Tiropita

Tiropita – heerlijke Griekse filodeeg broodjes met feta

Wanneer wij in Griekenland zijn, dat is zo vaak mogelijk, halen wij meestal ontbijt bij een bakker. Ik neem standaard, dat gaat ook gewoon niet vervelen in die twee weken, een tiropita. Dat is een filodeeg broodje gevuld met feta.

Tiropita

De betekenis van tiropita is ook letterlijk kaasbroodje. Tyri is kaas en pita is broodje. Dus ja, dit is een recept voor een simpel kaasbroodje, maar lekker is ie wel! Je kan driehoekjes maken net als ik, maar je kan ook een ovenschaal vullen met filodeeg, het kaasmengsel erin doen en weer afdekken met filodeeg. Dan kan je punten snijden. Ik vond dit er wel leuk uit zien!

3 soorten kaas

Hier gaat uiteraard feta in, maar ook ricotta en parmezaanse kaas. Die laatste twee klinken niet super Grieks, maar dit is een vervanging voor Griekse kazen die hier slecht te verkrijgen zijn. Het resultaat is nog steeds fantastisch dus geen zorgen.

Filodeeg

Ik heb hier voor het gemak gebruik gemaakt van kant en klare filodeeg, maar je kan het natuurlijk ook zelf maken. Klik hier voor het recept!

tiropita

Tiropita

Filodeeg broodje gevuld met feta
Bereidingstijd20 min
Totale tijd35 min
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 pak filodeeg a 10 vellen
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 150 gram feta
  • 100 gram ricotta
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 1 el dille
  • 50 gram boter , gesmolten
  • optioneel: sesamzaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de feta met de ricotta, parmezaanse kaas, Griekse yoghurt en dille. Prak goed fijn totdat het een smeuige massa is.
  • Pak een vel filodeeg, smeer licht in met boter en snij in 3 stroken. De vellen die ik had gekocht waaren in 3 gevouwen dus kon ze direct op de vouwnaad in 3 stroken snijden.
  • Leg een eetlepel kaasmengsel onderaan een strook. Vouw het linkerpuntje over de kaas geen naar rechts. Vouw vervolgens dit geheel weer naar links zodat je een driehoek hebt. Blijf doorvouwen totdat de strook opgevouwen is. Herhaal bij de overige stroken.
  • Leg alle driehoekjes op een bakplaat, smeer nogmaals in met wat gesmolten boter en besprekkel met sesamzaadjes (optioneel).
  • Bak ze in 20 af totdat ze mooi goudbruin zijn.

Notities

Je kan er dus ook voor kiezen alles in een ovenschaal te doen. Begin dan met 5 vellen filodeeg aan de onderkant (smeer wel elke laag in met boter, dit zorgt voor knapperige laagjes), dan het kaasmengsel, dan weer 5 vellen filodeeg erbovenop (smeer ook deze in met boter), smeer de bovenkant in met boter en bak af totdat het filodeeg mooi goudbruin is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch