Er zijn momenten dat je je starter misschien wilt laten drogen. Wanneer? Nou, bijvoorbeeld wanneer je een lange tijd weg bent en je niet voor je starter kunt zorgen. Ik wilde mijn starter drogen omdat ik iemand een beetje wilde opsturen. Een levende starter is lastig via de post te versturen en als het per ongeluk een paar dagen later aankomt is ie misschien al dood.
Drogen van je starter
Het is eigenlijk heel simpel. Voed je starter zoals altijd en wanneer deze op zijn actiefst is (na z’n 5 a 8 uur) neem je er een beetje van en smeer je dit zo dun mogelijk uit op een vel bakpapier. Dit laat je onafgedekt staan totdat het helemaal is ingedroogd. Bij mij duurde het 24 uur, maar dat is afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis en hoe dun je het hebt uitgesmeerd. Breek de starter op in kleine stukjes zodat het makkelijk te bewaren is. Je kunt het gewoon letterlijk fijnmalen met de muis van je hand.
Hoe je starter weer tot leven wekken
Maar dan nu het belangrijkst. Hoe krijg je je starter weer actief. Ik heb zakjes van 15 gram starter. Dit doe je in een glazen pot met 15 gram water (1:1 starter water ratio). Laat dit 30 minuten staan, totdat de starter is opgelost en roer dan door.
Je hebt nu een totaal gewicht van 30 gram. Voeg vervolgens 30 gram bloem en 30 gram water toe, roer door en laat dit 24 uur op kamertemperatuur staan.
Vanaf dit punt kun je de gewone 1:1:1 ratio aanhouden. De volgende dag neem je bijvoorbeeld 75 gram starter (een deel van het water verdampt dus je hebt na 24 uur geen 90 gram meer) en dit voed je dan met 75 gram water en 75 gram bloem. De dag erna kun je 100 gram starter voeden met 100 gram water en 100 gram bloem. Ik vind zelf 100 gram van alle drie fijn om aan te houden omdat ik dan én genoeg starter heb om een brood mee te bakken en precies 100 gram overhoud om verder te voeden.
Het kan een paar dagen duren voordat je starter weer lekker actief is.
Vercammen johan zegt:
Beste, kan je dat ook invriezen na drogen? Gr johan.
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Johan,
Zou dat niet doen want dan komt er weer vocht bij. Het is ook niet nodig, je kunt het gedroogd extreem lang bewaren.
groetjes,
Claudia
Paulien zegt:
Hoe bewaar jij de gedroogde desem? In een zakje schrijf je. Is dat dan buiten de koeling houdbaar?
foodfromclaudnine zegt:
Ja of in een zakje of een potje. Buiten de koelkast inderdaad, in de koelkast heb je kans dat er misschien weer vocht bij komt en dat wil je niet. Het is heel erg lang houdbaar omdat het gedroogd is. Heb het getest door een zakje dat ik al maanden had liggen weer op te wekken en die was in 2 a 3 dagen actief en klaar om mee te bakken.
Astrid zegt:
Als je dan op 100 zit. Moet je dan nog steeds desem eruit halen om op de 100 te blijven?
Ik ben er even een tijdje uit wbt het desem proces
foodfromclaudnine zegt:
Hi Astrid,
Als je in totaal op 100 zit weer, dan neem je 100 gram stater en voed je deze met 100 gram water en 100 gram bloem (dus 300 gram in totaal). Ik doe het meestal in een kommetje, dan spoel ik mijn pot even snel om (probeer eerst zoveel mogelijk eruit te halen en weg te gooien) en dan gaat de nieuw gevoede starter weer in de pot.
Je hoeft niet perse 100 gram aan te houden, als de verhouding maar 1:1:1 is, maar met mijn zuurdesemrecept vind ik 100 gram/100 gram/100 gram het fijnst werken.
Succes!
Heleen Rentenaar zegt:
Hallo Claudia, hoe weet ik of de starter actief is en wanneer kan ik er dan een brood van bakken ?
Groetjes Heleen