Dit is echt zoiets dat je altijd gewoon in de supermarkt koopt maar wist je dat het super makkelijk is om zelf te maken?!

Creme fraiche

Ik ben er dol op, het kan wat mij betreft ook altijd bij en overal op. Ik voeg altijd wat toe aan mijn pasta pesto, ik gebruik het sowieso vaak in pasta’s, maak er een knoflooksaus mee…kortom, ik ben een grootverbruiker.

Fermenteren

Creme fraiche is niets anders dan gefermenteerde slagroom. Omdat slagroom gepasturiseerd is en alle bacteriën eruit zijn moeten we iets van bacteriën of culturen toevoegen. Anders kan het niet fermenteren. Het fermenteren zorgt dat weer voor die heerlijke lichtzure smaak en dikt de slagroom in.

Belangrijk: Voor de culturen voegen we karnemelk toe, dus zorg ervoor dat het karnemelk is met culturen. Dit zal op de verpakking staan. Ik zelf heb de karnemelk van Den Eelder.

Warme plek / kamertemperatuur

Om dit recept te kunnen maken moet je een plek in huis hebben waar het constant zo’n 21 a 22 graden is. Bij mij thuis is dit niet het geval, zeker nu niet, maar ik heb een fermentatie kast. Ideaal ding, die zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur constant blijft.

Boter

Je kan ervoor kiezen om vervolgens boter hiermee te maken. Hoe dat moet zie je in dit recept. Wanneer je boter maakt scheidt het vet zich van het vocht en dat vocht is…je raad het al! Karnemelk. Je kan uiteraard ook ervoor kiezen om die karnemelk dan weer te gebruiken voor dit recept!

Creme fraiche
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Creme fraiche

Creme fraiche
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd1 dag 12 uur 5 minuten
Porties: 20

Benodigdheden

  • weckpot met minimum inhoud van 500 ml

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 el karnemelk met levende culturen

Instructies

  • Giet de slagroom in je weckpot en voeg de karnemelk toe. Roer door en leg de deksel erop, maar schroef deze niet dicht. Je wil namelijk dat gassen kunnen ontsnappen (anders krijg je een bom).
  • Zet 24 uur op een plek met ongeveer constante temperatuur van 22 graden.
  • Na 24 uur heb je creme fraiche! Het is wel nog aan de dunne kant dus zet minimaal 12 uur in de koelkast voordat je het opdient of ermee gaat koken.