgedraaid in de oven (hier schuiven we straks snel de khachapuri op).
  • Maak intussen ook de vulling. Dep de mozzarella goed droog en rasp. Verkruimel de feta en voeg toe aan de mozzarella. Voeg nu ook de melk toe en kneed met je hand zodat het een zoveel mogelijke homogene massa wordt. Breng op smaak met peper.
  • Leg een grote snijplank of een andere bakplaat klaar met een vel bakpapier erop. Dit gebruiken we straks om de khachapuri met bakpapier zo in de oven op de voorverwarmde bakplaat te schuiven. We doen het op deze manier omdat we de oven en de voorverwarmde bakplaat zo heet mogelijk willen houden.
  • Rol of vorm het eerste bolletje tot een ovaal en verdeel wat vulling over de boven en onderkant. Vouw het randje van het deeg over de vulling en draai de zijkanten samen zodat je die typische kano vorm hebt (foto's hierboven). Leg op het bakpapier en herhaal met de rest.
  • Verdeel de rest van de vulling in de 5 khachapuri.
  • Schuif het bakpapier met de khachapuri erop op de voorverwarmde bakplaat en bak 13 minuten.
  • Haal uit de oven en leg op elke khachapuri een eidooier. Doe nu nog 2 minuten terug in de oven.
  • Haal uit de oven en leg een blokje roomboter op elke khachapuri. Serveer direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish