Nadat ik zelf creme fraiche heb gemaakt was de stap naar boter nog maar klein!

Roomboter

Je maakt boter door slagroom net zo lang op te kloppen totdat het vet zich scheidt van het vocht. Eerst zal je zien dat je slagroom hebt, vervolgens dat kleine korreltjes beginnen te ontstaan en ten slotte boter en karnemelk!

Dit hele proces duurt 2 minuten dus het is echt zo gepiept!

Creme fraiche

Persoonlijk vind ik het lekker om boter te maken met mijn gefermenteerde creme fraiche voor extra smaak. Je kan er ook voor kiezen om enkel slagroom te gebruiken, maar dat is neutraler van smaak.

roomboter
roomboter
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Roomboter

Roomboter
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd5 minuten
Porties: 15

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom of zelfgemaakte creme fraiche

Instructies

  • Klop de slagroom of creme fraiche op totdat de boter zich gaat afscheiden van de karnemelk. Dit duurt zo'n 2 minuten,maar ga door met kloppen totdat je een klomp boter aan je garde hebt hangen. (pas wel op want het gaat spetteren)
  • Giet de karnemelk af en bewaar voor een ander recept (om bijvoorbeeld weer creme fraiche mee te maken).
  • We gaan nu de overige karnemelk uit de boter drukken. Karnemelk bederft sneller dan boter dus dat willen we eruit hebben. Vul je mengkom met boter met koud water en druk met een houten lepel de boter tegen de rand aan. Je zal zien dat het water snel troebel wordt.
  • Herhaal dit met elke keer vers water totdat het water helder blijft. Vorm de boter met 2 spatels tot een mooi blok en zet in de koelkast om wat harder te worden.

Notities

Je hebt nu ongezouten roomboter. Je kan er uiteraard voor kiezen om zout toe te voegen, maar ik doe dat liever achteraf op mijn brood.