Georgische pizza

Georgische pizza – Khachapuri

Wij zijn, heel kort, even in Georgië geweest maar khachapuri heb ik daar nooit gegeten. Ik heb een paar weken terug tiropita gemaakt en toen kreeg ik een reactie van een Armeense vriend dat ik dit gerecht écht een keer moest maken.

Georgische pizza

Laten we het zo maar even noemen, khachapuri is misschien wat lastig te onthouden. Dit wordt vaak als ontbijt gegeten met of een heel ei erbovenop, of zoals bij mij een eidooier en vaak ook nog een klontje boter erbij.

De basis is kaas, veel kaas, maar je kan verder uitpakken natuurlijk. Zo heb ik wat spinazie erdoorheen gedaan, maar wat plakjes tomaat lijkt me ook lekker.

Georgische pizza

Georgische pizza met verschillende soorten kaas en spinazie
Bereidingstijd20 min
Totale tijd2 uur 20 min
Porties: 4

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 145 gram melk
  • 225 gram water op kamertemperatuur
  • 1 zakje droge gist
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker
  • 1 el olie
  • 200 gram feta, verkruimeld
  • 200 gram geraspte mozzarella
  • 200 gram geraspte belegen kaas
  • 200 gram fijngehakte spinazie
  • 4 eidooiers
  • 1 opgelklopt ei

Instructies

  • Meng de gist en de suiker met het water en laat even staan totdat het begint te schuimen.
  • Meng het zout door de bloem, voeg dan melk, olie en gistwater toe en kneed totdat je een soepel deeg hebt.
  • Dek de kom met het deeg af en laat op een warme plek ongeveer 1.5 rijzen totdat het verdubbeld is in formaat.
  • Ondertussen meng je alvast de feta met de mozzarella en belegen kaas samen met de spinazie.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Rol elk deel uit tot een ovaal en rol de zijkanten weer iets terug zodat dit wat dikker is (je wil niet dat de kaas eruit loopt tijdens het bakken). Knijp de uiteinden samen zodat je een mooie bootvorm hebt.
  • Leg dit voorzichtig op een bakplaat met bakpapier. Verdeel het kaasmengsel over elke pizza, smeer de randjes van het deeg in met opgeklopt ei en bak ze vervolgens 20 minuten af.
  • Haal de pizza's uit de oven en leg op elke direct 1 eidooer. De bedoeling is dat je de eidooier mengt met de kaas zodat het een heerlijke smeuig geheel wordt. Je kan er ook voor kiezen om een heel ei erop te doen, Bak je pizza dan 15 minuten, ei erop en dan nog eens zo'n 7 minuten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch