Croque monsieur

Croque Monsieur

De beroemde croque monsieur, wie houdt er niet van? Ook, what’s not to love? Brood, kaas, ham, bechamel. Kan niet mis gaan.

Croque monsieur

Oke, ham, kaas (gruyere is traditioneel) en bechamel. Wanneer je in België een croque monsieur bestelt krijg je trouwens een gewone tosti, die anti climax heb ik zelf ook een keer meegemaakt. Kennelijk is de versie met bechamel daar dan weer niet bekend. De croque madame is met een gebakken eitje erop, geloof me dit is heerlijk! Maar pas wel op als je van de bechamellaag houdt, deze zit er niet standaard bij als je een Madame bestelt. Zo verwarrend he. De oplossing is gewoon lekker zelf maken, dan weet je zeker dat ie is zoals je wil.

Brood

Ik ben normaal een groot fan van altijd zuurdesem gebruiken, maar met deze is het juist lekker als je een iets zachter brood met een iets meer dichte kruimel gebruikt. Normaal wit brood dus!

Kaas

Je kunt natuurlijk elke soort kaas gebruiken die je lekker vindt of die je in huis hebt. Traditioneel wordt een gruyère gebruikt, maar je elke kaas die licht pittig is en goed smelt werkt. Rasp wel zelf je kaas voor de bovenste laag. Ik heb gemerkt dat voorgeraspte kaas vaak minder lekker smelt (zouden ze de harde korst-stukjes gebruiken voor de zakjes geraspte kaas?).

Bechamel

Het klinkt misschien een beetje fancy, maar bechamelsaus is niets meer dan boter met bloem en melk. Je voegt de melk beetje bij beetje toe zodat er en geen klontjes in zitten en je een dikke saus hebt. Je gebruikt bechamel onder andere in een lasagne. Of tenminste, ik wel altijd.

Croque monsieur
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Croque monsieur

Croque monsieur
Bereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Porties: 2

Ingrediënten

  • 4 sneeen wit brood
  • 2 plakken ham (naar keuze)
  • 150 gram gruyère, geraspt
  • optioneel: wat mosterd, een gebakken ei, kiemen

Voor de bechamelsaus

  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 15 gram bloem
  • 170 ml volle melk
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
  • Verhit voor de bechamel de boter in een steelpan. Wanneer de boter gesmolten is, voeg de bloem toe en roer een minuutje door. Dit is zodat de bloem kan garen.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer tussendoor goed zodat er geen klontjes in zit. Laat al roerend op laag vuur staan totdat je een dikke saus hebt. Is je saus te dun, neem dan meer tijd en laat verder inkoken. Je wilt echt een dikkere saus want je wil niet dat dit zo van het brood afloopt.
  • Beleg 2 sneeën brood met (optioneel eerst een beetje mosterd) ham en 2/3 van alle geraspte kaas. Verdeel 2 a 3 eetlepels over de kaas en leg dan de andere snee brood erop.
  • Verdeel hierop een ruime hoeveelheid bechamel en verdeel dan de rest van de geraspte kaas hier overheen.
  • Bak zo'n 15 tot 20 minuten af in de oven, totdat de kaas gesmolten is en de bovenkant goudbruin is.
  • Indien gewenst, bak wanneer je croque bijna klaar is een eitje. Serveer je croque direct uit de oven, eventueel met het gebakken eitje en wat kiemen.

Notities

Mocht je kaas niet goudbruin worden, zet dan op het einde kort de grill aan maar blijf erbij. Het kan dan snel gaan en je wil niet dat de kaas hard bakt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch