Er zijn momenten dat je je starter misschien wilt laten drogen. Wanneer? Nou, bijvoorbeeld wanneer je een lange tijd weg bent en je niet voor je starter kunt zorgen. Ik wilde mijn starter drogen omdat ik iemand een beetje wilde opsturen. Een levende starter is lastig via de post te versturen en als het per ongeluk een paar dagen later aankomt is ie misschien al dood.

Drogen van je starter

Het is eigenlijk heel simpel. Voed je starter zoals altijd en wanneer deze op zijn actiefst is (na z’n 5 a 8 uur) neem je er een beetje van en smeer je dit zo dun mogelijk uit op een vel bakpapier. Dit laat je onafgedekt staan totdat het helemaal is ingedroogd. Bij mij duurde het 24 uur, maar dat is afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis en hoe dun je het hebt uitgesmeerd. Breek de starter op in kleine stukjes zodat het makkelijk te bewaren is. Je kunt het gewoon letterlijk fijnmalen met de muis van je hand.

Hoe je starter weer tot leven wekken

Maar dan nu het belangrijkst. Hoe krijg je je starter weer actief. Ik heb zakjes van 15 gram starter. Dit doe je in een glazen pot met 15 gram water (1:1 starter water ratio). Laat dit 30 minuten staan, totdat de starter is opgelost en roer dan door.

Je hebt nu een totaal gewicht van 30 gram. Voeg vervolgens 30 gram bloem en 30 gram water toe, roer door en laat dit 24 uur op kamertemperatuur staan.

Vanaf dit punt kun je de gewone 1:1:1 ratio aanhouden. De volgende dag neem je bijvoorbeeld 75 gram starter (een deel van het water verdampt dus je hebt na 24 uur geen 90 gram meer) en dit voed je dan met 75 gram water en 75 gram bloem. De dag erna kun je 100 gram starter voeden met 100 gram water en 100 gram bloem. Ik vind zelf 100 gram van alle drie fijn om aan te houden omdat ik dan én genoeg starter heb om een brood mee te bakken en precies 100 gram overhoud om verder te voeden.

Het kan een paar dagen duren voordat je starter weer lekker actief is.