Als je aan mij vraagt wat de ultieme lunch is, dan zeg ik een croque Madame. Dit is een soort luxe tosti met bechamelsaus en een gebakken ei. Voor mij is daarnaast de kaas het belangrijkste onderdeel. Je hebt namelijk een goede Gruyère nodig zoals de KALTBACH Le Gruyère AOP. Gruyere is een zoetige en notige kaas en die smaak is voor mij onmisbaar in een goede croque monsieur of madame.

Croque Madame

Er zijn veel verschillende variaties van een croque monsieur en croque madame te vinden. Soms met bechamel, soms zonder. Het is ook afhankelijk van of je in Frankrijk of België bent. Ik ga toch altijd voor de Franse variant, dus met bechamel en dan het liefst ook met een gebakken ei. Zelf maken is wat dat betreft veiliger, dan weet je tenminste zeker dat je het juiste gerecht krijgt. Zo heb ik eens in België een croque monsieur besteld en kreeg ik een gewone tosti. Ook lekker, maar niet wat ik had verwacht.

Gruyère

Fun fact, de KALTBACH Le Gruyère AOP wordt 12 maanden in zandstenen grotten geproduceerd. Hierdoor krijgt de kaas een fruitige scherpte, fijne zoutkristallen en echt een unieke smaak. En een AOP kaas betekent dat hij een beschermde oorsprong heeft en alleen in Zwitserland op een bepaalde wijze gemaakt mag worden.

Croque Madame
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Croque madame

Croque madame
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

  • 4 sneeen wit brood
  • 4 plakken ham (naar keuze)
  • 150 gram KALTBACH Le Gruyère AOP,geraspt

Voor de bechamelsaus

  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 15 gram bloem
  • 170 ml volle melk
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Verhit voor de bechamel de boter in een steelpan. Wanneer de boter gesmolten is, voeg de bloem toe en roer een minuutje door. Dit is zodat de bloem kan garen.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer tussendoor goed zodat er geen klontjes in zit. Laat al roerend op laag vuur staan totdat je een dikke saus hebt en breng dan op smaak met zout. Is je saus te dun, neem dan meer tijden laat verder inkoken. Je wilt echt een dikkere saus want je wil niet dat dit zo van het brood afloopt.
  • Beleg 2 sneeën brood met 2 el van de bechamelsaus,  de plakjes ham en de helft van de kaas. Bedek met de andere boterham.
  • Verdeel hierop een ruime hoeveelheid bechamel en verdeel dan de rest van de geraspte kaas hier overheen.
  • Bak zo'n 15 tot 20 minuten af in de oven, totdat de kaas gesmolten is en de bovenkant goudbruin is. Mocht je kaas niet goudbruin worden, zet dan op het einde kort de grill aan maar blijf erbij. Het kan dan snel gaan en je wil niet dat de kaas hard bakt.
  • Serveer je croque direct uit de oven, met een gebakken eitje.

Notities

Mocht je kaas niet goudbruin worden, zet dan op het einde kort de grill aan maar blijf erbij. Het kan dan snel gaan en je wil niet dat de kaas hard bakt.

Dit bericht is in samenwerking met Swiss Cheese Marketing.