Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik een groot liefhebber ben van gietijzeren pannen. Dit keer mocht ik een nieuwe Dutch Oven uitproberen!

Dutch oven

Een Dutch oven is dus een gietijzeren pan die op alle warmtebronnen kan. Denk aan het gasfornuis, in de oven, maar ook op de bbq of zelfs een open vuur. Wanneer de Dutch oven een opstaande rand heeft kun je er ook kolen opleggen waardoor je een oven nabootst. Ideaal dus bij het kamperen.

De reden dat ik het liefst een Dutch oven gebruik is vanwege deze veelzijdigheid. Ik heb veel recepten waarmee ik begin te koken op het fornuis en vervolgens het gerecht afmaak in de oven (denk aan een ovenpasta zoals deze met kip en pesto). Ik hou er niet van om én een pan én een ovenschaal te moeten gebruiken. Daarnaast vind ik de deksel ideaal want je kunt een gerecht eerst met deksel bakken tot de kaas gesmolten is en het gerecht gaar is en daarna kort zonder deksel tot de kaas goudbruin is. Dek je de kaas niet af dan bakt deze vaak te hard en wordt het kroktant. Dat vind ik met pastagerechten vaak niet ideaal.

Daarnaast is gietijzer gewoon superieur. Het kan tegen hele hoge temperaturen zonder te beschadigen en de warmtegeleiding is heel consistent.

Seasoning

Waar je wel rekening mee moet houden met gietijzer is dat je de pan moet seasonen om roest te voorkomen. Maak de pan schoon en smeer in met olie (zonnebloem bijvoorbeeld). Verwarm de pan langzaam, doordat de poriën van gietijzer open gaan staan als het heet is trekt de olie in het ijzer en sluit zo het gietijzer af. Dit voorkomt roesten, maar ook aanbranden. Je hebt dus als het ware je pan non-stick gemaakt. Ontstaat er wel wat roest? Borstel de pan schoon en herhaal dit proces, daarna is hij weer zo goed als nieuw. Nog een voordeel, deze pannen gaan je hele leven mee.

Mijn ervaring

Ik heb zelf deze gebruikt en vind dit een ideaal formaat voor wanneer je met z’n 2en bent. Niet te groot, niet te zwaar, maar precies goed. De deksel is zwaar genoeg om alle stoom binnen te houden, er ontstaan geen ‘hotspots’ (plekken die heter zijn dan de rest van de pan) in de pan, dus de garing is erg consistent. Daarnaast is prijs kwaliteit verhouding van deze pan uitstekend. Je betaalt niet voor een merk, je betaalt echt puur voor de pan. Ik heb zelf de pan enkel nog op het fornuis en in de oven gebruikt, maar het bbq seizoen begint er ook aan te komen, dus ik heb nog wat fijne ideeën daarvoor.

*Dit artikel is gemaakt in samenwerking met KnivesandTools